Marea Britanie şi SUA recunosc ameninţările ruse şi nord-coreene la adresa sistemului financiar global. Ce măsuri pregătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele evenimente din Marea Britanie şi SUA au scos la iveală măsura semnificativă în care adversari comuni exploatează sistemul financiar global folosindu-se de breşe pentru spălarea banilor murdari şi subminarea securităţii internaţionale şi a ordinii legale peste hotare.

Dacă multă vreme autorităţile britanice şi americane nu au înţeles amploarea acestor ameninţări, încep acum să o facă şi ultimele lor acţiuni par a fi o dovadă în acest sens.

Recent, Comitetul de Informaţii şi Securitate din parlamentul britanic a publicat raportul privind interferenţa Rusiei în politica Regatului Unit - acesta priveşte întreaga campanie rusă, inclusiv folosirea de arme chimice pe teritoriul său de serviciile secrete ruse, însă acordă o atenţie sporită circulaţiei banilor ruşi în ţară. Până acum rolul acestor bani murdari - de infiltrare în societatea şi politica britanică - nu a fost considerat în mod serios.

„Marea Britanie a salutat banii ruşi, şi prea puţine întrebări -dacă au fost puse - au privit provenienţa acestei considerabile bogăţii”, se arată în raportul privind amestecul Rusiei în Marea Britanie. În spatele lor se află o întreagă industrie de intermediari care profită de pârghiile legale şi financiare ca să spele banii şi reputaţiile unor oligarhi, mulţi dintre ei  apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Acum însă, cum se arată şi în raport, Marea Britanie a intrat în modul de „limitare a pagubelor” - deşi avea instrumente de contracarare a acestor acţiuni, guvernul nu le-a aplicat activ sau nu a oferit resursele necesare.

Marea Britanie a impus propriile sale sancţiuni economice unor ţări precum Rusia, Coreea de Nord şi Arabia Saudită după modelul american, dar acestea privesc drepturile omului în special, şi nu corupţia. În schimb, a însărcinat agenţiile de crimă organizată să-şi îndrepte eforturile asupra circulaţiei banilor murdari în ţară- şi anume prin atenţia asupra comenzilor neexplicate de valoare mare -care dau dreptul autorităţilor să afle de unde provin acele sume uriaşe de bani şi dacă resursele financiare au fost obţinute legal.

Dar partea politică rămâne vulnerabilă. De pildă, observatorii alegerilor sunt îngrijoraţi că nu există voinţa politică necesară pentru a merge pe urmele finanţării campaniilor electorale.

În paralel cu evoluţiile din Marea Britanie, SUA şi-au sporit eforturile de restrângere a capacităţii Coreii de Nord de dezvoltare a programului nuclear. Potrivit serviciilor de informaţii americane, dar şi experţilor ONU, Coreea de Nord nu şi-ar putea extinde capacităţile de luptă dacă nu ar avea acces la resurse financiare dobândite ilegal, printr-o varietate de reţele de circulaţie a banilor.

Pe 23 iulie, Departamentul de Justiţie a depus o plângere împotriva a patru companii fantomă acuzate că au ajutat Coreea de Nord să evite sancţiunile americane şi internaţionale. Este vorba de bani murdari în valoare de 2,3 milioane de lei - fondurile au fost îngheţate în tranzitul lor prin sistemul bancar american.

Sancţiunile americane au tăiat efectiv accesul Coreii de Nord la tranzacţii legale în monedă americană, dar regimul dictatorial are nevoie de ele pentru a se menţine pe linia de plutire, mai ales că dolarii sunt moneda dominantă în comerţul internaţional, legal sau ilegal.

Astfel, agenţiile de stat nord-coreene au pus în mişcare o reţea internaţională de companii-paravan şi oameni de încredere care au creat o adevărată economie paralelă: care pompează bani din comerţul cu bunuri de lux şi resurse naturale, dar asigură şi componente de armament esenţiale.

Într-o schemă dezvăluită recent, entităţi nord-coreene - între care una din agenţiile de informaţii, Reconnaissance General Bureau, şi Banca de Comerţ Internaţional - au creat mai multe companii fantomă care să intermedieze tranzacţii în dolari americani în numele lor. Cum nu se aflau pe lista de sancţiuni, băncile americane nu puteau detecta cu uşurinţă faptul că sunt operaţiuni ilegale.

Aceste companii joacă un rol marcant în aceste reţele prin prisma existenţei mai multor jurisdicţii, inclusiv a SUA, care nu impun identificarea proprietarilor unei corporaţii înfiinţate legal - o breşă exploatată de o gamă largă de infractori.

SUA iau în considerare o serie de paşi semnificativi pentru a ajunge la sursele banilor murdari în următoarele luni. Una din prevederile noii versiuni a Legii de Autorizare în materie de securitate naţională pe anul 2021 este raportarea către FinCen, o reţea de informaţii în materie de infracţiuni financiare, astfel încât să fie identificaţi beneficiarii companiilor fantomă.

Însă soarta acestor modificări în legislaţie rămâne incertă pe fondul problemelor economice declanşate de pandemia de COVID-19 şi alegerilor prezidenţiale din noiembrie - chiar şi presupunând că au şanse să fie votate de Congres.

Este o problemă de resurse şi buget alocat în acest sens -cum a dovedit-o şi raportul Marii Britanii, dar şi de adaptare la încercări reînnoite pe alte căi de exploatare a sistemului financiar global în dauna securităţii interne şi democraţiei altori state în propriile interese.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite