În relaţia România-Moldova "e nevoie de un Mister Moldova român"
0România trebuie să întărească instituţia Înaltului Reprezentant pentru R.Moldova dându-i personalitate şi să se plieze pe agenda Europeană Republicii Moldova, recomandă un nou raport al Centrului Român de Politici Europene intitulat „Cum am folosit fereastra de oportunitate? Bilanţul unui an de relansare a relaţiilor România – Republica Moldova”.
Raportul face o analiză independentă a eforturilor României în 2010 atât în relaţia bilaterală cu Chişinăul cât şi ca avocat al Moldovei în Uniunea Europeană.
Autorii fac o trecere în revistă a finanţărilor acordate de Romania şi a cooperării instituţionale. O concluzie generală este aceea că, deşi voinţa politică este prezentă, gestionarea relaţiei se face fragmentar şi inerţial. De aceea, raportul recomandă crearea unui birou de coordonare, condus de un ”Mister Moldova”, personaj cu autoritate politică si instituţională care să dea coerenţă eforturilor României.
Ajutorul financiar de 100 milioane euro promis Moldovei intârzie. Autorii fac câteva recomandări pentru o mai bună gestionare a banilor.
Proiectele de infrastructură şi energetice demarate de România şi Moldova se află în diverse faze ale studiilor de fezabilitate. Pentru unele dintre ele, România a început demersurile de finanţare din fondurile Uniunii Europene
Raportul prezintă şi istoria semnării tratatului de frontieră între Bucureşti şi Chişinău, autorii având acces la informaţii din culisele diplomatice care explică evoluţia negocierii unui document de bază, apoi a unui tratat de frontieră, între Bucureşti şi Chişinău.
În privinţa problemei transnistrene, autorii recomandă Bucureştiului să nu-şi caute o miză proprie în regiunea separatistă şi să susţină poziţia Chişinăului.
Raportul integral poate fi citit aici.