Grupările euro-asiatice caută legături de securitate mai strânse
0Cum Rusia a pledat mult timp pentru o importanţă sporită dată Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, ambele grupări par să
Cum Rusia a pledat mult timp pentru o importanţă sporită dată Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, ambele grupări par să întărească legăturile dintre ele. O temă pentru summiturile NATO de anul viitor.
Collective Security Treaty Organization (CSTO) şi Shanghai Cooperation Organization (SCO), organisme dominate de Rusia, s-au angajat să-şi relanseze parteneriatul ca urmare a unui ordin aparent de a ţine forţele din Vest în afara Eurasiei.
Pe 4 decembrie, la Moscova, secretarul general al CSTO, Nikolai Bordyuzha, şi secretarul general delegat SCO, Gao Yusheng, au ajuns la un acord pentru semnarea unui plan cuprinzător de acţiune comună a celor două grupări în 2008. Acordul va fi pecetluit la întâlnirea de la Beijing dintre Bordyuzha şi secretarul general SCO, Bolat Nurgaliyev.
Înaltul oficial CSTO nu a făcut un secret din eforturile lor de a strânge legăturile pentru a contracara alte organizaţii. Bordyuzha a pledat, de asemenea, pentru o acţiune concertată a CSTO şi SCO pentru a îndeplini obiectivele comune de politică externă. Grupările vestice deja îşi coordonează eforturile foarte eficient, a susţinut Bordyuzha.
Oficialii ruşi şi-au exprimat de multe ori îngrijorarea în privinţa amestecului Vestului, sugerând că CSTO şi SCO ar trebui să acţioneze ca un scut împotriva acestui lucru. La începutul acestui an, Bordyuzha amintea activitatea crescândă a NATO, a UE şi a ţărilor terţe ca factori de risc.
Apropierea dintre cele două organizaţii nu este o surpriză, mai ales că membrii unei instituţii se regăsesc şi în cealaltă. Membrii CSTO sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, în timp ce SCO include China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan.
Eurasia, fără SUA
În august, preşedinţii SCO au adoptat o declaraţie comună, pledând pentru luarea de măsuri coordonate de prevenire a instabilităţii în regiune. Aceste mişcări au răspândit speculaţia potrivit căreia SCO încearcă să unească naţiunile din Eurasia Centrală pentru a se opune prezenţei americane în regiune, chiar dacă statele membre SCO au evitat cu grijă orice manifestare clară anti-Vest. Dar SCO mai poate lua încă mai multe decizii anti-Vest, de pildă acceptarea cererii Iranului de a i se conferi statutul de membru deplin al organizaţiei.
Statele membre SCO au pledat de mai multe ori împotriva formării un bloc militar. Totuşi, exerciţiul militar major din Munţii Ural, din vară, şi planurile de jocuri de război asemănătoare pentru anul viitor din Kazahstan indică o aparentă alunecare spre o agendă militară şi de securitate. Jocurile de război din 2007 ale SCO, un show fără precedent de forţă militară unită, susţinut mai ales de Rusia şi China, păreau a fi destinate transmiterii unui mesaj Vestului de a nu se amesteca în Asia Centrală.
În mai, CSTO a propus planuri pentru formarea unui grup armat comun, pe lângă forţele CSTO de intervenţie rapidă existente. Corpul armat comun al CSTO va avea ca sarcină neutralizarea posibilelor atacuri teroriste, mai ales ale militanţilor talibani din Afganistan, a anunţat Bordyuzha la începutul anului. CSTO s-a gândit şi la crearea unor forţe de menţinere a păcii.
CSTO, în faţa NATO
Kremlinul este dornic să promoveze CSTO drept un actor important în politica mondială.
CSTO are un viitor militaro-politic şi geostrategic promiţător, a spus, pe 6 decembrie, delegatul ministrului de externe rus, Grigori Karasin. CSTO nu pretinde să joace un rol global, dar nu poate fi ignorată în nicio regiune din lume, a spus el.
Rusia a fost, de asemenea, pusă în alertă de şovăiala NATO de a trata CSTO ca pe un partener egal şi a pledat pentru acorduri formale între cele două grupări. Moscova ar fi pregătită să discute un acord cu NATO asupra tranzitării militare spre Afganistan, peste teritoriul Rusiei, a anunţat delegatul ministrului de externe rus, Alexander Gruşko, pe 6 decembrie. Totuşi, Rusia preferă ca un asemenea acord să fie încheiat între CSTO şi NATO, a spus el.
În termeni economici, Moscova a permis statelor CSTO să procure arme fabricate în Rusia la preţurile interne ruseşti. Pe 7 decembrie, prim-adjunctul premierului, Sergei Ivanov, a anunţat că Rusia va înregistra o creştere de 25% a industriei de apărare în acest an, în timp ce forţele sale armate ar cheltui aproape un triliard de ruble (aproximativ 41 miliarde de dolari americani) pentru a procura arme în 2008.
Securitatea Rusiei şi agenda CSTO au fost privite ca având legătură cu Ivanov, considerat odată drept succesorul preşedintelui Vladimir Putin. Opţiunea lui Putin pentru prim-ministrul Dmitri Medvedev, ca succesor preferat, anunţată pe 10 decembrie, a fost percepută iniţial ca o alegere liberală. Dar sugestia lui Medvedev de a-l numi pe Putin prim-ministru după alegerile prezidenţiale din martie 2008 a indicat o continuitate a politicilor Kremlinului. Din acest motiv, Kremlinul va continua să vadă amestecul Vestului în Eurasia Centrală ca pe o problemă de politică externă, în timp ce un parteneriat între CSTO şi SCO trebuie privit ca o contrapondere la ceea ce politicienii ruşi descriu ca fiind modelul lumii centrat pe NATO.
Sergei Blagov este corespondent la Moscova al ISN Security Watch