„Moartea lui Sinwar nu schimbă nimic”, spun civilii din taberele de refugiați din Fâșia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Israelul a sărbătorit uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, în această săptămână, aliații săi sperând că se va deschide oportunitatea de pace în Fâșia Gaza, mulți civili se arată sceptici că moartea acestuia va schimba situația dificilă în care se află, relatează CNN.

Consecințele unui bombardament israelian asupra unei clădiri din Deir al-Balah FOTO PROFIMEDIA
Consecințele unui bombardament israelian asupra unei clădiri din Deir al-Balah FOTO PROFIMEDIA

Palestinieni precum Abu Mohammed, care s-au adăpostit în taberele improvizate pentru strămutați, au reușit să supraviețuiască bombardamentelor israeliene care au făcut ravagii în Gaza îndurând lovituri catastrofale, priveliștea morții, mutilare și foamete paralizante.

„Nu cred că războiul se va încheia odată uciderea lui”, spune Abu Mohammed pentru CNN, din tabăra de strămutați din orașul Deir al-Balah (centru), admițând că  vestea morții lui Sinwar l-a „întristat”. Cel mai căutat bărbat din Israel, considerat unul dintre arhitecții atacului grupului din 7 octombrie 2023, a fost ucis de armata israeliană la Rafah, sudul enclavei palestiniene, miercuri.

Sinwar a fost o figură dezbinătoare pentru palestinieni: un militant de opinie dură, Sinwar a fost perceput drept o forță brutală de unii, considerat un politician pragmatic de alții, și un luptător pentru libertate de cei mai mulți.

Născut într-o tabără de refugiați în 1962 - familia sa fiind strămutată din satul palestinian Al-Majdal, în prezent orașul israelian Ashkelon – Sinwar a fost „un simbol al poporului palestinian”, în viziunea lui Mohammed și a multor altor palestineni.

Dacă mulți dintre cei din Gaza se tem să își exprime public sprijinul pentru Sinwar și Hamas, pentru a nu vizați de armata israeliană, alții se tem să condamne Hamas, care încă controlează enclava palestiniană.

Nu și Samah, în vârstă de 36 de ani.

„Sinwar a fost o țintă pentru Israel și a fost vizat și ucis. El a atacat Israelul și a comis crime pentru care noi am plătit prețul... Am plătit cu tragedii îngrozitoare, cu sângele copiilor noștri, cu banii noștri și cu casele noastre.”

Și ea spune că nu are nicio speranță că moartea acestuia va fi un punct de cotitură în război.

„Asasinarea liderilor pare să nu aducă nicio schimbare. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu vrea să fie uciși din ce în ce mai mulți oameni. Ne dorim să trăim în siguranță, pace și stabilitate”, a spus ea.

Speranțe privind finalul războiului

Moartea lui Sinwar a stârnit speculații în rândul aliaților occidentali potrivit cărora săptămânile următoare ar putea semnala sfârșitul luptelor și eliberarea celor 101 ostatici israelieni rămași.

Însă Netanyahu nu a dat niciun semnal că ar fi dispus să pună capăt războiului, în timp ce Hamas a promis că va continua lupta.

Akram Dabbour, un alt bărbat strămutat în Deir al-Balah, a declarat pentru CNN că nu se așteaptă la vreo schimbare. El spune că primit vestea morții lui Sinwar cu „profundă tristețe și durere pentru că (Sinwar) a opus o rezistență nobilă” – și a prezis că acesa va fi înlocuit în curând.

„Israelul s-a obișnuit să ucidă. Nu cred că războiul se va termina după moartea lui, pentru că un lider dă naștere altor lideri”, a adăugat Dabbour.

Joi, Forțele de Apărare Israelului (IDF) au publicat imagini din dronă în care ar fi surprins Sinwar în ultimele sale momente. Clipul editat arată interiorul unei clădiri distruse, unde un bărbat aparent rănit ghemuit pe un fotoliu.

În filmare, nu se vede fața bărbatului, acoperită de o eșarfă și de un strat gros de praf. La apariția dronei în geam, silueta se  se întoarce și aruncă spre dronă un băț.

Imaginile îl arată pe liderul Hamas slăbit, singur și înfrânt. Dar nu așa îl văd majoritatea palestinienilor, potrivit lui Mustafa Barghouti, un medic și un politician palestinian independent.

„Nu se ascundea în spatele civililor palestinieni, luându-i drept scuturi umane, așa cum proclama propaganda israeliană… Nu se ascundea în spatele prizonierilor sau a captivilor israelieni, așa cum pretindeau ei”, a spus Barghouti pentru CNN.

„Această imagine îl va face să arate ca un erou în ochii majorității  palestinienilor”, a adăugat Barghouti, explicând că aparenta sfidare a lui Sinwar în ultimele sale momente va fi percepută de palestinieni ca parte a unei rezistențe mai ample, chiar și printre cei care nu sunt de acord cu tacticile liderului Hamas. 

Cel puțin 70% dintre rezidenții din Gaza sunt refugiați sau descendenți ai celor dezrădăcinați de al-Nakba, sau „catastrofa”, potrivit Amnesty International, când aproximativ 700.000 de palestinieni au fost expulzați forțat din casele lor în timpul înființării statului Israel în 1948.

În prezent, sunt confruntați cu aceeași realitate, după ce aproximativ 69% din clădirile din enclavă acum distruse sau parțial deteriorate, potrivit Institutului CUNY.

Moartea lui Sinwar „nu va opri bătălia sau luptele, întrucât copiii care au purtat trupul dezmembrat al tatălui lor și cei care au purtat trupul dezmembrat al surorii lor – ce poți aștepta de la ei după 20 de ani?”, spune Abu Fares, unul dintre strămutați.

„Îmi doresc moartea”

Cel puțin 42.500 de persoane au fost ucise începând cu 8 octombrie 2023, iar alte 99.546 au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Cel puțin 1,9 milioane din cele 2,2 milioane de oameni din Gaza au fost strămutate, potrivit ONU.

Familii întregi au fost ucise și multe cartiere reduse la moloz. Peste un milion de oameni din nordul Gazei s-ar putea confrunta cu foamete, agravată de restricțiile în privința ajutoarelor, a avertizat ONU la începutul acestui an.  

Aproximativ 70% dintre palestinienii uciși în urma atacurilor Israelului sunt femei și copii, potrivit Biroului de presă al guvernului (GMO) condus de Hamas. Peste 17.000 de copii au fost uciși în atacurile israeliene din 8 octombrie, a spus biroul.

„Israelul susține că el (Sinwar) este una dintre țintele lor și că după asasinarea sa, războiul se va opri. Dar războiul nu se va opri... Ei extermină civili – noi suntem cei care îndurăm masacre în fiecare zi”, spune Suha Al Turk, o tânără strămutată la Deir al-Balah.

Israelul spune că operațiunea sa militară susținută în Fâșia Gaza este menită să elimine ceea ce a mai rămas din Hamas, după atacul în care au fost ucise 1.200 de persoane în Israel și peste 250 de persoane au fost răpite, potrivit autorităților israeliene.

În același timp, Israelul spune că ia măsuri pentru a minimiza daunele civile, cum ar fi efectuarea de apeluri telefonice și trimiterea de mesaje text către locuitorii din clădirile desemnate pentru atac. Luptătorii Hamas folosesc moschei, spitale și alte clădiri civile pentru a se feri de atacurile israeliene și pentru a lansa la rândul lor atacuri – afirmații pe care Hamas le-a negat în mod repetat.

Pe de altă parte, agențiile pentru drepturile omului și mulți lideri mondiali, inclusiv aliații Israelului, și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la modul de a purta războiul și la bilanțul victimelor civile. 

Mahmoud Jneid, de asemenea strămutat în Deir al-Balah, a spus că atenția lumii ar trebui să se concentreze pe suferința civilă – nu pe moartea lui Sinwar. „Sinwar a fost o țintă. Dar cum rămâne cu noi, cei strămutați? Închiderea punctelor de trecere și lipsa hranei și apei pentru copii ne agravează situația în mai mare măsură decât asasinarea (lui)”, a spus el.

„Mi-aș dori să mă asasineze și pe mine Israelul. Frații și familia mei au murit și îmi doresc moartea pentru a-mi putea găsi liniștea”, spune Jneid. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite