Lipsă de consens în Consiliul Arctic: Miniştrii de Externe s-au despărţit, în premieră, fără o declaraţie comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Arctic şi-a încheiat reuniunea de la Rovaniemi, Finlanda, fără o declaraţie comună, fapt ce reprezintă o premieră de la înfiinţarea sa.

„Statele Unite au sabotat acordul pentru Arctica“, titrează agenţia de presă Reuters.

După două zile de discuţii la Rovaniemi, capitala Laponiei, miniştrii de Externe ai celor opt ţări riverane Oceanului Arctic şi-au încheiat reuniunea reafirmându-şi doar angajamentul pentru o dezvoltare durabilă în regiune.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, declaraţia finală, care menţiona că încălzirea globală reprezintă o ameninţare gravă pentru Arctica, nu a fost semnată din cauza refuzului Statelor Unite. Este pentru prima oară de la fondarea Consiliului Arctic, în 1996, când cele opt ţări membre - Canada, Danemarca, Statele Unite, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia şi Suedia – nu reuşesc să cadă de acord asupra unei declaraţii finale, notează Reuters.

Într-o regiune în care temperaturile cresc de două ori mai repede decât în restul lumii, topirea gheţarilor este urmărită cu aviditate de către riverani, dar şi de către vecini precum China, care se arată interesată de rezerve de petrol şi gaze naturale încă neexploatate şi de un teren bogat în minerale rare. În plus, apariţia unor căi maritime mai scurte deschide noi perspective pentru comerţ.

Reuniunea de la Rovanimeni a fost consacrată stabilirii unui calendar de doi ani în vederea contrabalansării consecinţelor modificării climatice prin dezvoltarea durabilă a resurselor minerale.

„O criză climatică în Arctica nu este un scenariu pentru viitor, ea se produce în timp ce vorbim“, a declarat şefa diplomaţiei suedeze Margot Wallstrom.

Cu excepţia Statelor Unite, ţările din Consiliu şi-au dorit mai mult decât scurtul comunicat difuzat în marja reuniunii, a subliniat ministrul finlandez de Externe.

„Majoritatea membrilor Consiliului consideră schimbarea climatică drept o provocare majoră la adresa Arcticii şi recunoaştem nevoia urgentă de a lua măsuri de atenuare şi adaptare“, a precizat Timo Soini. „Nu vreau să dau nume şi nici să blamez pe cineva anume“, a adăugat el.

La rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo a subliniat că administraţia pe care o reprezintă „împărtăşeşte un angajament profund în favoarea protecţiei mediului“ în Arctica, dar apreciază că obiectivele fixate în mod colectiv nu sunt cel mai bun răspuns. Mai mult, el a acuzat Rusia şi China că nu se supun regulilor jocului. „Obiectivele colective (…) sunt chiar contraproductive din moment ce o ţară nu le respectă“, a spus Pompeo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite