OMS sfătuieşte statele să nu ridice restricţiile dacă nu au epidemia sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe state au ridicat m[surile de izolare impuse din cauza Pandemiei Covid-19
Tot mai multe state au ridicat m[surile de izolare impuse din cauza Pandemiei Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut guvernelor să ridice restricţiile doar dacă sunt sigure că au epidemia sub control. Coreea de Sud, Germania şi China au experimentat o creştere a infecţiilor după ce au relaxat restricţiile. OMS a sfătuit ţările să nu relaxeze prea tare izolarea dacă nu pot gestiona o potenţială creştere a numărului de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis luni că este necesară o "vigilenţă extremă" în contextul în care numeroase ţări au început să iasă din izolarea impusă din cauza epidemiei de COVID-19, pe fondul preocupărilor la nivel global cu privire la posibilitatea apariţiei unui al doilea val de infecţii, potrivit Reuters.

Germania a semnalat anterior o accelerare a noilor infecţii cu noul coronavirus după ce făcuse primii paşi pentru relaxarea regimului de izolare. Coreea de Sud, o altă ţară care reuşise să limiteze infecţiile virale, a înregistrat noi focare de SARS-CoV-2 în cluburile de noapte.

"În prezent, vedem un pic de speranţă pe măsură ce multe ţări ies din aceste regimuri de izolare", a declarat doctorul Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al OMS, în cursul unei conferinţe de presă, adăugând însă că "este necesară o vigilenţă extremă".

Guvernele din lumea întreagă se confruntă cu întrebarea de a şti cum să-şi redeschidă economiile, încetinind în continuare propagarea epidemiei de COVID-19, maladie pulmonară cauzată de noul coronavirus.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că ridicarea restricţiilor este "complexă şi dificilă" şi că ridicarea "lentă şi stabilă" este cheia.

Tedros a spus că Germania, Coreea de Sud şi China au sisteme pentru a răspunde oricărei recrudescenţe a numărului de infecţii.

În numeroase ţări europene continuă relaxarea restricţiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, pentru a aduce viaţa la un fel de normalitate – după cum subliniază BBC. În Franţa, mai multe magazine şi şcoli primare şi-au redeschis porţile, dar restaurantele, teatrele şi sălile de cinema rămân în continuare închise. În Spania, jumătate din populaţia ţării beneficiază de relaxările anunţate de guvernul de la Madrid. Barurile, restaurantele, micile magazine, teatrele şi sălile de cinema şi-au deschis porţile şi pot funcţiona la capacitate redusă. Oraşele mari, precum Valencia, Madrid, Barcelona, unde s-au înregistrat cele mai mari focare de infecţie cu coronavirus, sunt excluse de la aceste relaxări.

Franţa a început luni o prudentă revenire la normalitate, dar un înalt funcţionar responsabil de pregătirea acestei ieşiri din izolare a avertizat că trebuie „anticipată" o reintrare în acest regim restrictiv. Jean Castex, însărcinat de premier să coordoneze strategia de ieşire din izolare insistă asupra „nivelului foarte ridicat de vigilenţă" care trebuie menţinut în această primă etapă de relaxare. De asemenea, dacă deplasările sunt permise din nou în anumite condiţii, „prefecţii vor putea restabili restricţii pe plan local" în orice moment.  Un înalt funcţionar responsabil de pregătirea acestei ieşiri din izolare a avertizat că trebuie „anticipată” o reintrare în acest regim restrictiv, potrivit AFP.

„O reintrare în izolare în regim de urgenţă trebuie anticipată”, a avertizat Jean Castex în raportul său asupra ieşirii din izolare publicat luni, invitând la păstrarea „reversibilităţii măsurilor” în caz de recrudescenţă a epidemiei de coronavirus.

Magazinele şi centrele comerciale s-au redeschis luni în Danemarca, pe fondul continuării relaxării măsurilor de izolare introduse în martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus. Săptămâna viitoare, potrivit unor îndrumări specifice, restaurantele şi cafenelele, bisericile şi alte locuri de cult vor avea voie să se redeschidă, precum şi învăţământul secundar.

Nu este clar când se vor redeschide frontierele care au fost închise la mijlocul lunii martie. Norvegia, vecina de nord a Danemarcei, a redeschis luni mai multe şcoli după opt săptămâni de închidere din cauza epidemiei.

De luni, în Grecia au revenit la cursuri elevii care-şi pregătesc bacalaureatul. Totodată s-au redeschis mii de magazine.

Circa 25% dintre afacerile a căror activitate a fost suspendată cu şapte săptămâni în urmă îşi reiau activitatea, astfel că aproximativ 156.000 de angajaţi revin la lucru.

Cehii pot ieşi la bere la terase

Cehii au revenit de luni pe terasele berăriilor, în virtutea uneia dintre cele mai aşteptate măsuri adoptate de Guvernul de la Praga pentru a relaxa restricţiile implementate cu scopul de a limita răspândirea noului coronavirus, informează Reuters.

Autorităţile cehe au permis, de asemenea, redeschiderea unora dintre şcoli, saloane de coafură, mall-uri, cinematografe şi magazine. Muzeele şi galeriile de artă şi-au redeschis porţile, iar guvernul local a dat undă verde pentru organizarea de nunţi şi evenimente culturale şi religioase la care participă mai puţin de 100 de persoane. Echipele sportive profesioniste şi-au reluat antrenamentele oficiale.

Însă pentru mulţi cehi - care ocupă locul întâi în topul mondial al celor mai mari consumatori de bere pe cap de locuitor -, redeschiderea teraselor restaurantelor şi a grădinilor de vară reprezintă principala atracţie din planul guvernamental de relansare a economiei naţionale.

"Ţinând cont că berea poate fi în sfârşit băută acum dintr-un pahar de sticlă în locul recipientului de plastic înmânat printr-o fereastră a unităţilor de tip take-away, e ceva absolut minunat", a declarat Ivan Verner, un pensionar ceh care a băut o bere Pilsner, luni, pe terasa legendarul bar U Pinkasu din centrul oraşului Praga.

Spre sfârşitul dimineţii, numeroşi rezidenţi au ocupat jumătate dintre mesele terasei. Celelalte au fost închise, din cauza restricţiilor de distanţare socială.

"Aşteptam cu nerăbdare acest moment de când au anunţat vestea că grădinile de vară se vor redeschide", a declarat Ivan Verner.

Măsuri stricte de izolare au afectat sever economia Cehiei, unde producţia manufacturieră a înregistrat cel mai scăzut nivel al său de după criza financiară din 2009. Însă Cehia a început să se îndrepte de acum, încet, spre o aparentă stare de normalitate.

"Hainele pe care trebuia să le vindem pentru sezonul de primăvară le vom vinde de acum în timpul verii şi al toamnei", a declarat Michal Micka, proprietarul magazinelor de comercializare a brandurilor Pietro Filipi şi Kara, care se aşteaptă la o scădere cu 25% a vânzărilor faţă de anul 2019.

"E singura cale pentru a ne lupta cu această situaţie. Avem stocuri şi trebuie să le vindem", a adăugat el.

Guvernul de la Praga doreşte să ajute companiile cu subvenţii salariale şi amânări ale chiriilor, însă multe companii afirmă că procesul de aplicare este complicat şi, din acest motiv, le este greu să obţină aceste forme de ajutor.

Autorităţile locale au relaxat de asemenea restricţiile de călătorie începând de luni, permiţând rezidenţilor din afara Uniunii Europene să intre pe teritoriul Cehiei, dacă pot să prezinte dovada unui test negativ pentru COVID-19 şi dacă profesează în anumite domenii, precum cel al sănătăţii.

Trenurile şi autobuzele şi-au reluat la rândul lor cursele în străinătate, iar reprezentanţii Czech Airlines au spus că această companie aeriană îşi va relua unele dintre zboruri pe 18 mai, când va asigura curse spre Amsterdam, Frankfurt, Paris şi Stockholm.

Republica Cehă a raportat până luni 8.123 de cazuri de COVID-19, din care 280 de decese, mult mai puţine decât cele anunţate de multe dintre ţările din vestul Europei.

Bulgaria intră cu prudenţă în perioada de convalescenţă

Numărul celor infectaţi a crescut în zilele după liberalizarea măsurilor restrictive cu între 26 şi 74 dar deocamdată tendinţa este descrescătoare. Trei spitale, un sat şi un cartier din oraşul Iambol, Bulgaria de sud, au fost puse sub carantina.

Prefectul judeţului Vidin unde există mai multe focare de epidemie iar spitalul judeţean practic nu mai funcţionează în urmă infectărilor de personal, a cerut ajutorul armatei pentru dezinfectarea clădirii.

Primul ministru Boiko Borisov a avertizat că viteza cu care va evolua liberalizarea va depinde de disciplina cetăţenilor. El a constatat că Bulgaria a aplicat la timp măsurile antiepidemice fără a exagera.

Începând de luni au fost permise vizite în muzee, biblioteci, teatre, cinema cu ocuparea a cel mult 30% din locurile disponibile. Din 15 mai vor fi reluate antrenamentele colective a echipelor de fotbal.

La o creştere de peste 100 noi infectaţi pe zi trei zile la rând măsurile vor fi înăsprite. Şi în situaţia de azi nu vor fi deschise grădiniţele de copii. Guvernul analizează posibilitatea de a limita deplasarea persoanelor cu boli cronice în scopul de a le proteja.

Primul ministru a vizitat compania de stat BulBIO care a produs medicamente pentru 2500 de pacienţi la baza clorochinei fosfat. Sunt disponibile din import medicamente de acest tip pentru încă 20 000 de bolnavi. Tratamentul pacienţilor va avea loc numai în spitale şi medicamentul nu va fi vândut în farmacii.

La propunerea premierului sunt prevăzute amenzi în valoare de 2500 euro pentru nerespectarea carantinei de către cei bolnavi, purtători ai virusului sau sosiţi din străinătate.

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege pentru anularea Legii Situaţiei de Urgenţă şi investirea Ministrului Sănătăţii cu dreptul de a liberaliza sau a înăspri, la propunerea inspectorului sanitar principal Anghel Kuncev, aplicarea măsurilor antiepidemice în plan local, regional sau naţional. Se pare însă că guvernanţii vor accepta propunerea opoziţiei ca deciziile în privinţa carantinei să fie luate de executiv.

Opoziţia consideră că o parte din amendamentele propuse contravin constituţiei. Ea a cerut extinderea programului de ajutorare a companiilor mici şi mijlocii şi a şomerilor care au crescut cu aproape 200 000 de la începutul epidemiei.

Alte propuneri privesc reducerea TVA pentru medicamente şi produse alimentare.

Germania a semnalat anterior o accelerare a noilor infecţii cu noul coronavirus după ce făcuse primii paşi pentru relaxarea regimului de izolare. Coreea de Sud, o altă ţară care reuşise să limiteze infecţiile virale, a înregistrat noi focare de SARS-CoV-2 în cluburile de noapte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite