Moartea asistată: țara care intenționează să permită eutanasierea persoanelor care suferă exclusiv de boli mintale

0
Publicat:

De zeci de ani, persoanele care au vrut să își pună capăt zilelor cu ajutorul unui medic și care au avut mijloacele necesare pentru a face acest lucru s-au îndreptat către câteva țări, în general Elveția, pentru eutanasie, relatează The Conversation.

În Canada, moartea asistată a devenit legală în 2016. Foto: Shutterstock (Arhivă)
În Canada, moartea asistată a devenit legală în 2016. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Însă, încetul cu încetul, tot mai multe țări din întreaga lume au început să permită o anumită formă de moarte asistată. Politicienii dintr-o serie de alte țări, printre care Irlanda, Scoția și Franța, poartă discuții serioase în acest sens. 

În Canada, unde moartea asistată a devenit legală în 2016, Guvernul intenționează să extindă eligibilitatea la persoanele al căror unic motiv pentru a-și pune capăt vieții este o boală psihică. Dar această extindere planificată, amânată în prezent de două ori, este profund controversată. 

În cadrul unui episod al podcastului „The Conversation Weekly”, un psihiatru de renume a vorbit despre sinuciderea asistată. 

În urmă cu mai bine de două decenii, când Karandeep Sonu Gaind a început să activeze ca psihiatru, în Canada nu se întrezăreau la orizont legi privind moartea asistată. Nu și-a imaginat niciodată că rolul său de medic ar putea include și ajutarea pacienților să-și pună capăt vieții.  

„Toate acestea s-au schimbat destul de recent și într-un interval de timp relativ scurt", a mărturisit el. 

 „O moarte dureroasă"

În anul 2016, Canada a adoptat o lege care permite moartea asistată medical pentru persoanele aflate pe patul de moarte sau bolnave în fază terminală. În paralel cu rolul său de profesor de psihiatrie la Universitatea din Toronto, Gaind a fost la acea vreme șef al secției de psihiatrie la Humber River Hospital. 

Ulterior, el a fost președinte al comisiei privind moartea asistată a spitalului, stabilind politici legate de noua lege și având inițial un rol de supraveghere a cazurilor clinice. 

Am crezut că existau anumite circumstanțe în care puteam oferi cu compasiune această cale pentru ca oamenii să evite o moarte dureroasă", a declarat Gaind. Însă el se arată profund îngrijorat de amploarea pe care a căpătat-o această metodă de atunci. 

Un caz în instanță a dus la extinderea, în 2021, a dreptului la eutanasie pentru cei a căror boală sau handicap nu este neapărat mortal, dar este incurabil și provoacă suferințe insuportabile. Apoi, în anul următor, Guvernul canadian a prezentat planuri de extindere a sinuciderii asistate la cei care suferă exclusiv de boli mintale, cunoscută și sub numele de eutanasie psihiatrică. 

„Rezultatul este mult mai previzibil”

Extinderea ar fi trebuit să intre în vigoare în luna martie a anului 2023, dar a fost amânată până în martie 2024. Apoi, în februarie, cu câteva săptămâni înainte ca noua prevedere să intre în vigoare, Guvernul a anunțat o amânare până în martie 2027. În cazul în care acest lucru se va întâmpla în cele din urmă, Canada se va alătura altor câteva țări - Olanda, Belgia și Elveția - care permit eutanasia psihiatrică. 

Cei care sunt în favoarea extinderii eligibilității la cei care suferă exclusiv de boli mintale susțin că a nu face acest lucru este o formă de discriminare.

Însă Gaind spune că aceste argumente nu țin cont de ceea ce el consideră că sunt diferențe clare între moartea asistată pentru cei care suferă de boli fizice și psihice - de exemplu, dacă o anumită afecțiune este iremediabilă sau dacă persoana are o afecțiune medicală care nu se va ameliora. 

Trebuie să fim capabili să evaluăm și să anticipăm pentru fiecare pacient dacă se va face bine sau nu în urma afecțiunii sale medicale. Și, spre deosebire de cancer și alte afecțiuni medicale în cazul cărora, mai ales atunci când se află într-un stadiu avansat, rezultatul este mult mai previzibil, în cazul bolilor mintale, toate dovezile din întreaga lume ne arată că pur și simplu nu putem face aceste pronosticuri cu onestitate”, a spus psihiatrul. 

În 2022, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre, peste 13.000 de persoane și-au pus capăt zilelor cu ajutorul Maid (n.red asistență medicală la moarte), adică 4% din totalul deceselor din Canada. ( Spre comparație, în Țările de Jos, unde moartea asistată este legală sub o anumită formă din 2002, aceasta a reprezentat aproximativ 5% din totalul deceselor în 2022). Gaind consideră că Canada este deja o excepție în modul în care extinde eligibilitatea și este îngrijorat de motivele pentru care oamenii caută să își pună capăt vieții. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite