Israelienii, despre planurile lor post-război pentru Gaza. Președintele Herzog: „Nu putem lăsa un vid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul își propune să mențină în Fâșia Gaza o forță suficient de puternică pentru a preveni reapariția mișcării islamiste palestiniene Hamas sau a unei alte organizații teroriste amenințătoare la adresa sa.

Președintele Isaac Herzog FOTO EPA-EFE
Președintele Isaac Herzog FOTO EPA-EFE

Noua intenție a Israelului a fost anunțată de președintele Isaac Herzog  într-un interviu acordat pentru influenta publicație economică „Financial Times”.

„Dacă ne retragem, atunci cine va prelua (controlul în Fâșia Gaza, n. red.)? Nu putem lăsa un vid”, a declarat președintele israelian.

Potrivit lui Herzog, factorii de decizie israelieni încă se gândesc asupra unui „mecanism” post-război pentru Gaza, dar intenția este clară, și anume să nu permită un loc din care ar putea reapărea Hamas sau alte organizații teroriste.

„Nimeni nu va dori să transforme acest loc, Gaza, din nou într-o bază a terorii”, a insistat șeful statului israelian.

În ceea ce privește discuțiile pe tema viitorului Fâșiei Gaza, Herzog a spus că „sunt multe idei aruncate în aer” și și-a exprimat speranța că atât Statele Unite, cât și unii „vecini din regiune” vor avea o anumită implicare în ordinea post-conflict, referindu-se cel mai probabil la Egipt și Iordania, dar și pe plan extins la Arabia Saudită și Qatar.

SUA insistă pentru două state

Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru ABC News că forțele sale armate vor avea „pentru o perioadă nedeterminată” responsabilitatea de securitate a enclavei palestiniene după războiul cu Hamas. El a respins astfel posibilitatea ca enclava să fie condusă de Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), care guvernează Cisiordania, așa cum își dorește liderul ANP, Mahmoud Abbas.

Potrivit lui Netanyahu, o autoritatea care incită la ură împotriva israelienilor în programa școlară și acordă salarii familiilor palestinienilor închiși în Israel nu își are locul la conducerea Fâșiei Gaza.

Administrația SUA a respins planul de securitate al lui Netanyahu, precizând că israelienii nu pot ocupa Gaza după război și că palestinienii sunt cei care ar trebui să guverneze enclava.

În opinia șefului diplomației americane, Antony Blinken, administraţia din Fâşia Gaza ar trebui să fie reunificată cu cea din Cisiordania.

Miercuri, președintele Joe Biden a reiterat că ocuparea Gazei de către Israel ar fi „o eroare gravă” și că i-a transmis lui Benjamin Netanyahu că soluția două state este singura cale de a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

Iordania, cel mai vocal vecin împotriva unei ocupații israeliene

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a respins la rândul său orice plan al Israelului de a ocupa părţi din Fâşia Gaza sau de a crea zone de securitate în cadrul enclavei aflate duin 2007 sub controlul Hamas. În opinia monarhului iordanian, principala cauză a crizei este negarea de către israelieni a drepturilor legitime ale palestinienilor.

În declaraţii făcute la Palatul Regal, regele Abdullah al II-lea a fost citat de presa de la Amman spunându-le unor politicieni de rang înalt că nu poate exista „nicio soluţie militară sau de securitate” pentru conflictul israeliano-palestinian. Gaza, devastată de război după atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, nu ar trebui să fie separată de celelalte teritorii palestiniene.

Monarhul haşemit a mai spus că „rădăcina crizei este ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel şi negarea drepturilor legitime ale palestinienilor”„Soluţia începe de acolo şi orice altă cale este sortită eşecului şi unui nou ciclu de violenţă şi distrugere”, a subliniat el.Regele Abdullah al II-lea a denunțat totodată atacurile coloniştilor evrei asupra civililor palestinieni, estimând că aceste violențe ar putea „extinde conflictul” şi împinge regiunea „în abis”.

Anterior, regele Iordaniei a menționat, la fel ca administrația SUA, că singura cale către pace permanentă este relansarea negocierilor asupra unui stat palestinian independent alături de Israel. Negocierile intermediate de SUA sunt îngheţate de aproape un deceniu.

Iordania, care găzduieşte o mare populaţie de refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai acestora, se teme că acțiunile armate israeliene în Gaza ar putea duce la depopularea Gazei. Asemeni Egiptului, și-a declarat granițele închise pentru un nou posibil flux de refugiați și insistă ca problema umanitară să fie tratată în interiorul fâșiei. Ambele state consideră că plecarea palestinienilor din Gaza ar putea duce la o strămutare drept permanentă și la infiltrarea Hamas sau a altor mișcări islamiste pe teritoriile lor.

Israelul a pus sub asediu populaţia de 2,3 milioane de locuitori a Gazei după atacul Hamas împotriva sa care s-a soldat, conform ultimului bilanț revizuit, cu 1.200 de persoane ucise şi aproximativ 240 de persoane răpite. 7 octombrie 2023 este considerată cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a statului israelian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite