Israelul a construit un drum care împarte în două Fâșia Gaza, arată imagini prin satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au finalizat construcția unui drum est-vest care împarte în două Fășia Gaza, au arătat imagini prin satelit verificate de BBC.

FOTO via BBC
FOTO via BBC

Drumul începe de la granița Israelului cu Gaza, lângă kibbutzul Nahal Oz și ajunge în apropiere de coasta mediteraneenă.

Noul drum construit de IDF este singurul care străbate neîntrerupt enclava, separând nordul și sudul.

Potrivit analizei imaginilor prin satelit realizate de BBC, IDF a construit noi secțiuni de drum de peste cinci kilometri adăugându-le la cele existente.

Secțiunea inițială a drumului, în estul Fâșiei Gaza, în apropierea graniței israeliene, a fost construită între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. În schimb, majoritatea noilor secțiuni au fost construite în februarie și la începutul lunii martie.

Noul traseu este mai lat decât un drum obișnuit din Gaza, cu excepția celui din Salah al-Din.

Clădirile de-a lungul traseului, care par a fi depozite, au fost demolate de la sfârșitul lunii decembrie până la sfârșitul lunii ianuarie, mai arată analiza imaginilor prin satelit. 

Un canal de televiziune israelian a relatat despre acest traseu în luna februarie, dezvăluind că acesta a primit numele de cod „Autostrada 749”

IDF a declarat pentru BBC că prin construirea acestui drum încearcă să obțină un „punct de sprijin operațional” și să faciliteze deplasarea trupelor și a echipamentelor.

Anumiți experți au apreciat însă că acesta ar putea face parte dintr-un plan israelian de a rămâne în Fâșia Gaza după încheierea ostilităților actuale.

În februarie, premierul Benjamin Netanyahu a prezentat o viziune postbelică în care Israelul ar controla securitatea în Gaza pe termen nelimitat.

Liderii internaționali au avertizat anterior Israelul împotriva strămutării permanente a palestinienilor sau a reducerii dimensiunii Gaza.

Cum ar putea fi folosit noua rută

Analiștii de la Janes, o companie de informații din domeniul apărării, au apreciat că genul de drum neasfaltat care apare în imaginile difuzate de Channel 14 este potrivit pentru vehicule blindate cu șenile.

„Ca parte a operațiunii terestre, IDF folosește o rută de trecere operațională", a transmis IDF.

Generalul de brigadă în retragere Jacob Nagel, fost șef al Consiliului Național de Securitate al Israelului și fost consilier pe probleme de securitate al lui Benjamin Netanyahu, a declarat pentru BBC Arabic că obiectivul noii rute este acela de a asigura accesul rapid al forțelor de securitate atunci când se confruntă cu noi amenințări.

„Va ajuta Israelul să intre și să iasă... pentru că Israelul va avea apărare, securitate și responsabilitate totală pentru Gaza", a declarat el pentru BBC Arabic.

El l-a descris drept „un drum care separă partea de nord de cea de sud".

„Nu vrem să așteptăm până când apare o amenințare", a adăugat el.

Generalul-maior Yaakov Amidror, fost membru al IDF, a avut o opinie similară. Scopul principal al noii șosele este de a „facilita controlul logistic și militar în regiune", a spus el.

Justin Crump, fost ofițer al armatei britanice și în prezent director al Sibylline, o companie de informații în domeniul analizei riscurilor, a declarat că noua rută este semnificativă.

„Cu siguranță pare să facă parte dintr-o strategie pe termen mai lung de a avea cel puțin o formă de intervenție și control de securitate în Fâșia Gaza", a explicat Crump.

„Această zonă taie orașul Gaza de sudul fâșiei, ceea ce o face o linie de control eficientă pentru a monitoriza sau limita mișcarea și are câmpuri de tragere relativ deschise".

Khaled Elgindy, membru senior al Institutului pentru Orientul Mijlociu, cu sediul în SUA, consideră, de asemenea, că drumul este un proiect pe termen lung.

„Se pare că armata israeliană va rămâne în Gaza pe termen nedefinit", a declarat el pentru BBC.

„Prin împărțirea Gaza în două, Israelul va controla nu doar ceea ce intră și iese din Gaza, ci și mișcarea în interiorul acesteia", a explicat analistul.

„Asta va include, foarte posibil, împiedicarea celor 1,5 milioane de palestinieni strămutați în sud să se întoarcă la casele lor din nord", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite