Liderul Hezbollah acuză Arabia Saudită că l-a forţat pe premierul libanez să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah
Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah

Liderul miliţiei şiite libaneze Hezbollah (proiraniană), Sayyed Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a forţat pe premierul libanez Saad Hariri să demisioneze, adăugând că decizia nu i-a aparţinut fostului şef al executivului de la Beirut.

 "Demisia a fost o decizie saudită dictată prim-ministrului Saad Hariri şi care i-a fost impusă. Nu a fost nici intenţia, nici voinţa, nici decizia sa", a spus Nasrallah într-un discurs transmis la televiziune.

Nasrallah l-a criticat pe Hariri că şi-a anunţat demisia de la Riad şi nu din Liban şi a acuzat guvernul saudit că "a scris" textul declaraţiei căreia Hariri i-a dat citire.

"Nu ne-am dorit această demisie", a insistat şeful Hezbollah, care a refuzat să răspundă direct acuzaţiilor formulate de premierul demisionar, care spusese că Hezbollah a impus o stare de "fapt împlinit prin forţa armelor" şi avertizase că "mâna Iranului va fi tăiată" dacă se va mai amesteca în treburile interne ale ţărilor arabe.

Liderul Hezbollah a pus sub semnul întrebării momentul ales pentru demisie, acum când "lucrurile păreau să se desfăşoare normal (...) în cadrul guvernului" libanez.

Saad al-Hariri, premierul libanez, a demisionat sâmbătă, anunţând în cadrul unui mesaj televizat că se teme pentru viaţa sa.

”Trăim într-un climat asemănător cu atmosfera ce domnea înaintea asasinării martirului Rafik al-Hariri (tatăl său şi fost premier libanez). Am presimţirea că se pregăteşte un atac asupra vieţii mele”, a mai afirmat acesta.

Hariri a devenit premierul Libanul în 2016 în urma unui acord politic prin care aliatul Hezbollah, Michel Aoun, a devenit preşedintele ţării.

Hariri, primit de regele Salman al Arabiei Saudite

Regele Salman al Arabiei Saudite l-a primit luni pe premierul libanez demisionar Saad Hariri, la 48 de ore după anunţul surpriză privind demisia sa făcut în capitala saudită, în condiţiile în care mişcarea şiită libaneză Hezbollah a acuzat Riadul că l-a forţat pe Hariri să demisioneze, potrivit AFP.

 În timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă "situaţia din Liban", unde teama de un nou haos a fost subliniată de experţi după această demisie, a relatat agenţia oficială SPA.

Agenţia de presă saudită îl numeşte pe Hariri "fost premier", în condiţiile în care demisia sa nu a fost încă acceptată de preşedintele libanez Michel Aoun.

Considerat un protejat al Arabiei Saudite, Hariri a anunţat sâmbătă într-o declaraţie televizată, spre surpriza generală, că demisionează din funcţie, acuzând mişcarea armată Hezbollah şi Iranul, aliat al acesteia, că ar fi "sechestrat" Libanul şi spunând că îi este frică pentru viaţa sa.

De atunci, numeroase zvonuri circulă în Liban cu privire la soarta lui Hariri, mai ales că anunţul său a coincis cu o epurare fără precedent în Arabia Saudită, unde prinţi, miniştri şi oameni de afaceri au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni de combatere a corupţiei. 

Arabia Saudită consideră Hezbollah organizaţie teroristă. Gruparea şiită este totodată un aliat apropiat al Iranului şiit, putere regională rivală a Arabiei Saudite sunite. Hezbollah este singurul partid libanez care şi-a păstrat armele după încheierea războiului civil din această ţară (1975-1990). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite