Narco-submarinul, un mijloc de transport devenit esenţial pentru traficanţii de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narco-submarin descoperit de armata columbiană FOTO EPA-EFE
Narco-submarin descoperit de armata columbiană FOTO EPA-EFE

Narco-submarinele au devenit un mijloc de transport extrem de important pentru traficanţii de droguri, în special din Columbia, relatează USA Today.

Luna trecută, procuroarea Karin Hoppmann a anunţat că şase columbieni au pledat vinovat de faptul că au conspirat pentru a folosi submersibile de mici dimensiuni pentru a introduce peste 19 tone de cocaină în Statele Unite prin intermediul cartelului mexican Sinaloa.

Potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiţie, cei şase inculpaţi făceau parte dintr-o organizaţie criminală transnaţională care foloseşte submersibile pentru a transporta droguri din Columbia către Oaxaca, un stat situat la Oceanul Pacific, în sud-vestul Mexicului, pentru a fi distribuite de acolo spre Statele Unite.

Narco-submarinele sunt realizate manual şi vopsite în culoarea mării pentru a fi mai greu de detectat. Sunt sigilate ermetic şi echipate cu motoare diesel sau electrice.

De ani de zile, ele sunt folosite de carteluri pentru a face contrabandă cu cocaină şi alte droguri, în principal din Columbia şi Ecuador până în America Centrală, Mexic şi Statele Unite.

În 2015 şi 2016, se spune în declaraţia Departamentului de Stat, Statele Unite au interceptat trei narco-submarine care călătoreau din Columbia către Mexic, fiecare transportând mii de kilograme de cocaină.

„În ultimul deceniu, producţia de submersibile a crescut pe fondul unui interes mai mare al organizaţiilor criminale”, afirmă pentru USA Today Mario Pazmiño, fost şef al serviciilor de informaţii din cadrul armatei Ecuadorului.

În opinia sa, aceste nave au două caracteristici importante, şi anume că se pot deplasa rapid fără a fi detectate uşor şi pot transporta cantităţi mai mari de droguri decât alte mijloace, cum ar fi aeronavele de mici dimensiuni, de exemplu.

„Este mult mai uşor să muţi o tonă de cocaină pe mare decât cu avionul, deoarece transportul de marfă este supus mai multor controale în aeroporturi”, spune pentru The Guardian Hernando Mattos Dager, un oficial din cadrul armatei columbiene.

Din 2018 încoace, autorităţile columbiene au confiscat 111 narco-submarine. Ultima captură de acest tip datează din septembrie, când armata columbiană a confiscat un narco-submarin aparţinând Clanului Golfului şi a arestat trei membri ai acestei grupări criminale. Cu o lună înainte, autorităţile columbiene confiscaseră un narco-submarin în Oceanul Pacific care transporta 18 tone de cocaină, sau aproximativ 4,5 milioane de doze, în valoare de 60 de milioane de dolari.

La sfârşitul acestei luni, armata ecuadoriană a interceptat în apele internaţionale un alt narco-submarin, cu trei motoare diesel noi ataşate.

Pe măsură ce traficanţii de droguri îşi modernizează narco-submarinele, consumul de droguri devine o problemă tot mai mare.

20 de milioane de persoane au recunoscut că au consumat cocaină în 2019, ceea ce este echivalent cu 0,4% din populaţia globală cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani. Piaţa americană este cea mai importantă pentru traficanţii de droguri. Conform unui sondaj realizat la nivel federal, 5,5 milioane de persoane cu vârste peste 12 ani au raportat faptul că au consumat cocaină în 2019 şi 2020.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite