Liderii arabi condamnă bombardamentele israeliene în Gaza. Mesajul pentru Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii arabi au condamnat sâmbătă bombardamentele Israelului în Fâşia Gaza, care durează deja de două săptămâni, şi au cerut eforturi reînnoite pentru a pune capăt ciclului de violenţă care durează de decenii între israelieni şi palestinieni, la Summitul pentru Pace din Cairo la care participă deopotrivă lideri şi miniştri de externe din Europa şi Africa, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

31 de țări și 3 organizații internaționale participă la summitul de pace din Cairo FOTO EPA-EFE
31 de țări și 3 organizații internaționale participă la summitul de pace din Cairo FOTO EPA-EFE

Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat anterior că nu este clar dacă summitul se va încheia cu o declaraţie comună, date fiind "diferendele" dintre participanţi.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului şi un jucător vital în toate eforturile din trecut în favoarea păcii în regiune, l-a trimis la summit doar pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane din Cairo.

Ţările arabe au criticat dur bombardamentele şi asediul fără precedent al Israelului asupra Fâşiei Gaza, unde trăiesc circa 2,3 milioane de oameni într-unul dintre cele mai dens populate locuri de pe pământ.

Egipt

În discursul său, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat că ţara sa se opune la ceea ce el a numit strămutarea palestinienilor către regiunea Sinai din Egipt.

"Egiptul este de părere că soluţia la chestiunea palestiniană nu este strămutarea, singura soluţie este dreptatea şi accesul palestinienilor la drepturi legitime şi să trăiască într-un stat independent", a spus Al-Sisi.

Iordania

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a denunţat ceea ce el a numit tăcerea globală faţă de atacurile Israelului, care au ucis mii de oameni în Gaza, aflată sub controlul Hamas, şi a lăsat pe drumuri peste un milion de oameni, şi a cerut o abordare echilibrată a conflictului israeliano-palestinian.

"Mesajul pe care lumea arabă îl aude este că vieţile palestiniene contează mai puţin decât cele israeliene", a spus el, adăugând că a fost revoltat şi îndurerat de actele de violenţă comise împotriva civililor nevinovaţi din Gaza, Cisiordania ocupată şi Israel. "Conducerea israeliană trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna că un stat nu poate să înflorească dacă este clădit pe o fundaţie a nedreptăţii... Mesajul nostru pentru israelieni ar trebui să fie acela că dorim un viitor al păcii şi securităţii pentru voi şi pentru palestinieni", a spus suveranul haşemit.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a apreciat la rândul său că strămutarea forţată "este o crimă de război conform dreptului internaţional şi este o linie roşie pentru noi toţi".

Mahmoud Abbas

La rândul său, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că palestinienii nu se vor lăsa strămutaţi sau izgoniţi de pe pământurile lor.

"Nu vom pleca, nu vom pleca", le-a transmis el participanţilor la summit.

Declarații ale miniștrilor de externe din țări europene

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat: Vedem cu toții pe rețelele de socializare și în comunitățile noastre cât de dezbinată și polarizantă a devenit situația actuală. Avem datoria să lucrăm împreună pentru a preveni ca instabilitatea să cuprindă regiunea și să facă și mai multe victime. Trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va câștiga. Trebuie să ne asigurăm că va câștiga coexistența pașnică.

El a făcut apel la Israel să "aline suferința populației din Gaza" și a precizat că Marea Britanie a vorbit direct cu guvernul israelian despre necesitatea de a respecta dreptul internațional și de a proteja viețile civililor din Gaza, îndemnând la "profesionalism și reținere" din partea armatei israeliene. Ministrul britanic a subliniat că "încă mai crede în puterea diplomației" și că o soluție cu două state este posibilă.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat: În întreaga regiune vedem suferință și teamă umană teribilă. Nu există niciun dubiu, toate viețile civililor contează la fel de mult.

Ea a spus că cauza suferinței este Hamas și "crimele sale atroce", declarând că ă guvernul german este solidar cu Israelul, a cărui securitate este "nenegociabilă". Ea a adăugat că autorii actelor de teroare "nu vorbesc în numele poporului palestinian, ci doar în numele lor".

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a declarat că "civili nevinovați și-au părăsit casele și din punctul nostru de vedere trebuie să răspundem".

"Am dori să fim punctul de plecare al dialogului dintre țările mediteraneene și Uniunea Europeană. Este foarte important pentru toți liderii prezenți că ceea ce se întâmplă în Gaza este "un conflict pentru civilizație".

Un dialog pașnic este foarte important, spune ea, inclusiv în ceea ce privește problema terorismului, care, potrivit ei, a slăbit multe state, în special națiunile musulmane.

Catherine Colonna, ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, a declarat: „Israelul are dreptul să se apere pentru ca acest lucru să nu se mai repete”. Dar ea a adăugat că răspunsul trebuie să fie "corect" și "în conformitate cu dreptul internațional". Hamas "nu reprezintă cauza palestiniană" a spus ea. Acești civili nu sunt responsabili pentru actul grupului.

Ea a afirmat că trebuie să se ajungă la un consens cu privire la modul în care se poate oferi ajutor Palestinei într-un mod durabil. Ajutorul umanitar ar trebui "să vizeze sectoarele cele mai vulnerabile" și trebuie să existe un coridor umanitar și o încetare a focului, iar cei care doresc să iasă din Fâșia Gaza să poată face acest lucru "fără niciun impediment".

Absența unor lideri occidentali marcanți

Israelul s-a jurat "să şteargă de pe faţa pământului" gruparea islamistă palestiniană Hamas, ca răzbunare după atacul surpriză din 7 octombrie asupra sudului Israelului în care au murit 1.400 de oameni, cel mai letal atac al militanţilor palestinieni în cei 75 de ani de existenţă a statului israelian.

Totodată, Israelul le-a cerut palestinienilor să se deplaseze spre sudul Gazei pentru propria lor siguranţă.

Summitul de la Cairo are ca scop identificarea modalităţilor de a stopa transformarea conflictului israeliano-palestinian într-un război regional mai amplu. Însă trei diplomaţi au declarat că este puţin probabil ca summitul să producă o declaraţie comună din cauza sensibilităţilor privind orice fel de apel de încetare a focului şi a menţionării - sau nu - a atacului comis de Hamas şi a dreptului statului Israel de a se apăra.

Absenţa unor lideri occidentali de marcă a mai temperat aşteptările legate de acest eveniment. De exemplu, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu participă la summit.

Reuniunea coincide cu pregătirile continue ale Israelului în vederea unui asalt terestru în Gaza. Aproape 4.400 de palestinieni au fost ucişi în contraofensiva israeliană, pe fondul unei crize umanitare în creştere în Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite