Israelul va transforma deşertul Neghev într-o imensă zonă de baze militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sud- est de oraşul Berşeva,  în plin deşert, unde până nu de mult numai cămilele circulau, se zăreşte o pădure de macarale dar şi clădiri terminate. Israelul consruieşte aici o enormă bază militară, de pregătire pentru armata israeliană scrie într-un reportaj cotidianul britanic „The Financial Times”.

Dar baza nu se limtează la construcţii care-i adăpostesc pe militari. Acolo vor exista un auditorium, trei sinagogi, locuri de tragere, şase terenuri de baschet şi un parc pentru vizitatori unde se vor desfăşura ceremonii de depunere de jurământ şi de rămas bun la terminarea serviciului militar. La sfârşitul lui 2015, când lucrările se vor finaliza, aici vor trăi şi vor lucra 10.000 de militari şi 2500 de civili. Baza este înconjrată de ziduri din beton dar se conturează şi parcul cu palmierii proaspăt plantaţi, paralel cu un imens trafic de camioane de pe şantierul de construcţii. Va fi ca mărime cel de-al treilea oraş din Neghev după Berşeva şi Dimona.

    Israelul intenţionează să construiască aici până în 2020 trei alte megabaze. Scopul declarat al acestui proiect este dezvoltarea sudului sărac, prin atragerea de investitori şi creare de locuri de muncă şi eliberarea unor terenuri şi clădiri pe care armata le ocupă în Tel Aviv şi în partea centrală a Israelului unde totul este scump.

Forţa aeriană s-a mutat de-acum de lângă aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv la Nevatin, o localitate în Neghev şi va fi mutat în sud şi un centru de informaţii, un campus tehnologic şi o divizie de teleprocesare. Astfel, se împlineşte un vis iniţiat mai întâi de premierul David ben Gurion , preluat apoi şi dezvoltat de actualul preşedinte, Shimon Peres, la un moment dat chiar ministru cu problemele Neghevului, de transformare a deşertului ( să facem ca Neghevul să înflorească, spunea ben Gurion), chiar dacă planurile lor nu aveau în vedere baze militare.

    Proiectul care va costa nouă miliarde de dolari şi va fi finanţat în mare parte din fonduri private, este una dintre cele mai mari proiecte de infrastructură în istoria de 65 de ani a Israelului. Neghevul reprezintă aproape două treimi din suprafaţa ţării, dar aici se află sub 10 la sută din populaţie. Pentru militari se pare că este un avantaj. Mutarea in sud a armatei îi va permite modernizarea infrastructurii sale învechite. Campusul din Tel Aviv unde se găseşte statul major al armatei israeliene datează de pe vremea mandatului britanic, nemaivorbind de faptul că se află pe unul dintre cele mai scumpe terenuri din oraş.

    Din punct de vedere politic, afirmă unii experţi, dacă se va pune în aplicare soluţia celor două state- cu un stat palestinian în Cisiordania, Neghevul ar putea dobândi o dimensiune geopolitică mult mai mare pentru o ţară mică şi cu puţine resurse şi o populaţie în creştere.

Cu toate aceste plusuri, dezvoltarea şi popularea Neghevului stârneşte controverse, organizaţii pentru apărarea drepturilor omului protestând din cauza planului de a reloca 40.000 de beduini. Armata şi oficialităţi din Ministerul Apărării susţin că beduinii vor câştiga în urma acestui proiect deoarece li se vor oferi locuri de muncă iar dezvoltarea regiunii va fi în avantajul şi a comunităţii de beduini.

    Din cauza unui buget auster, guvernul Netanyahu susţine un parteneriat public-privat , cu implicarea cât mai multor firme din ţară şi internaţionale. Baza de anterenament este construită de consorţiul israelian Mabat LeNeghev , cu finanţare de la Banca Hapoalim, cea de a doua bancă israeliană, dar sunt implicate in proiecte de infrastructură şi companii străine. Se acceptă şi donaţii şi sponsorizări. Astfel, centrul de sport al bazei de antrenament a fost finanţat de donatori evrei din SUA.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite