Jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, distinşi cu Premiul Nobel pentru pace pentru apărarea libertăţii de exprimare
0Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au câştigat Premiul Nobel pentru Pace pentru „lupta lor curajoasă” pentru apărarea libertăţii de exprimare în Filipine şi Rusia.
Comitetul Nobel a numit perechea „reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai nefavorabile”.
Câştigătorii prestigiosului premiu, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (836.000 de lire sterline; 1,1 milioane de dolari), au fost anunţaţi la Institutul Nobel norvegian din Oslo.
Ressa, cofondatoarea site-ului Rappler (2012), a invocat libertatea de exprimare pentru a „expune abuzul de putere, utilizarea violenţei şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine”, în timp ce Muratov, cofondatorul ziarulului rus independent Novaia Gazeta (1993), apără de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile, a motivat Comitetul Nobel.
”Este o tematică dragă lor”, a declarat presei directoarea Informaţiilor ONU la Genève, Allessandra Vellucci, potrivit news.ro.
”Este foarte important pentru drepturile omului”, a adăugat ea.
Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, o reprezentantă a presei independente, se află în conflict cu regimul lui Rodrigo Duterte, care nu a ezitat să o aresteze cu privire la o ”defăimare cibernetică”.
Ressa, care are cetăţenie dublă, americană şi filipineză şi a fost numită personalitatea anului 2018 de revista Time, este vizată de mai multe procese de calomnie pe care le pune pe seama articolelor critice la adresa regimului preşedintelui Duterte şi a investigaţiilor în care a expus corupţia din structurile guvernamentale şi publice.
În iunie anul trecut, a fost pusă sub acuzare în cadrul unui proces de calomnie intentat de omul de afaceri Wilfredo Keng din pricina unui articol publicat în 2012 care îl asociază pe acesta unor activităţi infracţionale şi pentru care riscă şase ani de închisoare. Jurnalista a făcut apel la sentinţă.
„Este răgaz temporar, dar campania de hărţuire şi intimidare împotriva mea şi a Rappler continuă”, a spus Ressa după ce cazul a fost respins.
„Aceste cazuri ridicole ne amintesc tuturor de importanţa jurnalismului independent astfel încât puterea să fie trasă la răspundere”.
Anchetele sale jurnalistice sunt foarte dure împotriva politicii luptei împotriva drogurilor a Guvernului filipinez.
Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este un jurnalist rus, redactorul-şef al Novaia gazeta, considerat drept ”singurul ziar cu adevărat critic cu o influenţă naţională în Rusia de azi” de către Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.
Şase jurnalişti ai ziarului independent Novaia Gazeta au fost ucişi de la înfiinţarea lui, în 1993.
„Jurnalismul bazat pe fapte şi integritatea profesională a ziarului au făcut din acesta o sursă importantă de informaţii despre aspecte ale societăţii ruse susceptibile de cenzură şi menţionate rareori de alte mass-media”, a motivat comitetul Nobel.
Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a denunţat în ultimii ani o creştere a atacurilor vizând jurnalişti.
Jurnaliştii Maria Ressa (Filipine) şi Dmitri Muratovfost (Rusia) au selectaţi din 329 de candidaţi, între care activista în domeniul schimbărilor climatice Greta Thunberg, Reporteri fără frontiere (RSF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Premiul Nobel pentru Pace este acordat unei persoane sau organizaţii care „a realizat cea mai amplă sau cea mai bună muncă dedicată fraternităţii dintre naţiuni”.
Între favoriţii caselor de pariuri se aflau Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu cea mai bună cotă, de trei la unu, dar şi activista Greta Thunberg, cu cote de până la nouă la unu, Reporters Sans Frontières (RSF), cuo cotă de 16,5 la unu sau opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, cu o cotă de 18 la unu.
Programul Alimentar Mondial (PAM) a fost recompensat în 2020 cu Premiul Nobel pentru Pace, ”pentru eforturle sale în lupta împotriva foametei în lume”
Reacţia câştigătorilor
„Munceam, eram ocupat. M-au sunat de la Comitetul Nobel, dar nu am ridicat telefonul. Nici nu am avut timp să citesc întregul text", a spus el pentru TASS.
„Vă spun asta: nu este meritul meu, ci al Novaia Gazeta. Aceştia sunt cei care au murit apărând dreptul oamenilor la libertatea de exprimare".
„Sunt în şoc”, a spus Ressa în timpul unei transmisiuni live a Rappler, vineri, potrivit Reuters. Joi, cu o zi înainte de a câştiga premiul, Ressa a vorbit cu jurnaliştii CNN despre alegerile din Filipine de anul viitor. „Am scris despre această ţară din 1986, nu am fost niciodată subiect de ştire, dar singurul motiv pentru care am devenit este că refuz să fiu călcată în picioare, refuz să cedez ca să nu-mi mai fac meseria aşa cum ar trebui”, a spus ea. .