Îmbrobodirea femeilor din Iran: O nouă lege impune sancțiuni dure pentru cele care nu poartă hijab

0
Publicat:

Iranul a adoptat o lege strictă pentru „protecția familiei prin promovarea culturii castității și hijabului”, care intensifică sancțiunile pentru femeile care nu poartă voal. Noua legislație prevede amenzi, închisoare și restricții de călătorie.

Restricții mai dure pentru femeile din Iran care nu poartă hijabul - Foto Shutterstock
Restricții mai dure pentru femeile din Iran care nu poartă hijabul - Foto Shutterstock

O nouă lege, denumită „protecția familiei prin promovarea culturii castității și hijabului” a fost adoptată de Iran. Legea întărește sancțiunile împotriva femeilor care nu poartă voal în public. Această obligație există de la instaurarea Republicii Islamice, conform agenției de presă italiene ANSA, citată de Rador.

Consiliul Gardienilor a ratificat o nouă reglementare după ce Parlamentul a modificat modalitatea de implementare a acesteia. Deși textul oficial nu a fost încă publicat, ultimele informații indică sancțiuni ce includ amenzi, restricții la internet, închisoare, confiscarea vehiculelor și interdicții de călătorie pentru femeile care nu respectă obligația de a purta hijab sau pentru cei care promovează „nuditatea” pe rețelele sociale.

Conform unui raport recent al Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), noua lege prevede „amenzi exorbitante, pedepse mai lungi cu închisoarea, restricții de muncă și educație” pentru cei care o încalcă. În prezent, femeile care nu poartă voalul sunt deja supuse unor pedepse de detenție între 10 zile și 2 luni. OHCHR subliniază că noua lege apare într-un context în care „forțele de securitate au intensificat și mai mult tiparele preexistente de violență fizică, inclusiv lovirea și pălmuirea femeilor și fetelor considerate a nu fi în conformitate cu legile și reglementările obligatorii cu privire la hijab”.

Președintele Adunării Parlamentare Iraniene va anunța în curând aprobarea oficială a legii, iar guvernul va informa autoritățile competente despre data de intrare în vigoare. Proiectul de lege, deja aprobat de Parlament cu un an în urmă, a fost trimis repetat Consiliului Gardienilor pentru ratificare.

Proteste la doi ani de la moartea tinerei Mahsa Amini

Legea a fost dată după moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani.

Mahsa Amini, a murit pe 16 septembrie 2022, într-un spital, după ce a fost arestată de poliția morală din Iran pentru că nu purta hijab-ul corespunzător. Protestele izbucnite în urma acestei tragedii au început cu sloganuri precum „Femei, viață, libertate” și s-au transformat rapid în apeluri extinse la revoltă împotriva liderului suprem Ali Khamenei.

Această tragedie a stârnit proteste masive împotriva regimului, femeile arzându-și voalul în public și contestând deschis Republica Islamică.

Protestele din Iran continuă pe măsură ce femeile își revendică dreptul de a nu purta hijab-ul, marcând a doua aniversare de la moartea lui Mahsa Amini.

De la moartea ei, protestele au fost zilnice, implicând oameni din toate categoriile sociale. Regimul a răspuns printr-o represiune severă, soldată cu peste 500 de morți și peste 22.000 de rețineri.

Femeile care nu poartă voal, vânate cu drone

Din aprilie, guvernul a intensificat măsurile împotriva femeilor prin „legea Noor”, care vizează afacerile unde femeile sunt văzute fără batic, folosind camere de supraveghere și drone pentru a monitoriza încălcările.

De la uciderea lui Mahsa Amini, războiul Republicii Islamice împotriva femeilor și sistemul său de apartheid de gen s-au intensificat. Dezumanizarea și discriminarea femeilor nu sunt doar produse secundare, ci sunt esențiale pentru strategia guvernului de a menține controlul și de a suprima disidența. În ultimele luni, femeile s-au confruntat cu o represiune severă, inclusiv pedepse lungi cu închisoarea și chiar sentințe de pedeapsă cu moartea pentru activismul lor.”, a declarat Bahar Ghandehari, director de comunicare la Centrul pentru Drepturile Omului din Iran, pentru The Media Line.

În mai 2024, activista kurdă Zhina Modares Gorji a fost condamnată la 21 de ani de închisoare pentru susținerea mișcării „Femei, Viață, Libertate”. Artista Zara Ismail, în vârstă de 29 de ani, a fost arestată după ce un videoclip în care apărea fără hijab a devenit viral. În aprilie, 12 activiști, majoritatea femei, au primit în total 60 de ani de închisoare, iar până în august, alte cinci femei au fost condamnate la câte 20 de ani fiecare.

Guvernul speră că aceste sentințe dure vor descuraja oamenii să protesteze sau să-și exprime disidența. Cu toate acestea, femeile continuă să reziste zilnic refuzând să poarte hijab și cântând în public. În închisori, oamenii protestează împotriva execuțiilor guvernamentale cu greve ale foamei în fiecare marți”, a spus mai spus Bahar Ghandehari.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite