Kim îndeamnă la „creşterea exponenţială” a arsenalului nuclear nord-coreean

0
Publicat:

Liderul Kim Jong Un a lansat un apel la o „creştere exponenţială a arsenalului nuclear" al Coreei de Nord pentru a face faţă „inamicului său incontestabil" sud-coreean şi Statelor Unite, a raportat duminică agenţia oficială KCNA, transmite AFP.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

La finalul unei mari reuniuni la Phenian, Partidul Muncitorilor aflat la putere în Coreea de Nord, a mai anunţat că ţara va „dezvolta un nou sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM) a căror misiune principală va fi contraatacul nuclear rapid", potrivit KCNA.

„Situaţia actuală necesită să ne dublăm eforturile pentru a întări forţa militară cu scopul de a garanta pe deplin suveranitatea, securitatea şi interesele fundamentale (ale Coreei de Nord) ca răspuns la manevrele militare îngrijorătoare ale Statelor Unite şi ale altor forţe ostile", a declarat Kim Jong Un într-un rezumat al reuniunii partidului citat de agenţia de presă.

„Aceasta subliniază importanţa şi necesitatea producţiei în masă de arme nucleare tactice şi îndeamnă la o creştere exponenţială a arsenalul nuclear al ţării", a continuat el, potrivit Agerpres

Într-o altă ştire, KNCA a raportat afirmaţiile lui Kim Jong Un potrivit cărora Coreea de Sud se află acum „în întregime în raza de acţiune a loviturilor" nucleare nord-coreene.

Tensiunea a crescut spectaculor în ultimele luni între Coreea de Nord şi vecinul său sudic, precum şi Statele Unite şi Japonia. Anul 2022 a fost marcat de un număr record de tiruri de rachete ale Phenianului care a lansat în martie prima sa rachetă balistică intercontinentală din ultimii cinci ani. O altă rachetă intercontinentală a căzut în largul Japoniei în noiembrie.

Încă trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost trase de Coreea de Nord sâmbătă şi alta duminică în zori. KCNA a evocat „un exerciţiu de tir cu lansatoare de rachete multiple de mărime foarte mare".

La începutul lui noiembrie, o rachetă a căzut foarte aproape de apele teritoriale ale Sudului, ceea ce l-a determinat pe preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol să denunţe „o invazie teritorială de facto".

Iar pe 26 decembrie, cinci drone nord-coreene au intrat în spaţiul aerian al Sudului, zburând chiar peste nordul capitalei Seul. În pofida desfăşurării de avioane de luptă şi elicoptere timp de cinci ore, armata Sudului nu a reuşit să doboare dronele în cursul acestei incursiuni, prima de acest fel în cinci ani.

Nu este prima dată când Coreea de Nord anunţă producţia în masă de bombe atomice, a reamintit Go Myong-hyun, cercetător la Asan Institute for Policy Studies.

Intenţia este că, dacă Coreea de Nord produce în masă arme nucleare, chiar şi fără a se angaja în provocări agresive, Statele Unite nu vor avea de ales decât să recunoască într-o zi Coreea de Nord drept stat nuclear", a explicat acest analist pentru AFP.

„Mesajul de Anul Nou al lui Kim Jong Un este ceva de genul: hai să ne jucăm cu armele nucleare", a continuat el. În opinia sa, liderul nord-coreean încearcă să arate că „Coreea de Nord nu va cerşi dialog şi că va face presiuni asupra Coreei de Sud şi Statelor Unite, în special asupra Statelor Unite, întărindu-şi puterea sa nucleară".

Kim Jong Un a spus deja la sfârşitul lui noiembrie că doreşte să-şi înzestreze ţara cu „cea mai puternică forţă strategică din lume". Cu două luni mai devreme, Coreea de Nord a adoptat o nouă doctrină care făcea „ireversibil” statutul său de putere nucleară şi o autoriza să efectueze o lovitură atomică preventivă în cazul unei ameninţări existenţiale împotriva regimului său.

Seulul şi Washingtonul cred că Phenianul are intenţia de a efectua în curând un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017.

Liderii nord-coreeni afirmă că o descurajare nucleară credibilă este esenţială pentru supravieţuirea ţării lor care susţine constant că se află sub ameninţarea unei agresiuni din partea Statelor Unite.

La rândul lor, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia şi-au întărit cooperarea militară şi manevrele comune în regiune în faţa ameninţărilor nord-coreene, mai ales după anunţarea noii doctrine nucleare a Phenianului. Dar această întărire a iritat şi mai mult Coreea de Nord care vede aceste exerciţii drept pregătiri pentru o invazie a teritoriului său ori o tentativă de a-i răsturna regimul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite