Explozie puternică într-o zonă turistică din Istanbul, soldată cu cel puţin 10 morţi şi 15 răniţi
0
Explozie la Istanbul. O explozie puternică a zguduit marţi dimineaţă, la ora 10.18, cartierul turistic Sultanahmet din centrul oraşului Istanbul din Turcia, relatează rt.com, citând agenţia de ştiri Dogan.
Cel puţin zece persoane au murit şi alte 15 au fost rănite, a anunţat biroul guvernatorului din oraş, citat de cotidianul Hurriyet.
Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că opt cetăţeni germani figurează printre cele zece persoane ucise. Totodată, alţi nouă au fost grav răniţi.
Explozie la Istanbul. Turişti germani, printre răniţi
Anterior, Reuters, care cita postul turc de televiziune Haberturk, relatase că au fost ucise cel puţin opt persoane, iar alte câteva au fost rănite.
Potrivit AP, care citează agenţia turcă Dogan, cel puţin şase germani, un norvegian şi un peruan au fost răniţi în explozie.
Un purtător de cuvânt al ministerului norvegian de Externe a anunţat, la Oslo, că acţionează împreună cu Ambasada din Turcia pentru a verifica informaţii cu privire la rănirea unor norvegieni.
Ministerul german de Externe a anunţat că se află în contact cu autorităţile turce şi i-a îndemnat pe cetăţenii germani să evite zonele aglomerate din Istanbul.
De asemenea, un purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean de Externe a declarat pentru presă, printr-un mesaj text, că un sud-coreean a fost rănit la o mână în explozie.
Conform unui oficial al unei companii de turism, citat sub protecţia anonimatului de Reuters, în momentul exploziei, în piaţa Sultanahmet, se afla un grup de turişti germani.
Explozie la Istanbul. Deflagraţia s-a auzit şi în cartierele vecine
Martori citaţi de CNN Turk afirmă că deflagraţia, care s-a produs lângă Obeliscul lui Theodosius din piaţa turistică Sultanahmet, a fost suficient de puternică pentru a fi auzită în cartierele învecinate.
Un bărbat care se afla într-un birou din apropiere a declarat pentru NTV că, imediat după explozie, a văzut mai mulţi oameni întinşi pe asfalt. „Era dificil să spui care trăiau şi care muriseră“, a declarat Erdem Koroglu.
La locul exploziei au sosit imediat mai multe ambulanţe şi maşini ale Poliţiei, iar forţele de ordine au înconjurat zona.
Potrivit unor informaţii difuzate în primă fază de presa locală, citată de rt.com, un atacator sinucigaş s-ar fi aruncat în aer în apropiere de un grup de turişti străini.
Un oficial turc a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că autorităţile „suspectează legături teroriste“.
Explozie puternică într-o zonă turistică din Istanbul, soldată cu victime
Între timp, pe reţelele de socializare au apărut voci care susţin că autorităţile turce ar fi interzis posturilor de televiziune să difuzeze ştiri referitoare la acest eveniment. În respectivele mesaje, postate pe Twitter, se menţionează că acest fapt, tipic pentru guvernanţii din Turcia, va accentua confuzia cu privire la cele petrecute.
De asemenea, agenţia de presă DPA transmite că executivul turc a impus o interdicţie temporară asupra transmisiilor în urma exploziei. Potrivit RTUK, autoritatea turcă de reglementare în domeniul audiovizual, ordinul a fost emis de vicepremierul Numan Kurtulmus.
Un reporter DPA aflat la faţa locului a relatat că se confruntă cu dificultăţi în a face fotografii şi a ajunge la locul respectiv, situat în cartierul Fatih, în partea auropeană a oraşului, lângă Muzeul Sfânta Sofia.
CNN Turk, unul dintre principalele posturi din ţară, anunţă că se confruntă cu restricţii „neclare“ în transmisiuni, iar alte posturi nu prezintă imagini de la locul exploziei.
„Oamenii nu ştiau. Nu ştiau pentru că presei i s-a interzis să relateze.“
O tânără studentă din Istanbul a povestit pentru „Adevărul“, sub protecţia anonimatului, că a aflat despre explozia din zona turistică Sultanahmet prin intermediul reţelelor de socializare. „Eram la bibliotecă, iar un grup de prieteni – studenţi germani aflaţi la Istanbul în cadrul unui program Erasmus – tocmai voiau să meargă spre Sultanahmet. Bineînţeles că ne-am speriat cu toţii, iar ei nu au mai plecat. Am primit şi un mesaj de la un prieten de-al nostru care lucrează la ONU, care ne-a informat cu privire la explozie“, a relatat tânăra.
Ea a adăugat că a ieşit apoi pe stradă şi a constatat că oamenii erau calmi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. „Am început să întreb dacă au auzit de explozie. Nu ştiau. Nu ştiau pentru că presei i s-a interzis să relateze. La televiziuni nu se difuzează imagini“, a afirmat ea.
Tânara spune că a cuprins-o un sentiment de panică, pentru că nu se aştepta ca Istanbulul să fie scena unui astfel de eveniment. „Normal că mi-e frică, dar, cumva, trebuie să mă descurc, să revin la normal. E alarmant că aşa ceva se întâmplă în zone turistice.“
Tot ea a afirmat că există şi oameni, în special tineri, care îşi ridică semne de întrebare cu privire la deflagraţia produsă la Istanbul. „Sunt şi unele persoane, de opoziţie, care spun că explozia ar putea fi o înscenare, în contextul în care Turcia a fost acuzată că ajută gruparea Stat Islamic în privinţa traficului de petrol, iar acum apar informaţii potrivit cărora această grupare ar fi responsabilă pentru ce s-a întâmplat la Sultanahmet“, a afirmat ea, adăugând că i se pare grav că oamenii nu au acces la informaţii.
Reuniune de criză la Ankara
Ca urmare a exploziei, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a convocat marţi o reuniune de criză la Ankara, notează AFP.
La reuniune au fost chemaţi principalii oficiali turci din domeniul securităţii, printre care ministrul de interne Efkan Ala şi şeful Serviciului de informaţii turc (MIT) Hakan Fidan, a precizat o sursă guvernamentală turcă.
Erdogan spune că explozia de la Istanbul a fost produsă de un kamikaze sirian
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că explozia a fost produsă de un atacator sinucigaş sirian, iar printre victime se află atât cetăţeni turci, cât şi străini.
Ulterior, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a afirmat că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaş de la Istanbul, soldat cu zece morţi, majoritatea turişti germani, relatează AP în pagina electronică.
Turcia este hotărâtă să lupte împotriva grupării jihadiste până când aceasta nu va mai reprezenta „o ameninţare“ pentru ţară sau pentru lume, a declarat Davutoglu.
Declaraţiile premierului au venit după ce, la scurt timp după explozie, ediţia online a publicaţiei Hürriyet a relatat că autorităţile turce din domeniul securităţii cred că este vorba despre un atentat comis de gruparea jihadistă Stat Islamic.
Autorităţile spuneau că iau în calcul această ipoteză întrucât un atentat comis într-o zonă turistică, în care se află mulţi civili, se încadrează în modul de operare caracteristic acestei reţele teroriste.
Teamă de atentat la Istanbul. Anul trecut, Turcia a fost vizată de două atacuri cu bombă
Anul trecut, Turcia a fost vizată de două atacuri cu bombă majore, notează Mediafax. Peste 30 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic în oraşul Suruc, din apropierea frontierei cu Siria, în iulie.
În octombrie, un dublu atentat cu bombă comis lângă gara centrală din Ankara, cu ocazia unui miting pentru pace, s-a soldat cu peste 100 de morţi, acesta fiind cel mai sângeros atac din Turcia. Parchetul turc a precizat că atacul a fost comis de o celulă locală a reţelei Stat Islamic.
În acest context, notează analiştii, temerile privind posibilitatea comiterii de atentate, mai ales în zonele turistice, au crescut.