Marea Britanie și SUA, acuzate că au obstrucționat ancheta privind moartea șefului ONU în 1961

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA și Marea Britanie au fost acuzate de cercetători universitari că au obstrucționat o anchetă a Națiunilor Unite cu privire la accidentul aviatic din 1961 în care a murit secretarul general al ONU, Dag Hammarskjöld.

Dag Hammarskjöld, fost secretar general al ONU FOTO: AFP
Dag Hammarskjöld, fost secretar general al ONU FOTO: AFP

Se spune că guvernele "trag de timp" în ceea ce privește predarea dovezilor referitoare la moartea lui Dag Hammarskjöld, scrie theguardian.com.

În cadrul unei conferințe desfășurate la Londra, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri juridice, Stephen Mathias, a prezentat o actualizare a progreselor înregistrate în cadrul anchetei, care caută documente de arhivă de la statele membre.

Participanții au declarat că SUA și Marea Britanie au întârziat să transmită informații potențial vitale.

Suedezul Hammarskjöld a murit la 18 septembrie 1961, în timp ce se afla pe drum pentru a negocia o încetare a focului între forțele de menținere a păcii ale ONU din Congo și separatiștii din regiunea separatistă congoleză Katanga.

Avionul său Douglas DC-6 s-a prăbușit în apropiere de Ndola, Rhodesia de Nord (acum Zambia), ucigându-i pe Hammarskjöld și pe ceilalți 15 pasageri. Prima anchetă desfășurată de autoritățile din Rhodezia a dat verdictul de eroare de pilotaj, dar concluzia a fost controversată.

Oamenii de la sol au declarat că au văzut un alt avion și sclipiri pe cer. Se pare că piloți mercenari belgieni se aflau în zonă în acel moment, precum și ofițeri de informații francezi și britanici. Ofițerii americani de informații monitorizau comunicațiile din Cipru și au raportat că au auzit comunicări compatibile cu cele ale avionului ONU care a fost atacat.

Cazul a fost redeschis de ONU în 2017, sub conducerea lui Mohamed Chande Othman, un judecător tanzanian, care a cerut numirea unor oficiali independenți care să supravegheze trecerea prin pieptănare a arhivelor din țările care ar putea deține informații relevante.

"În timp ce Belgia, Suedia și Zimbabwe au dat dovadă de eforturi serioase, răspunsurile Statelor Unite și Marii Britanii au fost total inadecvate și au arătat dispreț față de ancheta ONU", au declarat organizatorii conferinței de joi, Institutul de Studii ale Commonwealth-ului de la Universitatea din Londra și Asociația Națiunilor Unite din Westminster.

Susan Williams, o cercetătoare a cărei carte din 2011 "Cine l-a ucis pe Hammarskjöld" a contribuit la redeschiderea anchetei ONU, a declarat că SUA și Marea Britanie au fost "aberante la nivel mondial".

"Cea mai recentă rezoluție a Adunării Generale pentru reînnoirea anchetei a fost co-sponsorizată de 142 de state membre ale ONU din 193 - dar nu și de SUA și Marea Britanie", a declarat Williams.

Misiunile SUA și Marii Britanii la ONU au fost contactate pentru a comenta cooperarea lor cu ancheta Othman.

Paul Boateng, fostul înalt comisar britanic în Africa de Sud, a declarat: "Activitatea trebuie să continue, deoarece face parte dintr-o luptă mai amplă pentru a susține democrația, statul de drept internațional și ONU, toate acestea fiind din ce în ce mai amenințate. Nu trebuie să rămână nicio piatră neîntoarsă pentru a ajunge la adevăr. Presupusa asasinare a unui secretar general al ONU este o crimă prea gravă pentru a fi ștearsă de timp."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite