Locuitorii unei țări ar putea ajunge să poarte același nume de familie până în 2531
0Un lucru neobișnuit ar urma să aibă loc până în anul 2531. Conform unui studiu, cetățenii Japoniei ar putea avea într-o zi același nume de familie, dacă legile restrictive cu privire la căsătorie nu vor fi modificate, relatează CNN.
Spre deosebire de majoritatea marilor economii ale lumii, care au renunțat la această tradiție, Japonia impune în continuare, din punct de vedere legal, ca persoanele căsătorite să aibă același nume de familie. În mod obișnuit, soțiile adoptă numele soțului lor - iar căsătoriile între persoane de același sex nu sunt deocamdată legale în Japonia.
A luat naștere o inițiativă de schimbare a normelor privind numele de familie, condusă de apărătorii drepturilor femeilor și de cei care încearcă să mențină diversitatea numelor de familie japoneze, într-o țară în care câteva dintre acestea sunt din ce în ce mai des întâlnite.
„Posibilitatea ca populația japoneză să dispară este mare"
În cazul în care normele nu vor fi modificate, toți japonezii ar putea ajunge să poarte același nume de familie până în 2531, conform lui Hiroshi Yoshida, economist la Universitatea Tohoku din Sendai, care a condus studiul.
Conform Myoji Yurai, o companie care monitorizează cele peste 300.000 de nume de familie din Japonia, Sato este în prezent cel mai frecvent, urmat de Suzuki. Takahashi se află pe locul al treilea. În jur de 1,8 milioane de persoane din cei 125 de milioane de locuitori ai Japoniei poartă numele de familie Sato, se arată pe site-ul Myoji Yurai.
Yoshida, care a făcut public luni studiul, a mărturisit că previziunile sale ar fi valabile doar dacă țara ar putea depăși una dintre cele mai apăsătoare crize ale sale: o rată a căsătoriilor în continuă scădere.
Numărul căsătoriilor din Japonia a scăzut cu aproape 6% în 2023 față de anul precedent - situându-se sub 500.000 pentru prima dată în nouă decenii, în timp ce divorțurile au crescut cu 2,6% anul trecut, conform cifrelor oficiale.
Yoshida a subliniat, de asemenea, în studiul său faptul că populația Japoniei ar putea cunoaște o scădere masivă în următorul mileniu, din pricina scăderii ratei natalității.
„Posibilitatea ca populația japoneză să dispară este mare", a menționat el în raportul său.
Potrivit cifrelor guvernamentale făcute publice în urmă cu un an, în Japonia, populația vârstnică, definită ca fiind de 65 de ani și peste, a atins un nivel record, reprezentând 29,1% din populație - cea mai mare rată din lume.
Procesul Galton-Watson
Populația Japoniei a cunoscut un declin constant de la boom-ul economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3 - mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a avea o populație stabilă, în absența imigrației.
Numărul deceselor a fost mai mare decât cel al nașterilor în Japonia de mai bine de un deceniu, ceea ce constituie o problemă de proporții pentru liderii celei de-a patra economii a lumii.
În luna ianuarie a anului trecut, prim-ministrul Fumio Kishida a lansat un avertisment extrem de îngrijorător privind criza demografică, spunând că este „pe punctul de a nu mai putea menține funcțiile sociale" din cauza scăderii ratei natalității.
În cea mai mare parte a Asiei de Est, numele oamenilor sunt, în general, mai puțin diverse decât în țările occidentale. De exemplu, potrivit cifrelor guvernamentale din 2020, aproximativ 30% dintre locuitorii Chinei poartă numele Wang, Li, Zhang, Liu sau Chen. Iar marea majoritate a populației - aproape 86% - are în comun doar 100 de nume de familie.
Dispariția numelor este, de asemenea, un fenomen natural numit procesul Galton-Watson, care prevede că, în societățile patriliniare, numele de familie se pierd sau dispar în timp, cu fiecare nouă generație, pe măsură ce femeile preiau numele de familie ale soților lor.