FOTO Clanul Gaddafi. Unde au dispărut apropiaţii dictatorului libian, ucis în urmă cu un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muammar Gaddafi, fostul dictator al LIbiei, ucis pe 20 octombrie 2011 FOTO: Shutterstock
Muammar Gaddafi, fostul dictator al LIbiei, ucis pe 20 octombrie 2011 FOTO: Shutterstock

S-a împlinit un an de la uciderea fostului preşedinte al Libiei, colonelul Muammar Gaddafi, în urma valului de proteste, parte a Primăverii Arabe, care a cuprins şi republica nord-africană. Însă stârpirea „capului” unui regim dictatorial nu implică neapărat şi amputarea „membrele” acestuia, unii dintre componenţii „clanului” Gaddafi găsindu-şi, între timp, refugiu în statele învecinate Libiei.

Pe 20 octombrie, sâmbătă, s-a împlinit un an de la uciderea fostului dictator al Libiei. 

În încercarea de a afla dacă Libia a fost sau nu „curăţată” de mai-marii fostului regim, BBC News a cercetat ce s-a întâmplat cu restul familiei şi cu membrii apropiaţi din cercul colonelului Muammar Gaddafi.

Safiya Gaddafi – soţia

Safiya Gaddafi – soţia lui Muammar Gaddafi

Safiya Farkas, mama a şapte dintre cei opt copii biologici ai lui Gaddafi, a petrecut ultimul an în Algeria, după ce ţara invecinată i-a oferit azil pe „motive umanitare“. Împreună cu fiica ei Aisha şi fiul lui Gaddafi, din prima căsătorie cu Fathia, au intrat în Algeria pe 29 august 2011, după ce rebelii au preluat controlul asupra capitalei Tripoli. Se bănuieşte că este găzduită într-o vilă securizată în oraşul Staoueli, situat lângă capitala Alger, fiind atent controlată de Guvern pentru nu face declaraţii publice şi pentru a nu interveni în afacerile interne ale statului.

Mohamed Gaddafi – fiul

Mohamed Gaddafi – fiul fostului dictator al Libiei

Dacă evenimentele ar fi decurs altfel, Mahomed ar fi petrecut vara la Londra, la Jocurile Olimpice din 2012, în calitatea de şef al Comitetului Olimpic libian. În schimb, fiul cel mare al fostului dictator Muammar Gaddafi s-a refugiat de mai bine de un an în Algeria, după ce a fugit când rebelii au preluat controlul asupra Tripoli. 

Născut din prima căsătorie a lui Gaddafi, cu Fathia, el a fost preşedintele companiei de telecomunicaţii care controla conversaţiile telefonice mobile din Libia, dar şi reţelele de comunicaţii prin satelit. Mohammed Gaddafi nu a fost pus sub acuzare de către Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga (Olanda), pentru că nu a jucat un rol important în încercarea de a reprima revolta de anul trecut.

Saif al-Islam Gaddafi - fiul

Saif al-Islam Gaddafi - fiul fostului dictator al Libiei

Saif al-Islam, care ar fi trebuit să „moştenească” Libia după moartea tatălui său, a fost capturat la o lună de la moartea colonelului Gaddafi. De atunci, el se află în custodia autorităţilor oraşului montan Zintan din Libia.

Absolvent al London School of Economics, Saif al-Islam este centrul disputelor dintre Curtea Penală Internaţională, care l-a acuzat de crime împotriva umanităţii, şi justiţia libiană, care insistă ca el să fie judecat în ţara de origine, unde a comis actele de care este învinuit.

Justiţia din Libia se pare că a câştigat bătălia, dar data procesului nu a fost încă stabilită, scrie BBC News. El ar trebui să ajungă la Tripoli pentru a fi încarcerat într-o închisoare modernă, cu toate utilităţile, cu teren de baschet şi cu bucătar personal.

Saadi Gaddafi – fiul

Saadi Gaddafi – fiul lui Muammar Gaddafi

Lui Saadi Gaddafi, fost şef al Federaţiei de Fotbal Libiene şi al Forţelor Speciale Libiene, i s-a acordat azil în Niger, unde locuieşte într-o pensiune de stat din capitala Niamey, după ce a fugit din ţara natală traversând deşertul Sahara.

Saadi şi-a câştigat notorietatea atât prin viaţa sa de playboy pe care o ducea, cât şi ca fotbalist în Italia. Cariera lui sportivă a fost însă curmată brusc printr-un test antidoping care a ieşit pozitiv.

Autorităţile din Niger au refuzat cererile de extrădare venite din partea Libiei, pe motiv că, odată întors în ţara de origine, „va fi cu siguranţă condamnat la moarte”, a justificat Ministerul nigerian de Justiţie.

În septembrie, Interpol a emis un „aviz roşu“ prin care obligă statele membre să-l aresteze. În decembrie anul trecut, oficialii mexicani au descoperit că un grup de traficanţi de droguri încearcă să-l aducă pe Saadi în Mexic, sub un nume fals.

Hannibal Gaddafi – fiul

Hannibal Gaddafi – fiul fostului dictator al Libiei

Hannibal este al cincilea fiu al lui Muammar Gaddafi şi al Safiyei. El ar fi fugit, însoţit de un convoi, în Algeria în august anul trecut. El a coordonat apărarea oraşului Gharyan, situat la sud de Tripoli. 

Format ca marinar, Hannibal a fost consultantul-şef al Comitetului managerial al Companiei Naţionale de Tranport Maritim din Libia. El a ajuns adesea cap de ziar din cauza comportamentului său excentric şi a stilului de viaţă libertin. A fost chiar arestat la Paris, după ce a fost prins conducând beat la volan, pe bulevardul Champs-Élysées.

Hannibal a declanşat şi un scandal diplomatic între Libia şi Elveţia după ce a atacut doi angajaţi elveţieni ai unui hotel unde fusese cazat. Incidentul în care a fost implicat l-a determinat pe tatăl său, Muammar Gaddafi, să încarcereze doi oameni de afaceri elveţieni şi să împună din partea statului libian sancţiuni împotriva ţării europene.

Aisha Gaddafi - fiica

Aisha Gaddafi - fiica lui Muammar Gaddafi

Aisha Gaddafi, singura fiică a colonelului, se află împreună cu mama şi fratele său în Algeria. La trei zile după sosirea în adăpost, aceasta a născut o fetiţă cu numele Safiya (după mama sa).

În ciuda faptului că se află sub stricta supraveghere a guvernului algerian, ea a apelat la un canal de televiziune sirian, pentru a cere libienilor să se revolte împotriva noului guvern. Ea a angajat un avocat israelian, Nick Kaufman, pentru a depune o petiţie la Curtea Penală de la Haga pentru a investiga moartea tatălui său.

Presa libiană a raportat faptul că Aisha a sprijinit echipa algeriană de fotbal care a jucat împotriva Libiei, spunând că noua parte libiană „nu o reprezintă“.

Hanna Gaddafi – fiica adoptată

Hanna Gaddafi – fiica adoptată a lui Muammar Gaddafi

Colonelul Gaddafi a susţinut de multe ori că Hanna, fiica lui adoptivă, a fost ucisă într-un atac aerian al SUA în 1986, când avea doar 18 luni. Cu toate acestea, revoluţia a dezvăluit dovezi potrivit cărora Hanaa ar fi încă în viaţă, deşi starea ei actuală este necunoscută.

Înregistrări video ajunse în mâinile insurgenţilor o arată pe Hanaa jucându-se cu tatăl şi cu fraţii ei, la câţiva ani după bombardament. Printre documentele găsite în reşedinţa lui Gaddafi au fost descoperite şi documente medicale şi chiar un certificat de la British Council sub numele lui Hanaa Muammar Gaddafi.

Surse din presa din Libia susţin că Hanaa era unul dintre medicii care au lucrat, mai mulţi ani la rând, la Centrul Medical Tripoli.

Moussa Ibrahim – fostul purtător de cuvânt al Guvernului

Moussa Ibrahim – fostul purtător de cuvânt al Guvernului libian din timpul dictatorului Muammar Gaddafi

Pe 20 octombrie 2012, la exact un an de la moartea lui Gaddafi, biroul prim-ministrului libian a transmis că Ibrahim a fost capturat în oraşul Tarhouna, situat la sud de Tripoli. Însă alţi oficiali guvernamentali se îndoiesc de veridicitatea faptelor indicate în raportul Cabinetului de la Tripoli. Au mai existat şi alte informaţii potrivit cărora Ibrahim ar fi fost arestat, dar toate s-au dovedit a fi false.

Moussa Ibrahim, „chipul” regimului libian în presa internaţională, a fost văzut în viaţă ultima oară înainte ca rebeli să preia controlul asupra capitalei Tripoli. El obişnuia să transmită zilnic informaţii jurnaliştilor străini pentru a informa Occidentul că regimul lui Gaddafi va supravieţui şi va stăvili revoltele.

Membru al aceluiaşi trib din care făcea parte şi fostul dictator, Ibrahim a studiat la mai multe universităţi din Marea Britanie şi se presupune că a trăit 15 ani la Londra.

Abdullah al-Senussi - fostul şef al serviciului de spionaj

Abdullah al-Senussi - fostul şef al serviciului de spionaj pe timpul dictatorului libian Muammar Gaddafi

Fostul şef al serviciului de spionaj al lui Gaddafi a fost reţinut la Tripoli după deportarea sa din Mauritania. În septembrie 2012, Mauritania l-a extrădat pe Abdullah al-Senussi, considerat a fi mâna dreaptă a defunctului colonel Muammar Gaddafi, în anii petrecuţi la şefia statului.

Al-Senussi a fugit din Libia anul trecut, ajungând mai întâi în Maroc, de unde a plecat spre Mauritania. În martie 2012, el a fost arestat la sosirea sa în Nouakchott, capitala ţării din Africa de vest. În luna iunie a acestui an, Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzat fiind de crime împotriva umanităţii, comise în oraşul Benghazi, principala bază a rebelilor libieni.

Abdullah al-Senussi mai este acuzat şi de alte abuzuri asupra drepturilor omului, fiind considerat unul dintre oamenii care au coordonat masacrul din închisoarea libiană Abu-Salim, din 1996, când 1.200 de deţinuţi au fost ucişi.

Justiţia franceză l-a condamnat deja pe Al-Senussi la închisoare pe viaţă, după ce s-a constatat că a fost implicat în doborârea unui avion francez, care zbura în spaţiul aerian al Nigerului, în 1989. Aproximativ 170 de persoane au murit în atac. Anchetatorii din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii bănuiesc că el ar avea informaţii despre bomba detonată în aeronava companiei Pan Am, care a căzut în 1988 asupra oraşului Lockerbie, din Scoţia, omorând 270 de oameni.

Musa Kusa – fostul şef al serviciului de informaţii externe

Musa Kusa – fostul şef al serviciului de informaţii externe din Libia

Musa Kusa a fost unul dintre cei mai puternici oameni din regimul Gaddafi. El a fugit cu aproximativ o lună înaintea declanşării revoltelor, zburând în Marea Britanie prin Tunisia. Momentan, el trăieşte în Qatar, tară care a sprijinit şi a finanţat rebelii în lupta împotriva fostului dictator.

Kusa a fost şeful serviciului de informaţii externe din 1994 până în 2009, când a devenit ministru de Externe.

O investigaţie a BBC Panoramica a arătat că acesta a torturat personal prizonieri şi a fost, la rându-i, implicat în masacrul de la închisoarea Abu-Salim din 1996. El a negat atât aceste acuzaţii, cât şi cele cu privire la faptul că ar deţine informaţii referitoare la identitatea responsabilului atentatului de la Lockerbie, din 1988.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite