Video Instrumente de tortură din închisorile lui Assad, scoase la iveală după eliberarea prizonierilor de către rebelii sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O „presa de fier” care ar fi fost folosită pentru tortura prizonierilor în infama închisoare Saydnaya , supranumită „Abatorul uman”, a președintelui sirian Bashar al-Assad a fost dezvăluită în filmări distribuite de rebeli în timpul eliberării deținuților, inclusiv femei și copii, relatează Daily Mail.

O presă de fier a fost descoperită în închisoarea Saydnaya FOTO Captură Video
O presă de fier a fost descoperită în închisoarea Saydnaya FOTO Captură Video

Imaginile a ceea ce pare a fi un fel de presă hidraulică nu au fost verificate, însă poveștile despre tortură, privațiuni, foamete și execuții la Saydnaya, aflată la 30 km nord de Damasc au fost documentate pe scară largă.

Amnesty International estimează că circa13.000 de sirieni au fost uciși între 2011 și 2016. 

Rebelii sirieni s-au aflat într-o cursă contra cronometru pentru a elibera mii de prizonieri din celule aflate la niveluri inferioare, în subteran, și accesibile doar printr-un labirint de tuneluri.

Grupul de apărare civilă „Caștile Albe” din Siria a declarat pe X că a desfășurat „echipe specializate de urgență” alături de un ghid familiarizat cu structura închisorii.

În ultimele 10 zile, insurgenții au eliberat prizonieri despre care spun că sunt prizonieri politici în Alep, Homs, Hama și Damasc. 

Imaginile difuzate pe scară largă au arătat rebelii sirieni „deschizând celule una câte una” și dărâmând zidurile și ar fi salvat „sute de deținuți, inclusiv femei și copii mici”, potrivit relatărilor.

La Saydnaya, teroarea trăită de deținuți era vizibilă pe chipurile lor.

Femeile deținute, unele cu copiii născuți în spatele gratiilor, au țipat în timp ce bărbații rupeau încuietorile celulei.

Alții păreau reticenți să-și părăsească celulele, în timp ce un bărbat eliberat din închisoare nu a putut răspunde când l-au întrebat cine este.

„Nu te teme, Bashar Assad a căzut! De ce ți-e frică?” spune unul dintre rebeli în timp ce încerca să scoată în grabă valuri de femei din celulele lor minuscule.

Un alt videoclip a surprins un copil mic ieșind din ușile celulelor descuiate, părând confuz. 

Închisorile din Siria sunt cunoscute pentru condițiile de detenție aspre.

Tortura este sistematică, spun grupările pentru drepturile omului, avertizorii și foștii deținuți.

Au fost raportate execuții secrete la peste 20 de unități administrate de informațiile siriene, precum și în alte locații.

În 2013, un dezertor militar sirian, cunoscut drept „Cezar”, a scos clandestin peste 53.000 de fotografii despre care grupurile pentru drepturile omului spun că reprezintă dovezi clare ale torturii, dar și a bolilor și a foametei din închisorile siriene.

Temutele aparate de securitate și închisorile din Siria au slujit nu numai la izolarea oponenților lui Assad, ci și la insuflarea fricii în rândul poporului său, spune Lina Khatib,  de la centrul de reflecție Chatham House.

„Anxietatea de a fi aruncat într-una dintre închisorile notorii ale lui Assad a creat o stare de neîncredere în rândul sirienilor. Assad a alimentat această cultură a fricii pentru a menține controlul și a zdrobi opoziția politică”, a subliniat ea.

Rebelii care au fost filmați eliberând deținuți la închisoarea Saydnaya au spus: „Sărbătorim împreună cu poporul sirian vestea că ne eliberăm prizonierii și le eliberăm lanțurile și anunțăm sfârșitul erei nedreptății”.

Omar Saoud, un activist local, a oferit mai multe detalii despre celulele subterane

„La trei etaje sub pământ, există o închisoare cunoscută sub numele de închisoarea roșie, nu a fost încă deschisă”, a spus el.

Assad a negat anterior acuzațiile potrivit cărora regimul său ar fi ucis mii de deținuți la Saydnaya și ar fi folosit un crematoriu secret pentru a le elimina rămășițele în 2017.

El a calificat, de asemenea, acuzațiile Departamentului de Stat al SUA conform cărora până la 50 de persoane sunt spânzurate zilnic în închisoarea militară brutală drept „o nouă poveste de la Hollywood, desprinsă de realitate”.

Regimul de 24 de ani al lui Bashar Al-Assad a căzut duminică după ce rebelii sirieni conduși de principala grupare de opoziție a intrat în capitala Damasc fără a întâmpina rezistență, după ce armata președintelui sirian și-a abandonat pozițiile și a fugit din calea rebelilor sau s-a predat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite