Motivul revoltător pentru care o femeie iraniană a fost biciuită de 74 de ori și amendată

0
Publicat:

O femeie iraniană a primit 74 de bici pentru o încălcare a codului vestimentar. Ea a fost acuzată de „încurajarea permisivității”.

Roya Heshmati a fost biciuită de 74 de ori FOTO The Telegraph
Roya Heshmati a fost biciuită de 74 de ori FOTO The Telegraph

Roya Heshmati, în vârstă de 33 de ani, a fost acuzată de „încurajarea permisivității” după ce a apărut cu capul descoperit, de mai multe ori, în capitala țării, Teheran. Refuzul său de a purta hijab a fost văzut drept o sfidare a codului vestimentar, motiv pentru care a fost pedepsită, notează The Telegraph.

„Pedeapsa ei de 74 de lovituri de bici a fost executată în conformitate cu legea și cu sharia” și „pentru încălcarea moralei publice”, a transmis site-ul judiciar Mizan Online, sâmbătă seara.

Doamna Heshmati a fost, de asemenea, obligată să plătească o amendă de 12 milioane de riali (225 de lire sterline).

„Condamnata... aa încurajat permisivitatea [prin apariția] rușinos în locuri publice aglomerate din Teheran”, a raportat Mizan.

Toate femeile din Iran au fost obligate prin lege să-și acopere gâtul și capul de la scurt timp după Revoluția Islamică din 1979.

Biciuirile pentru încălcarea codului vestimentar nu sunt un lucru obișnuit, deși oficialii au luat din ce în ce mai multe măsuri împotriva celor care sfidează regulile, după ce practica a crescut în timpul protestelor antiguvernamentale care au început la sfârșitul anului 2022.

Demonstrațiile în masă au fost declanșate de moartea, din septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict pentru femei al republicii islamice. În timpul protestelor, demonstrantele și-au dat jos basmaua sau chiar au ars-o.

Alte femei, de asemenea, au început să încalce din ce în ce mai mult codul vestimentar, ceea ce a dus la represiune.

Parlamentul ia în calcul înăsprirea pedepselor

Roya Heshmati a fost identificată ca fiind de origine kurdă de Hengaw, un grup de drepturi axat pe kurzi.

„În timp biciul mi-a lovit corpul, am șoptit: „În numele femeii, în numele vieții, vor veni zorii””, a spus ea, pentru BBC Persian, adăugând că a refuzat să-și acopere părul chiar și atunci când era transportată pentru executarea pedepsei.

Ea a mai fost arestată în aprilie „pentru că a publicat o fotografie pe rețelele de socializare fără a purta batic”, a declarat avocatul ei Maziar Tatai, pentru cotidianul reformist Shargh.

Oficialii au instalat camere de supraveghere în locuri publice pentru a monitoriza încălcările legii hijabului și au închis afacerile care au încălcat regulile. Parlamentul iranian a discutat, de asemenea, un proiect de lege care ar înăspri pedepsele pentru cei care încalcă codul vestimentar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite