Furie în Taiwan după decizia guvernului privind uciderea a 154 de pisici. Care este motivul eutanasierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 154 de pisici au provocat
isterie, fiind cele mai citite subiecte din presa din ţară. FOTO: Pixavay
Cele 154 de pisici au provocat isterie, fiind cele mai citite subiecte din presa din ţară. FOTO: Pixavay

O decizie a autorităţilor din Taiwan de a eutanasia 154 de pisici de rasă descoperite în urma unui operaţiuni pentru combaterea contrabandei a stârnit revoltă în toată ţara şi acum poate duce la schimbarea legilor şi mărirea sancţiunilor.

Paza de coastă a interceptat în urmă cu câteva zile o navă de pescuit din China, la aproximativ 40 de mile marine de coasta Kaohsiung, sudul Taiwanului. După screening-ul pentru Covid, ofiţerii au urcat la bord şi au descoperit 62 de cuşti cu pisici de rasă, între care Russian Blue, Ragdoll, Persian American Shorthair şi British Shorthair. Se estimează că felinele valorează aproximativ 357.504 de dolari americani. Au fost debarcate sâmbătă, când a fost Ziua internaţională a animalelor fără adăpost, potrivit  The Guardian. 

Oficialii guvernamentali au declarat că au luat decizia de a eutanasia toate pisicile, deoarece originea lor nu este cunoscută şi prezintă un risc de biosecuritate, însă măsura drastică a stârnit furie în rândul taiwanezilor.

„Taiwanul nu are capacitate de carantinare? Taiwanezii ucid astfel de pisici nevinovate? Este atât de trist că pisicile trebuie să moară, dar pentru a proteja ţara, acest lucru este corect”, a comentat un internaut.

Taiwanezii sunt mari iubitori de feline şi, în general, animale, statul înregistrând una dintre cele mai ridicate rate de deţinere a animalelor de companie din lume. În acelaşi timp, Taiwanul are o industrie în plină expansiune cu accesorii şi produse de îngrijire a animalelor de companie.

Ştirile despre cele 154 de pisici au provocat isterie, fiind cele mai citite subiecte din presa din ţară

Revolta naţională a determinat-o chiar şi pe preşedinta ţării, Tsai Ing-wen, ea însăşi deţinătoare de pisici, să facă o declaraţie publică. Tsai a spus că evenimentul a întristat-o peste măsură şi a dat vina pe contrabandişti pentru moartea pisicilor. Ea a făcut un apel către oameni să înţeleagă necesitatea măsurii, pentru a preveni răspândirea unor boli care ar putea fi aduse în ţară de animalele de contrabandă. Totuşi, ea a mai spus că legea actuală ar trebui modificată, pentru ca problemele de acest gen să poată avea abordări mai umane în viitor.

În zeci de mii de mesaje, mulţi rezidenţi din Taiwan s-au întrebat de ce pisicile nu pot intra în carantină sau nu pot fi tratate. Alţii i-au îndemnat oamenii să înveţe din acest incident şi să îşi adopte animalele din adăposturi şi să nu mai caute unele de rasă.

Un ONG s-a oferit să plătească carantinarea felinelor


Un ONG local, Taiwan Animal Emergency Rescue, s-a oferit să plătească carantina animalelor şi a criticat decizia rapidă de eutanasiere.

„Animalele sunt nevinovate. Există reguli cu privire la reglementările de frontieră şi se poate verifica dacă animalele sunt sau nu bolnave ”, a spus un purtător de cuvânt al ONG-ului. 

„Înţeleg importanţa legilor şi reglementărilor pentru ecologia internă, dar ... sper că legea poate fi modificată şi poate trata aceste vieţi într-un mod mai uman”.

Ce spune şeful comisiei pentru agricultură din Taiwan

Chen Chi-chung, şeful comisiei pentru agricultură din guvern şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru decizie.

„Chiar şi după carantină, aceste pisici ar putea fi în continuare purtătoare de boli, din cauza perioadelor lungi de latenţă ale viruşilor şi ar putea reprezenta o ameninţare majoră pentru animalele de companie şi cele de fermă din Taiwan", a spus Chen, potrivit Taipei Times.

El a spus că lucrează cu Ministerul Justiţiei pentru a creşte sancţiunile pentru contrabanda cu animale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite