Kim Jong Un are noi obiective de apărare pentru 2023: „Orientarea luptei împotriva inamicului”

0
Publicat:

Liderul nord-coreean a prezentat un set de noi obiective pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale ţării în 2023, în cadrul unei reuniuni cheie a oficialilor Partidului Muncitorilor, a relatat miercuri presa de stat, conform DPA şi AFP, citate de Agerpres.

 Kim Jong un FOTO AFP
Kim Jong un FOTO AFP

O importantă reuniune plenară anuală a Comitetului Central al partidului de guvernământ are loc săptămâna aceasta în capitala Phenian și este prezidată de Kim Jong Un. Liderul Coreei de Nord şi alţi lideri de rang înalt îşi prezintă obiectivele politice pentru 2023, în domenii-cheie precum diplomaţia, securitatea şi economia.

Marţi, în cea de-a doua zi a reuniunii, Kim Jong Un a analizat în raportul său „noua situaţie provocatoare creată în peninsula coreeană şi situaţia politică internaţională'', a relatat agenţia de presă de stat KCNA.

Kim Jong Un a vorbit despre „orientarea luptei împotriva inamicului (...) pentru a apăra suveranitatea şi interesele naţionale", precum şi „noile obiective-cheie pentru a consolida capacitatea de apărare independentă".

Kim Jong Un vrea să facă din țara sa cea mai puternică forţă nucleară 

Agenţia de presă nord-coreeană nu a precizat ce anume vor presupune aceste obiective de apărare, însă Kim Jong Un a declarat recent că ţara sa doreşte să aibă cea mai puternică forţă nucleară în viitor.

Anunţul vine într-un moment de tensiuni sporite în peninsula coreeană, în condiţiile în care Coreea de Nord a testat de mai multe ori în acest an rachete cu capacitate nucleară, încălcând rezoluţiile ONU, arată Agerpres, iar Phenianul este supus unor sancţiuni internaţionale dure din cauza programului său de înarmare nucleară.

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au efectuat luna aceasta exerciţii aeriene comune la care au luat parte un bombardier strategic american B-52 şi avioane de luptă F-22 nedetectabile de radar.

Exerciţiile, desfăşurate în zona de identificare a apărării aeriene sud-coreene, în apropierea insulei sudice Jeju, au avut loc în contextul tensiunilor provocate de lansarea de către Coreea de Nord a două rachete balistice spre Marea Japoniei. Japonia a avertizat că îi amenință securitatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite