Locuitorii din Bagdad trăiesc cu frica zilei de mâine, anticipând atacul grupării SIIL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activişti irakieni lângă trupurile neînsufleţite ale victimelor unui atac comis de SIIL FOTO Reuters
Activişti irakieni lângă trupurile neînsufleţite ale victimelor unui atac comis de SIIL FOTO Reuters

Deşi Bagdadul nu se află încă sub ameninţarea directă a valului de cuceriri întreprinse de gruparea jihadistă SIIL, care a acaparat deja o fâşie întinsă din nordul Irakului, luptele neîncetate din ultimele săptămâni şi agravarea tensiunilor religioase transformă uşor capitala cu cele şapte milioane de locuitori într-un butoi cu pulbere pe punctul de a exploda din cauza anxietăţii.

„Allah, te rog ajută armata noastră să fie victorioasă”, se ruga cu voce tare un credincios care încerca să-şi facă loc printre vizitatorii unui cimitir din Bagdad, încercând să ajungă la mormântul unui lider musulman.  „Ne rugăm pentru siguranţă în Irak şi în Bagdad. Nu am văzut oamenii atât de speriaţi şi de trişti ca acum de mult timp”, a spus un alt musulman şiit din apropiere, intervievat de jurnaliştii agenţiei Associated Press.

Traficul în Bagdad nu este la fel de aglomerat ca de obicei, multe magazine au obloanele trase, iar cele încă deschise operează la o capacitate redusă, străzile eliberându-se de trecători după ora 22:00. Cursele internaţionale ajung în Bagdad cu avioane ocupate doar la jumătate din capacitatea obişnuită, în timp ce zborurile spre oraşele din kurdmenistanul irakian sunt aproape complet ocupate, relatează AP.

În schimb s-au înmulţit punctele de control ale armatei i ale poliţiştilor. Pot fi zărite camioane pline cu soldaţi şiiţi nou-înrolaţi în armată în timp ce străbat oraşul cântând imnuri religioase. Atmosfera generală aduce tuturor aminte de perioada înainte de izbucnirea războiului din 2003, când la putere se afla Saddam Hussein.

Capitala irakiană nu a avut parte de momente prelungite de pace în ultimele patru decenii. După dezastruosul război cu Iran din 1980-1988, la primul război din Golf în 1991, împotriva Kuweitului, invazia americană din 2003 şi care a durat opt ani, şi în cele din urmă la războiul între sectele musulmane şiism şi sunnism care a îmbibat pământul irakian cu sângele a zeci de mii de victime. Astăzi, Bagdadul este un oraş populat predominant de şiiţi, iar inamicii care vin dinspre nord sunt sunniţi.

„Dezastrul este pe cale de a se produce”

Locuitorii capitalei, care fac parte dintr-un amalgam de facţiuni ale islamului, se tem de ameninţarea extremismului pe care SIIL jură că îl va instaura în toată ţara. „Vin să distrugă viaţa şi umanitatea”, a declarat musulmanul de la mormântul imamului despre jihadiştii loiali grupării SIIL.

Starea generală de tensiune este menţinută şi de apelurile lansate de către autorităţile locale. Pe 13 iunie, Ayatollahulm Ali al-Sistani, liderul spiritual al irakienilor şiiţi, a cerut locuitorilor din Bagdad să se alăture armatei pentru a întâmpina valul jihadist lansat de SIIL, printr-un mesaj public afişat pe un panou.

Liderii şiiţi pot fi văzuţi pe stradă fiind înconjuraţi de membri ai forţelor guvernamentale, cu feţele acoperite, oferindu-le directive. Chiar şi în lipsa armelor, aceste pregătiri de război contribuie de asemenea la starea generală de alertă care a pus stăpânire pe oraş. Tot mai multe semne puse unul lângă celălalt par să confirme iminenţa unui război civil.

Nelipsite sunt şi paradele aşa-numitelor Brigăzi ale Păcii”, ultimul nume pe care şi l-au însuşit membrii Armatei Mahdi, grupare loială clericului Muqtada al-Sadr – recunoscut pentru ostilitatea sa faţă de Statele Unite ale Americii. Fiind totodată una dintre cele mai proeminente figuri religioase din ţară, al-Sadr lansat în urmă cu aproape un deceniu o vânătoare însângerată a sunniţilor.

„Armele sunt peste tot în oraş. Asta îmi spune că situaţia este incertă şi că dezastrul este pe cale de a se produce”, a declarat un antreprenor din Bagdad, citat de AP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite