Exodul armenilor din enclava Nagorno-Karabah, aproape încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Erevan a anunţat duminică că exodul armenilor din Nagorno Karabakh aproape s-a încheiat odată cu sosirea încă de duminica trecută a 100.541 de persoane strămutate din enclava de pe teritoriul Azerbaidjanului, transmite EFE.

Refugiați FOTO Profimedia
Refugiați FOTO Profimedia

"Conform ultimelor date, 100.541 de armeni au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah. Intensitatea (fluxului) a scăzut considerabil. Ultimele persoane se mută deja în Armenia şi acest proces se apropie de încheierea sa logică", a declarat presei Nazeli Baghdasarian, purtătoarea de cuvânt a premierului Nikol Paşinian, conform Agerpres.

Ea a adăugat că un autobuz a fost trimis la Stepanakert, cel mai mare oraş din Nagorno-Karabah, pentru a prelua 15 locuitori imobilizaţi la pat.

"Dacă mai sunt oameni care vor să plece, suntem dispuşi să le organizăm transferul", a spus purtătoarea de cuvânt.

Potrivit datelor oficiale, înainte de exodul început pe 24 septembrie populaţia din Nagorno-Karabah era de aproximativ 120.000 de locuitori.

Duminică, guvernul de la Tbilisi a anunţat lansarea unui program de asistenţă pentru persoanele strămutate forţat care nu au locuinţe în Armenia şi nu se află în centrele de primire organizate de autorităţi.

Fiecare persoană strămutată aflată în această situaţie va primi lunar 40.000 de drame, aproximativ 100 de dolari, pentru a-şi acoperi costurile cu locuinţa, a explicat prim-ministrul armean pe pagina sa de Facebook.

În plus, fiecare va primi lunar, de asemenea, 10.000 de drame, aproximativ 25 de dolari, pentru a plăti serviciile comunale.

Anterior, executivul armean anunţase un ajutor unic de 100.000 de drame (aproximativ 250 de dolari) pentru fiecare din refugiaţii care sosesc din Nagorno-Karabah.

"Mâine, guvernul va specifica procedura de primire a solicitărilor pentru ajutorul unic, pe care cei strămutaţi le vor putea depune marţi", a declarat vicepremierul armean Tigran Haciatrian, citat de Digital News.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite