Faza actuală a operațiunii militare din Gaza va lua timp, spune ministrul israelian al apărării. Marturii despre situația din sudul Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, ministrul israelian al apărării a respins apelurile internaționale adresate Israelului de a pune capăt ofensivei militare în Fâșia Gaza, afirmând că actuala fază a operațiunii împotriva grupării militante Hamas „va dura”, relatează AP.

Bombardamente israeliene în Khan Yunis FOTO EPA-EFE
Bombardamente israeliene în Khan Yunis FOTO EPA-EFE

Yoav Gallant, membru al cabinetului de război al Israelului format din trei membri, a rămas insensibil la un cor tot mai mare de voci critice privind pagubele extinse și numărul mare de morți în rândul civililor provocați de campania militară începută în urmă cu două luni. Secretarul general al ONU și principalele state arabe au cerut încetarea imediată a focului. Statele Unite au îndemnat Israelul să reducă numărul victimelor civile, oferind totuși un sprijin diplomatic și militar ferm.

Într-un interviu acordat agenției The Associated Press, Gallant nu a dorit să se angajeze față de un termen precis, dar a semnalat că actuala fază, caracterizată prin lupte terestre intense susținute de aviație, s-ar putea prelungi preț de mai multe săptămâni și că activitatea militară ar putea continua luni de zile după aceea.

„Ne vom apăra. Lupt pentru viitorul Israelului”, a subliniat el.

Gallant a precizat că următoarea fază va consta în lupte de mai mică intensitate împotriva unor „buzunare de rezistență” și va presupune ca trupele israeliene să își mențină libertatea de acțiune. „Acesta este un semn că următoarea fază a început”, a explicat el.

Gallant a vorbit cu jurnaliștii AP, în timp ce forțele israeliene erau angajate în lupte cu combatanții Hamas în interiorul și în jurul orașului Khan Younis din sudul țării, unde armata a deschis o nouă linie de atac săptămâna trecută. În același timp, ciocniri erau încă în desfășurare în unele părți ale orașului Gaza și în tabăra urbană de refugiați Jabaliya din nordul Gaza, unde zone întinse au fost reduse la moloz, iar mii de civili sunt încă prinși în mijlocul încleștărilor.

Israelul a promis că va lupta până când va înlătura Hamas de la putere, îi va demantela capacitățile militare și va recupera toți ostaticii. Israelul afirmă că Hamas deține alți 117 ostatici și rămășițele a 20 de persoane care au murit în captivitate sau în timpul atacului inițial. Peste 100 de captivi au fost eliberați luna trecută, în cadrul armistițiului de o săptămână.

Gallant păstrează pe biroul său un tablou înrămat cu fotografii ale tuturor copiilor luați ostatici. Toți, cu excepția a doi, sunt marcați cu inimioare, simbolizând eliberarea lor din captivitate.

Lupte grele

În centrul Fâșiei Gaza, un bombardament aerian israelian din cursul nopții a distrus o clădire rezidențială în care se aflau aproximativ 80 de persoane, în tabăra de refugiați Maghazi, au declarat locuitorii.

Ahmed al-Qarah, un vecin care săpa printre dărâmături în căutarea supraviețuitorilor, a spus că are cunoștință doar de șase persoane care au reușit să iasă. „Restul se află sub clădire„, a spus el. La un spital din apropiere, membrii familiilor plângeau deasupra cadavrelor mai multor palestinieni uciși în urma loviturii.

În Khan Younis, Radwa Abu Frayeh a fost martora unor bombardamente israeliene puternice în timpul nopții în jurul Spitalului European, unde biroul umanitar al ONU spune că zeci de mii de oameni au căutat adăpost. Ea a declarat că unul din ele a lovit o casă din apropierea casei sale, duminică.

„Clădirea s-a cutremurat. Am crezut că este sfârșitul și că vom muri”, a spus ea. "

Ministrul israelian al apărării a dat vina pe mișcarea islamistă palestiniană Hamas pentru numărul mare de morți în rândul civililor, el susținând că asta se întâmplă pentru că gruparea militantă are o rețea de tuneluri pe sub școli, străzi și spitale.

El a afirmat că Israelul a provocat pagube grele Hamas, ucigând jumătate din comandanții de batalion ai grupării și distrugând numeroase tuneluri, centre de comandă și instalații de armament.

Oficialii israelieni au declarat că aproximativ 7.000 de militanți Hamas - aproximativ un sfert din forța de luptă a grupului - au fost uciși pe parcursul războiului și că 500 de militanți au fost reținuți în Gaza în ultima lună. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent. Israelul afirmă că 104 dintre soldații săi au fost uciși în ofensiva terestră din Gaza.

Rezultatul, a spus el, este că în nordul Fâșiei Gaza, Hamas a fost redus la „insule de rezistență” care acționează în funcție de capriciile comandanților locali.

În schimb, în sudul Fâșiei Gaza, situația este diferită. „Ei sunt încă organizați din punct de vedere militar", a spus el.

Gallant a mai spus că Israelul a recuperat „sute de terabiți” de informații despre Hamas din computerele confiscate de trupele israeliene.

În pofida eșecurilor raportate pe câmpul de luptă, Hamas a lansat luni o ploaie de rachete care a declanșat sirenele în Tel Aviv, unde se află biroul lui Gallant și cartierul general al armatei israeliene.

O persoană a fost rănită ușor, potrivit serviciului de salvare Magen David Adom. Televiziunea israeliană Channel 12 a difuzat imagini cu o șosea plină de cratere și cu pagube provocate mașinilor și clădirilor dintr-o suburbie.

Un drum infernal

Biroul umanitar al ONU (OCHA), a descris o traversare infernală prin zona de luptă din nordul Fâșiei Gaza a unui convoi al ONU și al Semilunii Roșii, în weekend, în scopul de a efectua prima livrare de provizii medicale în nord în mai bine de o săptămână. Organizația a declarat că o ambulanță și un camion al ONU au fost nimerite de focuri de armă în drum spre spitalul Al-Ahly unde trebuiau să lăse proviziile.

Convoiul a evacuat apoi 19 pacienți, dar a fost întârziat de inspecțiile forțelor israeliene în drumul lor spre sudul enclavei. OCHA a precizat că un pacient a murit, iar un paramedic a fost reținut ore întregi, interogat și, potrivit unor relatări, bătut.

Luptele din Jabaliya au blocat sute de angajați, pacienți și persoane strămutate în spitale, majoritatea dintre acestea fiind în imposibilitatea de a funcționa.

Doi membri ai personalului au fost uciși în weekend de confruntările din afara spitalului Al-Awda, a declarat OCHA. Bombardamente și gloanțe au lovit Spitalul Al-Yemen Al-Saeed, ucigând un număr necunoscut de persoane strămutate care se adăposteau în interior, a precizat acesta. Acesta nu a precizat care dintre părți s-a aflat în spatele focului.

Condiții dure în sudul țării

În condițiile în care Israelul permite intrarea în Fășia Gaza a unui număr redus de ajutoare, iar ONU este în mare măsură incapabilă să le distribuie din cauza luptelor, palestinienii se confruntă cu un deficit grav de alimente, apă și alte bunuri de bază.

Israelul a anunțat că va începe marți să inspecteze camioanele cu ajutoare la punctul de trecere Kerem Shalom, o măsură menită să sporească cantitatea de ajutoare care intră în Gaza. În prezent, punctul de trecere israelian Nitzana este singurul punct de inspecție în funcțiune. Toate camioanele intră apoi din Egipt prin punctul de trecere Rafah. Cu toate acestea, lucrătorii umanitari spun că le este în mare parte imposibil să distribuie ajutoarele dincolo de zona Rafah din cauza luptelor.

Israelul a îndemnat oamenii să fugă în ceea ce spune că sunt zone sigure în sud. Luptele din Khan Younis și din jurul acestuia au împins zeci de mii de oameni spre orașul Rafah și alte zone de-a lungul graniței cu Egiptul.

Cu toate acestea, atacurile aeriene au continuat chiar și în zonele în care palestinienii au fost îndemnați să fugă.

Un atac în Rafah, luni dimineață, a avariat puternic o clădire rezidențială, ucigând cel puțin nouă persoane, toate mai puțin o femeie, potrivit reporterilor Associated Press care au văzut cadavrele la spital.

Grupul umanitar Medici fără frontiere a declarat că oamenii din sud se îmbolnăvesc în timp ce stau înghesuiți în adăposturi sau dorm în corturi în zone deschise.

Nicholas Papachrysostomou, coordonatorul de urgență al grupului în Gaza, a declarat că "fiecare pacient" de la o clinică din Rafah are o infecție respiratorie după expunerea prelungită la frig și ploaie. În adăposturile în care sute de persoane împart o singură toaletă, diareea este larg răspândită, în special în rândul copiilor, a spus el.

Mărturiile palestinienilor

„Ne-am săturat de acest trai”, a dezvăluit Muhammad Jawad Ibrahim Al-Barbari, un angajat în vârstă de 46 de ani al Aeroportului Internațional din Gaza, într-un interviu acordat ABC News vinerea trecută, în ziua în care s-a încheiat armistițiul temporar de o săptămână între Israel și Hamas.

Al-Barbari și familia sa au fost nevoiți să își părăsească locuința din orașul Al-Zahraa, în nordul Gaza, după ce aceasta a fost bombardată de armata israeliană. S-au mutat în sud, la Khan Yunis, iar în ultimele șase săptămâni au locuit într-un cort al adăpostului administrat de Națiunile Unite.

Împarte cortul cu celelalte rude ale sale, trei familii. Condițiile sunt dezolante, a spus el. Al-Barbari a spus că alimentele și apa sunt puține, iar cortul său a fost chiar inundat cu apă de canalizare.

„Ca să fiu sincer, am o criză„, a spus el.

De când armata israeliană și-a reluat campania de bombardamente împotriva Fâșiei Gaza vinerea trecută, foarte puține ajutoare au putut ajunge la oameni, au declarat oficialii.

„Bombardamentele intense și reluarea operațiunii militare au făcut ca situația din Gaza să fie una disperată", a postat joi pe X agenția de ajutorare a ONU, UNRWA, care a precizat: „Condițiile necesare pentru livrarea ajutoarelor NU există. Adăposturile UNRWA dau pe dinafară. Nu există SUFICIENT ajutor pentru a răspunde nevoilor copleșitoare".

„Este suferință peste suferință”, a dezvăluit Tamer Muhammad Wafiq Younes, în vârstă de 26 de ani, pentru ABC News. El este una dintre rudele care împart un cort cu familia Al-Barbari în adăpostul UNRWA din Khan Younis. Contabilul a descris frigul din timpul nopții și faptul că își face griji pentru nepoțelele sale.

Younes, la fel ca mulți locuitori din Gaza, s-a mutat de mai multe ori de când Israelul a ripostat împotriva Hamas. El a fost tulburat de vestea că armata israeliană a desemnat acum orașul Khan Yunis drept "zonă de luptă periculoasă", lansând vineri trecută pliante în care îi îndemna pe oameni să „evacueze imediat și să meargă la adăposturile din zona Rafah", la granița cu Egiptul.

„Unde ne vom duce? Am fost în Gaza și am fost strămutați în orașul Al-Zahra, iar acum suntem aici, mai mult decât atât, unde ne vom duce?" s-a întrebat Younes.

Vineri, 1 decembrie, după ce încetarea temporară a focului a luat sfârșit, armata israeliană avertizat oamenii să se îndrepte spre zonele sigure din Rafah și spre o mică zonă de nisip de la periferia orașului Al Mawasi.

„Este mai puțin de un sfert din întreaga Fâșie Gaza”, a comentat Juliette Touma, director de comunicare la UNRWA.

Pliante au fost lansate de FDI în Khan Younis în timpul weekendului avertizând civilii să părăsească zona, dar și o hartă cu cod QR ce arăta zonele desemnate ca fiind sigure.

„Dorim ca civilii să nu se afle în zona în care luptăm", a declarat luni locotenent-colonelul israelian Jonathan Conricus pentru ABC News. „Dorim să ne concentrăm puterea de foc asupra Hamas și numai asupra Hamas”.

Condițiile din Al Mawasi sunt disperate, a declarat marți Nour Al-Swirki, în vârstă de 35 de ani, pentru ABC News.

„Am fost strămutată pentru a doua oară și de data aceasta nu am plâns, ci mai degrabă am tăcut în fața ororii războiului, a nebuniei sale, a opresiunii sale și a scenelor înspăimântătoare de strămutare. Oamenii se deplasează inconștienți, nimeni nu-și cunoaște drumul, aceste străzi ne sunt străine, străzi goale”, a spus ea.

În Rafah și în împrejurimi, oamenii campează pe unde pot, instalând barăci în parcuri, pe străzi, a spus Touma.

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a scris în weekend că există îngrijorarea că unii dintre acești oameni ar putea ajunge în cele din urmă să treacă granița în Egipt.

„Organizația Națiunilor Unite și mai multe state membre, inclusiv SUA, au respins cu fermitate strămutarea forțată a locuitorilor în afara Fâșiei Gaza", a scris el într-un articol de opinie pentru Los Angeles Times.

"Dar evoluțiile la care asistăm indică încercări de a muta palestinienii în Egipt, indiferent dacă aceștia rămân acolo sau sunt relocați în altă parte", a scris el.

„Tocmai i-au împins spre Rafah. Adăposturile noastre de acolo erau deja supraaglomerate. Pur și simplu nu putem primi mai mulți. Oamenii stăteau la coadă două-trei ore pentru a merge la toaletă, dormeau pe podele de beton fără saltele. Este o situație îngrozitoare. S-a ajuns de la o criză la o catastrofă”, a adăugat Juliette Touma, director de comunicare la UNRWA,

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite