Experiența într-o tabără de vară în Coreea de Nord. Ce au fost puși copiii străini să facă la ora șase dimineața
0Relatările unui tânăr rus despre experiența trăită, în adolescență, într-o tabără de elevi din Coreea de Nord reamintesc până unde poate merge Republica Populară Democrată Coreeană pentru a modela percepțiile și a cultiva loialitatea, potrivit CNN.
Cetățeanul rus Yuri Frolov, în vârstă de 25 de ani, a petrecut aici câte două săptămâni, ca elev de liceu, în 2015 și 2016, după ce fascinația pentru de Coreea de Nord i-a fost trezită de un documentar TV care prezenta țara ca fiind asediată de vecinii capitaliști.
Cum a ajuns să se înscrie într-o tabără de vară în Coreea de Nord
Curiozitate a fost cea l-a determinat să se alăture unui grup „Solidaritate cu Coreea de Nord" pe VKontakte, echivalentul platformei Facebook în Rusia.
A găsit astfel o oportunitate de a participa la tabăra internațională pentru copii Songdowon din Wonsan, pe coasta de est a Coreei de Nord, contra unei sume echivalente cu 500 de dolari, pentru 15 zile. Părinții și-au dat acordul, iar el a călătorit singur de la Sankt Petersburg la Vladivostok, alăturându-se altor copii și oficiali ai Partidului Comunist pe parcursul călătoriei.
Personalul taberei l-a întâmpinat cu căldură pe Frolov și grupul din care făcea parte la sosirea sa la Songdowon International Children's Camp, în vara anului 2015.
În aceeași tabără se mai aflau copii din Laos, Nigeria, Tanzania și China, însă interacțiunile străinilor cu copiii nord-coreeni au fost limitate la ultima zi, o mișcare menită să prevină orice schimb de experiențe reale.
În ce activități au fost antrenați copiii
Copiii au avut parte în tabără de activități de vară tipice, precum ieșiri pe plajă și concursuri de construit castele de nisip, însă includea și ritualuri ciudate.
Participanții trebuiau să se trezească la ora șase dimineața și să curețe statuile foștilor lideri nord-coreeni Kim Il Sung și Kim Jong Il, chiar dacă monumentele erau deja întreținute de personal calificat, potrivit relatărilor tânărului.
Will Ripley autorul articolului despre experiența tânărului rus, publicat pe pagina cnn.com, care are în portofoliu nu mai puțin de 19 reportaje din Coreea de Nord, consideră că experiențele lui Frolov sunt deschizătoare de ochi: „Accentul puternic pus pe propagandă, supravegherea strictă și amestecul bizar de libertate și control sunt aspecte pe care le-am întâlnit în mod repetat”.
Una dintre cele mai bizare activități din tabăra de vară a implicat un joc pe calculator în care jucătorii ntrebuiau să distrugă Casa Albă, relatează sursa citată:
„Acesta este paradoxul Coreei de Nord. Oamenii au fost de obicei prietenoși și politicoși, chiar dacă mi-au spus că Statele Unite ar trebui <<să se înece într-o mare de foc??", scrie Will Ripley.
În ceea ce-l privește pe Frolov, programul strict a fost frustrat, mai ales când nu i s-a permis să sară peste exercițiile de dimineață, deși era bolnav, iar mâncarea din tabără a fost, de asemenea, o provocare: s-a hrănit mai ales cu orez, cartofi și pâine, ceea ce a dus la o pierdere în greutate de cinci kilograme pe parcursul celor 15 zile.
„Multe lucruri păreau false”
Frolov a reflectat la respectiva experiență:
„Multe lucruri păreau false. Nu erau convingătoare, nici măcar pentru un copil (...) Nu a fost o experiență total îngrozitoare. În mare parte m-am plictisit. În afară de lipsa Internetului, m-am simțit ca în orice tabără rusească de bază pentru copii”.
Totuși, a ales să se întoarcă în tabără în anul următor, în parte datorită aranjamentelor Partidului Comunist și a ceea ce el descrie ca fiind aversiunea sa față de confruntare.
Relatarea sa oferă o perspectivă rară asupra experiențelor copiilor străini într-o tabără de vară nord-coreeană, subliniind eforturile țării de a îndoctrina mințile tinere printr-un amestec de schimb cultural și propagandă, notează CNN.
„În ciuda diferențelor puternice dintre rolurile noastre - el ca participant la tabără și eu ca jurnalist - experiențele noastre dezvăluie urmărirea neîncetată a controlului ideologic de către Coreea de Nord, spune jurnalistul Will Ripley.
La începutul lui 2024, o sută de cetățeni ruși au reprezentat primul grup turistic căruia i s-a permis să viziteze Coreea de Nord de la pandemie, un semn al popularității în creștere a Rusiei, pe măsură ce Pyongyangul își consolidează legăturile cu Moscova. Anterior pandemie, cei riști care ajungeau în Coreea de Nord erau din China.