Misterul bolii somnului subit din două sate din Kazahstan a fost elucidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii intrau brusc într-o stare de somn profund, uneori chiar în timp ce mergeau pe stradă FOTO mysteriousfacts.com
Sătenii intrau brusc într-o stare de somn profund, uneori chiar în timp ce mergeau pe stradă FOTO mysteriousfacts.com

Misterul unei afecţiuni stranii, care i-a făcut pe mulţi locuitori din două sate din Kazahstan să intre brusc într-o stare de somn profund, inclusiv atunci când mergeau pe stradă, a fost în sfârşit elucidat, au anunţat vineri autorităţile din această ţară, informează theguardian.com.

Peste 140 de persoane din două mici localităţi rurale din Kazahstan au fost afectate de această boală, din cauza căreia unii dintre săteni au dormit fără întrerupere până la şase zile.

Oamenii de ştiinţă au descoperit cauza acestei afecţiuni stranii care a speriat populaţia din două sate din nordul Kazahstanului, au anunţat autorităţile guvernamentale din această ţară.

Din martie 2013, misterioasa boală a afectat peste 140 de persoane din Kalachi şi Kranogorsk, două sate din stepele din Kazahstan, care au o populaţie totală de 810 locuitori, în principal etnici ruşi şi germani. Sătenii intrau brusc într-o stare de somn profund, uneori chiar în timp ce mergeau pe stradă, şi, după ce se trezeau, acuzau pierderi de memorie, ameţeală, epuizare fizică şi migrene. Unii dintre localnici au căzut pradă acestei afecţiuni chiar şi de şase ori, iar unii dintre ei au dormit fără întrerupere până la şase zile.

„Persoanele bolnave par să fie iniţial conştiente şi pot chiar să meargă. Dar, dintr-o dată, intră într-un somn profund şi sforăie. După ce se trezesc, acele persoane nu-şi mai amintesc abolut nimic“, relata cotidianul Komsomolskaya Pravda după o anchetă din 2014.

Boala misterioasă a afectat atât bătrâni, cât şi tineri, iar mulţi dintre copii au renunţat să mai meargă la şcoală. Unii au raportat şi halucinaţii ce par desprinse dintr-un coşmar: copiii Rudolf Boyarinos şi Mişa Pliuchin au declarat pentru Komsomolskaya Pravda că au „văzut“ cai înaripaţi, şerpi care se târau în paturile lor şi viermi care începeau să le mănânce carnea de pe membrele superioare.

Nici animalele nu au fost imune. Elena Zavoronkova, care locuieşte în Kalachi, a dezvăluit pentru cotidianul Vremya că pisica ei, Marquis, a început „să se prostească“ dintr-o dată, într-o noapte de vineri, mieunând puternic, zgâriind pereţii, mobilierul şi atacându-l pe câinele familiei.

„A adormit abia spre dimineaţă şi a sforăit ca un om, până la prânz, sâmbătă. Nu a reacţionat la absolut nimic, nici chiar la mirosul mâncării pentru pisici“, a spus stăpâna animalului.

Medicii au efectuat diverse teste pe Marquis, dar şi pe localnici, însă misterioasa boală sfida orice explicaţie logică. La început, medicii au crezut că pacienţii sufereau din cauza consumului de votcă contrafăcută, dar, pe măsură ce epidemia se intensifica, ei au început să îi diagnosticheze pe localnici cu „encefalopatie de origine necunoscută“, un termen generic atribuit unor boli cerebrale, precizează agenţia de presă Interfax.

Mulţi cercetători au suspectat minele de uraniu din apropiere, care au fost închise după dezmembrarea Uniunii Sovietice, în urma căreia Krasnogorsk a devenit o localitate-fantomă, în care mai trăiesc doar 130 dintre cei 6.500 de rezidenţi ai săi. Ministerul Sănătăţii din Kazahstan a testat peste 7.000 de case din regiune, însă nu a descoperit concentraţii semnificativ crescute de radiaţii sau de metale grele. A descoperit niveluri crescute de radium în anumite case, însă acestea nu erau suficient de mari pentru a explica fenomenul.

Nici chiar experţii în tulburările somnului nu au putut să găsească cauza. Un expert în acest domeniu a declarat pentru Komsomolskaya Pravda în 2014 că localnicii din cele două sate izolate ar fi suferit cel mai probabil din cauza unei psihoze în masă, similară fenomenului „Bin Laden itch“, o afecţiune psihosomatică înregistrată în rândul copiilor din Statele Unite, atribuită fricii de atacuri teroriste, care a înregistrat un vârf de frecvenţă în 2002, la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Misterul a fost elucidat în cele din urmă, iar cauza fenomenului are într-adevăr legătură cu minele de uraniu, a dezvăluit Berdibek Saparbaev, vicepremierul din Kazahstan. După analizarea rezultatelor furnizate de analizele medicale ale tuturor localnicilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că afecţiunea misterioasă a fost cauzată de concentraţiile ridicate de monoxid de carbon şi de hidrocarburi din aer.

„Minele de uraniu au fost închise şi, din când în când, concentraţii mari de monoxid de carbon apar în zonele limitrofe. Oxigenul din aer scade considerabil, iar acesta este motivul adevărat pentru apariţia bolii somnului în cele două sate“, a declarat Berdibek Saparbaev.

Autorităţile au anunţat că au ordonat deja evacuarea celor două localităţi. Deocamdată, 68 dintre cele 223 de familii din zonă au fost evacuate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite