Guvernul taliban a eliberat un cetăţean american: Afganistanul şi Statele Unite „trebuie să iasă din efectele războiului de 20 de ani”
0Guvernul taliban l-a eliberat joi, 20 martie, pe George Glezmann, un cetăţean american care era încarcerat în Afganistan de peste doi ani, după ce a fost arestat în timp ce vizita oraşul Kabul ca turist.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate la Kabul între oficiali talibani şi emisarul american pentru problema ostaticilor, Adam Boehler, transmite Reuters, citată de Agerpres.
„Eliberarea lui George este un pas pozitiv şi constructiv. Este totodată o aducere aminte a faptului că alţi americani sunt în continuare închişi în Afganistan”, a declarat secretarul de stat Marco Rubio într-un comunicat.
Glezmann, care fusese arestat în 2022 în timp ce vizita oraşul Kabul ca turist, a părăsit Afganistanul joi seară, la bordul unui avion al Qatarului, îndreptându-se spre această ţară, a indicat o sursă citată de Reuters.
George Glezmann şi emisarul american pentru problema ostaticilor sunt aşteptaţi să plece apoi spre Statele Unite, a adăugat sursa citată.
Administrația talibană a primit prima delegaţie americană de la învestirea lui Trump
Mai devreme, agenţiile France Presse şi Reuters au transmis că ministrul de externe al administraţiei talibane, Amir Khan Muttaqi, a primit joi la Kabul prima delegaţie americană de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, fiind discutată în principal problema eliberării de deţinuţi.
„În timpul întâlnirii, au avut loc discuţii cu privire la relaţiile bilaterale Afganistan-SUA, eliberarea de deţinuţi şi furnizarea de servicii consulare afganilor în Statele Unite”, a transmis Ministerul de Externe afgan pe platforma X.
Din partea americană au participat trimisul special al SUA pentru problemele ostaticilor, Adam Boehler, şi fostul emisar pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, potrivit ministerului de la Kabul.
Afganistanul şi Statele Unite „trebuie să iasă din efectele războiului de 20 de ani şi să aibă relaţii politice şi economice”, a afirmat ministerul afgan, chemând la „dialog pentru rezolvarea problemelor”.
„O etapă pozitivă pentru construirea încrederii”
Boehler, activ mai ales în dosarul ostaticilor reţinuţi în Gaza, a vorbite despre „progrese” în problema deţinuţilor şi a salutat „o etapă pozitivă pentru construirea încrederii”, a transmis ministerul afgan.
Autorităţile afgane au anunţat la sfârşitul lui februarie că o sino-americană a fost arestată în provincia Bamiyan, un loc turistic cunoscut mai ales pentru statuile Buddha gigantice dinamitate în 2001 de talibani.
În ianuarie, doi americani, Ryan Corbett şi William McKenty, aflaţi în detenţie în Afganistan, au fost eliberaţi în schimbul unui combatant afgan, Khan Mohammed, condamnat pentru narco-terorism în SUA.
Guvernul de la Kabul declarase că speră la „un nou capitol” odată cu realegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA. În primul său mandat, Trump a semnat un acord de pace cu talibanii.
Talibanii nu a fost recunoscut oficial de niciun stat din lume
Guvernul taliban nu a fost recunoscut oficial de niciun stat din lume, dar mai multe ţări - printre care Pakistan, Rusia, China, Turcia, Iran şi Emiratele Arabe Unite - şi-au păstrat ambasadele deschise la Kabul după revenirea talibanilor la putere.