Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva va fi judecat pentru acuzaţii de corupţie
0Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele Braziliei între 2002 şi 2010, va fi judecat pentru fapte de corupţie şi spălare de bani, în cadrul unei scheme frauduloase la gigantul petrolier de stat Petrobras, informează BBC.
Procurorii brazilieni îl acuză pe Lula da Silva că ar fi acceptat mite în valoare totală a 1,1 milioane de dolari în cadrul schemei Petrobras, în schimbul cărora ar fi facilitat acordarea de contracte supraevaluate unor companii de construcţii din partea gigantului petrolier.
Fostul şef al statului brazilian neagă acuzaţiile, susţinând că este acuzat pe criterii politice.
„Sunt trist. Este o mare farsă, o minciună, un spectacol pirotehnic masiv. Ce se întâmplă nu mă întristează, ci doar mă motivează să vorbesc mai des” a declarat Lula da Silva.
În schimb, Sergio Moro, judecătorul care orchestrează investigaţia scandalului Petrobras – numit oficial Operaţiunea Lava Jato (ro - „spălătorie de maşini”) - a declarat că există „dovezi suficiente” ale implicării fostului preşedinte în schema frauduloasă.
Mita primită de fostul preşedinte brazilian ar fi fost ascunsă prin cumpărarea şi renovarea unui apartament într-o staţiune la mare, într-un complex construit de una din firmele implicate în scandal, conform procurorilor brazilieni. În acelaşi dosar mai sunt acuzaţi şi soţia acestuia, Marisa Leticia, precum şi şase alte persoane.
De altfel, procurorii brazilieni consideră că Lula da Silva ar fi fost „capul” schemei frauduloase, care ar fi adus prejudicii companiei petroliere în valoare de peste 2 miliarde de dolari, în cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării.
Scandalul a zguduit scena politică braziliană, zeci de foşti sau actuali parlamentari fiind cercetaţi penal sau arestaţi pentru participarea la schemă, incluzând preşedintele Camerei Deputaţilor Eduardo Cunha, fostul şef al administraţiei prezidenţiale al lui Lula da Silva, Jose Dirceu, precum şi trezorierul partidului care a condus Brazilia între 2002 şi 2016, Joao Vaccari Neto.
Deşi nu a fost acuzată, scandalul a afectat şi popularitatea fostei preşedinte Dilma Rousseff, care la un punct a încercat să-i ofere un post în cabinetul său lui Lula da Silva – mişcare care i-ar conferit acestuia din urmă imunitate în contextul scandalului. Numirea a fost blocată de Curtea Constituţională a Braziliei, în timp ce Rousseff a fost demisă din funcţie după ce a fost acuzată de neregularităţi în gestionarea bugetelor statului.