Ghazni, a zecea capitală de provincie cucerită de talibani în decurs de o săptămână: Ce înseamnă căderea acestui oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibani patrulând în Ghazni FOTO EPA-EFE
Talibani patrulând în Ghazni FOTO EPA-EFE

Talibanii au cucerit joi oraşul Ghazni. Situat la 150 kilometri sud-vest de Kabul, Ghazni devine a zecea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenţilor în decurs de o săptămână.

„Pot să confirm că Ghazni a căzut în mâinile talibanilor în această dimineaţă (joi). Ei au preluat controlul asupra zonelor-cheie ale oraşului: biroul guvernatorului, sediul central al poliţiei şi închisoarea”, a declarat consilierul provincial Nasir Ahmad Faqiri pentru AFP.

Talibanii au revendicat la rândul lor cucerirea oraşului Ghazni.

Ghazni este capitala de provincie cea mai apropiată de Kabul cucerită de insurgenţi de la lansarea ofensivei lor în luna mai în contextul retragerii trupelor occidentale, transmite AFP.

Talibanii au avansat vertiginos în ultima săptămână, punând stăpânire pe 10 din cele 34 de capitale de provincie ale Afganistanului, dintre care şapte în nordul ţării. Ei au ocupat marţi seara Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situată la 200 de kilometri nord de Kabul. Aşadar, insurgenţii se apropie de capitala ţării atât din nord, cât şi din sud.

Ghazni este cea mai importantă captură a talibanilor după Kunduz, un punct strategic din nord-estul ţării, între Kabul şi Tadjikistan. Căderea acestui oraş este un semnal foarte îngrijorător pentru Kabul. Ghazni este un punct important pe axa majoră ce leagă Kabul de Kandahar, al doilea oraş ca mărime din Afganistan, în sud. Capturarea sa le permite talibanilor să taie liniile de aprovizionare terestră ale armatei spre sud.

Talibani in Ghazni FOTO EPA-EFE

Talibani în Ghazni FOTO EPA-EFE

Kabulul, în pericol

Conform unui oficial american din domeniul apărării, talibanii ar putea izola Kabului în 30 de zile şi să-l cucerească în 90 de zile.

Civilii fug de teroarea talibanilor, mulţi dintre ei căutându-şi refugiu în capitală. „Există temeri că vor intra şi atacatori sinucigaşi în cartierele diplomatice, pentru a speria, a ataca şi pentru a se asigura că toată lumea pleacă cât mai curând posibil”, a spus oficialul american.

Ţările străine încearcă să se asigure că personalul lor pleacă rapid din Kabul, au declarat pentru Reuters cinci oficiali de securitate străini. Unul dintre ei a spus că operatorilor aerieni internaţionali li se cere, de asemenea, să îşi evacueze personalul.

Talibanii vor să învingă guvernul susţinut de SUA şi să impună din nou legea islamică. Viteza cu care avansează a şocat guvernul şi pe aliaţii săi.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a zburat la Mazar-i-Sharif pentru a-i aduna pe vechii lideri de război în apărarea celui mai mare oraş din nord, în timp ce forţele talibane se apropie.

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor. El a reiterat că nu regretă decizia de retragere a trupelor. Washingtonul a cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari de-a lungul a 20 de ani de război în Afganistan şi a pierdut mii de soldaţi, a precizat liderul de la Casa Albă. Statele Unite au furnizat în tot acest timp sprijin aerian semnificativ, alimente, echipamente şi salarii forţelor afgane, a insistat Biden.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a refuzat să comenteze evaluările conform cărora Kabul ar putea fi ocupat în curând de talibani. Psaki a spus că programul de retragere rămâne în vigoare.

Imran Khan: Talibanii nu vor să negocieze cu Ashraf Ghani

Statele Unite insistă ca talibanii să se întoarcă la masa negocierilor. Dar, potrivit premierului pakistanez Imran Khan, talibanii au transmis că nu vor negocia cu Kabulul atâta timp cât Ashraf Ghani este preşedinte.

„Am încercat să îi conving pe talibani... cu trei-patru luni în urmă, când conducerea talibanilor a venit aici”, a declara premierul pakistanez pentru jurnaliştii străini.

„Condiţia este că atât timp cât Ashraf Ghani rămâne acolo, nu vom discuta cu guvernul afgan”, a spus Imran Khan, citându-i pe talibani.

Reprezentanţi ai mai multor ţări, inclusiv Statele Unite, se află în prezent la Doha, capitala Qatarului, unde discută cu ambele părţi într-un ultim efort de a obţine o încetare a focului înainte de 31 august, data încheierii retragerii.

Premierul pakistanez crede că guvernul afgan încearcă acum să convingă Statele Unite să revină asupra deciziei retragerii şi să intervină din nou.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite