O nenorocire nu vine niciodată singură. Anul pandemiei a adus şi fenomene meteo extreme, responsabile de pagube de peste 150 de miliarde de dolari STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia a lovit puternic întreaga planetă în 2020, dar miliarde de indivizi au suferit şi de pe urma fenomenelor meteorologice extreme, responsabile de pagube uriaşe, conform unui raport dat publicităţii recent de organizaţia caritabilă Christian Aid.

Studiul prezintă zece evenimente meteorologice extreme care au dus la pierderea de mii de vieţi şi la costuri de asigurare uriaşe. 

Şase dintre evenimente au avut loc în Asia, inundaţiile puternice din China şi India ducând la pagube de peste 40 de miliarde de dolari. Doar în India, inundaţiile au însemnat pierderea a peste 2,000 de vieţi şi strămutarea forţată a milioane de oameni.

China a suferit grosul pierderilor financiare cauzate de inundaţii, ajungând la aproximativ 32 de miliarde de dolari doar în perioada iunie-octombrie a acestui an, dar mult mai puţini oameni au murit sau au fost rănite, comparativ cu cifrele din India. 

Multe dintre aceste inundaţii s-au format treptat şi au lovit cele două ţări pe perioade mai lungi de timp, dar raportul discută şi evenimente meteo violente desfăşurate într-un interval scurt de timp. Ciclonul Amphan a lovit Golful Bengal în mai, cauzând pagube de peste 13 miliarde de dolari în doar câteva zile. 

„Am avut temperaturi record în Marea Arabiei şi în Golful Bengal, cu medii între 30 şi 33 de grade Celsius. Amphan a fost unul dintre cele mai puternice cicloane înregistrate vreodată în Golful Bengal înainte de sezonul musonic”, a comentat raportul Roxy Mathew Koll, climatolog la Institutul Indian de Meteorologie Tropicală, pentru BBC

Nici Africa nu a scăpat de fenomene extreme, roiuri uriaşe de lăcute distrugând plantaţii şi vegetaţie şi cauzând pierderi de 8,5 miliarde de dolari. Un studiu al ONU a legat aceste atacuri ale lăcustelor de efectele schimbărilor climatice, punând formarea roiurilor pe seama ploilor puternice din Orientul Mijlociu şi Cornul Africii înregistrate în ultimii ani. 

În Statele Unite, uraganele de o ferocitate care a stabilit noi recorduri negative şi incendiile de vegetaţie au cauzat pierderi de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Europa a fost lovită de furtuna Ciara în februarie, Irlanda şi Regatul Unit fiind principalele ţări afectate. 14 oameni şi-au pierdut viaţa, iar daunele au ajuns la 2,7 miliarde de dolari. Raportul Christian Aid accentuează, însă, că cifrele care estimează costurile financiare sunt probabil mult mai mici decât daunele reale, având în vedere că se bazează doar pe informaţiile despre bunuri asigurate care au fost distruse. 

De altfel, simplele costuri financiare nu sunt capabile să ofere o imagine completă a impactului adus de furtuni, incendii şi alte fenomene extreme. În Sudanul de Sud, de exemplu, inundaţiile nu au dus la costuri financiare uriaşe, dar au omorât 138 de oameni şi au distrus aproape toate plantaţiile agricole din acest an. 

Cercetătorii atenţionează că influenţa schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteo extreme este deja foarte puternică şi va continuă să crească. 

„La fel ca 2019, 2020 a fost un an plin de extreme dezastruoase. Şi vedem aceste lucruri în condiţiile unei creşteri a temperaturii globale medii de 1 un grad Celsius, accentuând din nou relaţia dintre condiţiile medii ale climei şi evenimentele extreme”, a spus Sarah Perkins-Kirkpatrick, climatolog la Universitatea din New South Wales, Australia, pentru BBC. 

„În ultimă instanţă, impactul schimbărilor climatice va fi resimţit prin prisma extremelor, nu a schimbărilor graduale. Din păcate, putem să ne aşteptăm în continuare că anii următori să semene cu 2020 sau chiar mai rău, pe măsură ce temperaturile globale cresc”, a adăugat aceasta. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite