FOTO/VIDEO Sao Paulo, oraşul cu cea mai mare aglomeraţie în trafic: ambuteiaje de 180 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul infernal este o parte integrată a vieţii şi culturii în Sao Paulo FOTO: Mediafax
Traficul infernal este o parte integrată a vieţii şi culturii în Sao Paulo FOTO: Mediafax

Blocajul din trafic provoacă probleme peste tot în lume şi nu doar pentru conducătorii auto, dar în Sao Paolo ambuteiajele au devenit mai mult decât o pacoste. Traficul infernal a devenit o parte integrată a vieţii şi culturii în acest oraş cu o populaţie mai mare de 11 milioane de oameni.

Problema se agravează în serile de vineri, care se transformă în cel mai urât coşmar pentru navetiştii din Sao Paulo.

Atunci toate cozile din oraş şi din afara acestuia se întind pe 180 de kilometri, potrivit inginerilor de trafic local. Într-o zi foarte proastă ambuteiajele pot ajunge şi la 295 de kilometri.

„Este ca o mare. O mare de maşini“, spune Fabia Crespo pentru BBC News, în timp ce înaintează încet pe străzile aglomerate.

„Pentru o lungă perioadă de timp am locuit cu familia mea în partea de sud a oraşului Sao Paulo şi am lucrat în partea cealaltă a oraşului. Aşa că atunci când m-am căsătorit am decis să ne mutăm în partea de nord a oraşului, pentru a fi aproape de birou, deoarece naveta îţi poate transforma viaţa în iad.

„Dar dar după naştera primului meu fiu am decis să ma ocup de afacerea familiei care se afla în cartierul meu vechi. Aşa că m-am întors la calvarul de a traversa tot oraşul pentru a merge la muncă.“

Pentru Crespo este o călătorie care poate dura mai mult de patru ore pe zi, dus-întors.

image

„Am devenit sclavii traficului şi trebuie să ne planificăm viaţa în funcţie de el“, mărturiseşte Crespo reporterilor BBC News.

Cu toate acestea, ea ştie că ironia a făcut ca într-una dintre acele aglomeraţii să-l întâlnească în urmă cu nouă ani pe bărbatul cu care s-a căsătorit.

Post de radio dedicat informaţiilor din trafic

Totuşi, pentru majoritatea conducătorilor auto, situaţia creează frustrare, iar posturile radio locale dedică timp şi energie considerabilă pentru a asigura că aceştia sunt la curent cu ştirile din trafic.

Există chiar şi un post de radio dedicat exclusiv condiţiilor de trafic şi rutelor alternative, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

De când a fost înfiinţat, în urmă cu şapte ani, Sul America Traffic Radio a adunat un număr foarte mare de ascultători care acţionează şi ca reporteri, oferind actualizări asupra condiţiilor de trafic.

În timpul orelor de vârf, postul de radio are sprijinul unui elicopter, în timp ce o echipă de reporteri se află pe teren, de multe ori ei înşişi fiind blocaţi în trafic.

sao paulo

Printre ei se află şi Victoria Riberio, a cărei misiune este de a conduce în jurul oraşului pentru a identifica blocajele din trafic şi pentru a găsi modalităţi de a a le evita.

„Lucrez la acest radio încă de la lansarea lui şi putem vedea că traficul s-a înrautăţit, pe măsură ce tot mai multe maşini apar pe stradă“, a spus ea.

Cine are de câştigat

Industria auto braziliană a bătut succesiv recorduri la producţie în ultimul deceniu, datorită îmbunătăţirii veniturilor a milioane de brazilieni, odată cu creşterea economică.

Deţinerea unei maşini este o dorinţă naţională - ea nu numai că oferă o alternativă la sistemul de transport public deficitar, dar  reprezintă şi o dovadă supremă a apartenenţei la clasa de mijloc.

Cu toate acestea, deşi explozia vânzărilor de automobile a fost esenţială pentru a susţine economia braziliană, „marea de autoturisme“ a oraşului Sao Paulo a ajuns la un nou nivel.

Pentru cei care au destui bani, există o altă opţiune - ei pot literalmente să „zboare“ peste problemă.

Combinaţia de trafic şi frica de criminalitate - două preocupări majore în Sao Paulo - au ajutat industria trasportului cu elicopterul să crească.

Dacă închiriez un elicopter pentru câteva ore pot avea trei sau patru întalniri într-o zi, ceea ce ar fi imposibil dacă ar trebui să merg cu maşina“, a spus consultatantul juridic Sergio Alcibiade pentru BBC News, care foloseşte un serviciu de taxi aerian de câteva ori pe lună. „Pentru mine acesta este un instrument pentru a face bani.“

Proprietarul Helimart Air Taxi, Jorge Bittar, spune că firma sa se bucură de o creştere în medie de 10% pe an şi are 16 elicoptere, care stau foarte rar la sol o vreme îndelungată.

Când vine vorba de trafic, cu cât acesta se înrăutăţeşte, cu atât este mai bine pentru noi.“

Deşi oferă oportunităţi pentru unii, ambuteiajele au un impact negativ asupra economiei.

Traficul are un mare impact asupra costului de trai şi asupra afacerilor, a spus Claudio Barbieri, profesor de inginerie şi expert în transport, de la Universitatea din Sao Paulo.

aglomeratie sao paulo

„Dacă aveţi un camion şi acest camion nu poate face mai mult de 6-8 livrări, în loc de 15-20, aveţi nevoie de două camioane, astfel totul devine mult mai scump.“

Profesorul Barbieri a spus că Sao Paulo are ingineri calificaţi cu experienţă în trafic, care într-un fel reuşesc sa fluidizeze traficul, deşi este prea puţin.

„Marea problemă este că noi, brazilienii, suntem disperaţi cu planificarea, iar traficul va deveni mai uşor de gestionat, doar dacă vom începe să căutăm adevărate soluţii pe termen lung.“

„Niciun oraş din lume nu va reuşi vreodată să încheie această problemă a congestiei, deoarece atunci când traficul merge bine, oamenii sunt atraşi de maşinile lor. Cheia este de a găsi un echilibru, un punct util pentru navetişti, pentru a utiliza mijloacele de transport public, deoarece este mai rapid decât atunci când ai conduce“, a spus profesorul Barbieri.

„În acest fel Sao Paulo are nevoie urgentă să investească mai mult în transportul public în loc să construiască drumuri şi autostrăzi noi, care se vor umple cu mai multe maşini.“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite