Noi atrocităţi comise de jihadişti: Boko Haram a ars de vii copii în Nigeria, în timp ce Statul Islamic a executat în public un băiat de 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atrocităţile jihadiştilor sunt de neoprit. La Dalori, în nord-estul Nigeriei, 86 de persoane au fost ucise, unele dintre ele arse de vii, sâmbătă, într-un atac al mişcării islamiste Boko Haram. La Jarabulus, în nordul Siriei, un copil de 14 ani a fost decapitat de membri ai Statului Islamic în faţa părinţilor săi pe motiv că a lipsit la rugăciunea din ziua de vineri.

Locuitorii satului Dalori, situat la cinci kilometri de Maiduguri, capitala statului nigerian Borno, au fost atacaţi cu sălbăticie în weekendul trecut. Mai mulţi militanţi ai Boko Haram au intrat sămbătă în localitate şi au început să împuşte la nimereală. Trei femei şi-au detonat centurile cu explozibili pe care le aveau asupra lor. Ulterior, atacatorii au incendiat localitatea. Aproximativ 20 de persoane au ars de vii. Un supravieţuitor al acestui masacru a relatat că a văzut copii cuprinşi de flăcări, scrie The Mirror.

Cel puţin 86 de persoane au fost ucise în suburbia din nord-estul Nigeriei, conform ultimului bilanţ furnizat de Associated Press. O sursă apropiată Boko Haram a avansat un număr de 100 de morţi, dar această informaţie nu a putut fi verificată.

Mişcarea islamistă şi-a lansat insurecţia în 2009, iar de atunci a ucis mii de persoane, în special în nord-estul Nigeriei, şi a răpit alte câteva sute. Boko Haram a devenit cunoscută pe plan internaţional odată cu răpirea a 200 de eleve din Chibok, în aprilie 2014.

În 2015, Boko Haram a jurat credinţă Statului Islamic şi şi-a schimbat denumirea în „Provincia vest-africană“. Mişcarea a ocupat o suprafaţă importantă din nord-estul Nigeriei, unde a proclamat un califat, dar forţele regionale au recucerit mare parte a teritoriului anul trecut.

Execuţie barbară în nordul Siriei

În nordul Siriei, doi părinţii au fost forţaţi să asiste la decapitarea fiului lor de doar 14 ani, acuzat de apostazie pentru că ar fi lipsit la rugăciunea din ziua de vineri.

Informaţia a fost făcută publică de către Nasser Taljbini, un activist local pentru drepturile omului.

„Zeci de oameni au asistat la execuţia brutală, inclusiv părinţii băiatului, care au fost aduşi cu forţa să vadă cum este decapitat fiul lor. Statul Islamic încearcă să arate că încă este puternic, chiar dacă în ultimul timp a încasat lovituri grele“, a declarat el.

UE lansează un plan împotriva finanţării terorismului

Comisia Europeană (CE) prezintă marţi un „plan de acţiune“ împotriva finanţării terorismului, insistent solicitat de Franţa după valul de atacuri de la Paris, în 2015, relatează agenţia AFP, citată de Mediafax.

Cei 28 de membri ai Comisiei s-au reunit în colegiu, la Strasbourg, în estul Franţei, pentru a adopta „un plan în vederea consolidării luptei împotriva finanţării terorismului“, potrivit purtătorului de cuvânt al CE Margaritis Schinas.

După atacul de la redacţia săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, pe 7 ianuarie, şi după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, Franţa s-a angajat în favoarea adoptării „rapide“ a unor măsuri.

În colimatorul CE se află cardurile preplătite şi monedele virtuale. Aceste două mijloace de plată, arătate cu degetul din cauza utilizării lor de către reţele jihadiste, urmează să fie vizate într-un cadru consolidat.

„Planul de acţiune“ al UE apare într-un context global al luptei împotriva puternicei organizaţii Statul Islamic. Pe 17 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie care are ca scop să-i lovească pe jihadişti la portofel, prin golirea surselor de finanţare, notează Mediafax.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite