Test de depistare a Ebola în 30 de minute, inventat de japonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă metodă pentru a detecta prezenţa virusului Ebola a fost dezvoltată de către cercetătorii japonezi. Tehnologia permite diagnosticarea infecţiei în doar 30 de minute.

O echipă de cercetători de la Universistatea din Nagasaki, din vestul Japoniei, a anunţat astazi că a pus la punct o nouă metode de detecatare în 30 de minute a virsului Ebola, informează Business Insider

Profesorul Jiro Yasuda a afirmat că testul lor nu e doar rapid, ci şi mai puţin costisitor decât sistemul actual folosit în Africa de Vest, unde virusul a produs deja peste 1.500 de decese.

Noua metodă e mai simplă decât cea curentă şi poate fi folosită în ţările unde costisitoarele echipamente de testare nu sunt disponibile“, a declarat Yasuda.

Cercetătorul a precizat că echipa sa a dezvoltat ceea ce se numeşte în biologie o „amorsă“, care amplifică doar genele specifice virusului Ebola aflate în sânge sau alte fluide. 

Folosind tehnici existente, acidul ribonucleic (ARN) - molecule biologice utilizate în codificarea genelor - se extrage din virusurile prezente în proba de sânge.

Pornind de la aceste informaţii de codificare, este creată o secvenţă ADN viral care este apoi amestecată cu „amorsa“ şi încălzită la 60-65 de grade Celsius.

Dacă virusul Ebola este prezent, ADN-ul specific virusului este amplificat în 30 de minute şi, dacă este cazul, lichidul devine tulbure, ceea ce reprezintă o confirmare vizuală a infecţiei.

În prezent, o metodă numită reacţie în lanţ a polimerazei, sau PCR, este folosită în special pentru detectarea virusului Ebola. Ea constă în replicarea în mai multe rânduri a unei gene pentru a avea suficientă materie de analizat. Această metodă necesită însă material special şi durează una sau două ore.

Noua metodă japoneză necesită doar un simplu echipament de încălzire, alimentat de o baterie, şi totul costă doar câteva sute de dolari, un preţ pe care o ţară în curs de dezvoltare ar trebuie să fie în măsură să-l plătească", a precizat profesorul Yasuda.

Epidemia virusului Ebola, care se transmite prin contact cu fluidele corporale, a declanşat o alertă la nivel internaţional.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat deja 1.552 de morţi dintre cele 3.069 de cazuri detectate în Liberia, Guineea, Sierra Leone, Nigeria. Un caz a apărut vineri şi în Senegal, unde a fost confirmat un prim pacient.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite