Mai multe organizaţii au lansat o campanie pentru desfiinţarea Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O coaliţie formată din organizaţii eterogene a lansat o campanie pentru desfiinţarea Facebook, denunţând această reţea socială pentru faptul că „are prea multă putere asupra vieţii“.

Scandalul Cambridge Analytica apasă greu asupra Facebook. Directorul general al acestei re'ele sociale, Mark Zuckerberg, a fost chemat în faţa Parlamentului European pentru a răspunde în cazul celor 87 de milioane de date scurse către Cambridge Analytica,  în timp ce o coaliţie de organizaţii solicită desfiinţarea ei.

„Facebook şi Mark Zuckerberg au acumulat o cantitate înfricoşătoare de puteri“, avertizează această coaliţie formată din Demand Progress, MoveOn, SumOfUs, Citizens Against Monopoly, Jewish Voice for Peace şi Muslim Grassroots Movement.

„Facebook decide în mod unilateral informaţiile care ajung la miliarde de persoane din întreaga lume în fiecare zi. Provoacă falimentul potenţialilor concurenţi pentru a-şi păstra monopolul, ucigând inovaţia şi alegerea“, continuă iniţiatorii acestei campanii, potrivit AFP şi challenges.fr.

„Ne urmăreşte aproape oriunde navigăm pe Internet, prin telefoanele noastre mobile şi chiar şi acolo unde mergem în lumea reală“, acuză ei.

Coaliţia a creat un site şi o pagină pe Facebook pentru a-şi promova campania şi a obţine sprijin pentru o solicitare adresată Comisiei de Comerţ a Statelor Unite, informează AFP.

Contestatarii Facebook cer scindarea serviciilor acestei reţele sociale şi adoptarea unor reguli stricte pentru respectarea vieţii private.

În total, 2,7 milioane de europeni sunt vizaţi în scurgerile de date de la Facebook către Cambridge Analytica, care a lucrat pentru preşedintele american Donald Trump în timpul campaniei sale electorale din 2016.

Zuckerberg a fost chemat în Parlamentul European pentru a da explicaţii în legătură cu această scurgere.

Un regulament general de protecţie a datelor va intra în vigoare pe 25 mai în Uniunea Europeană, scopul fiind de a le oferi utilizatorilor mai mult control asupra modului în care informaţiile lor personale sunt stocate şi folosite online. Firmele care vor încălca regulamentul vor fi sancţionate cu amenzi considerabile.

Zuckerberg, care s-a scuzat de mai multe ori în cazul Cambridge Analytica, a spus în aprilie, în faţa Congresului american, că noul regulament al UE ar putea servi ca model la nivel global.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite