Donald Trump sugerează că tarifele impuse Chinei ar putea scădea. Încep discuții capitale în Elveția
0Președintele american Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că tarifele americane la mărfurile din China ar putea scădea, în timp ce oficialii comerciali din cele mai mari două economii ale lumii urmează să poarte discuții.

„Nu poți ajunge mai sus. Sunt la 145, așa că știm că vor scădea”, a spus el, referindu-se la noile taxe de import de până la 145% impuse Chinei de la revenirea sa la Casa Albă.
Trump a făcut aceste comentarii în timpul unui eveniment de dezvăluire a unui acord privind tarifele cu Regatul Unit - primul acord de acest gen de când a impus în aprilie taxe ridicate țărilor din întreaga lume.
Întâlnirea din Elveția din acest weekend este cel mai puternic semnal de până acum că cele două părți sunt pregătite să detensioneze un război comercial care a trimis unde de șoc pe piețele financiare, potrivit BBC.
„Cred că este o întâlnire foarte prietenoasă. Ei așteaptă cu nerăbdare să o facă într-un mod elegant”, a spus Trump despre discuțiile cu China.
Ministrul adjunct de externe al Chinei, Hua Chunying, s-a arătat, de asemenea, încrezătoare înaintea discuțiilor, afirmând că Beijingul are „încredere deplină” în capacitatea sa de a gestiona problemele comerciale cu SUA.
Oficialii de la Washington și Beijing sunt „supuși unei presiuni economice tot mai mari”, a declarat pentru BBC Dan Wang de la firma de consultanță în domeniul riscului politic Eurasia Group.
„Semnalele recente de la ambele părți sugerează că o dezescaladare tranzacțională este pe masă”, a adăugat ea.
Anunțul de la începutul acestei săptămâni cu privire la discuții a fost salutat ca un prim pas important spre relaxarea tensiunilor, dar analiștii au avertizat că acesta marchează începutul a ceea ce vor fi probabil negocieri îndelungate.
„Fricțiunile sistemice dintre SUA și China nu vor fi rezolvate prea curând”, a declarat fostul negociator comercial al SUA, Stephen Olson.
Orice reducere a tarifelor ca urmare a acestei reuniuni va fi probabil „minoră”, a adăugat el.
Negocierile inițiale vor fi conduse de secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și de vicepremierul și țarul economic al Chinei, He Lifeng.
Dar „cred că toată lumea recunoaște că orice acord final va necesita implicarea activă a ambilor președinți”, a declarat Olson.
Un alt expert în comerț a declarat că, chiar dacă noile tarife impuse de Trump ar fi ridicate, cele două țări ar avea încă probleme majore de depășit.
„Un obiectiv realist este probabil, în cel mai bun caz, o retragere a tarifelor bilaterale foarte ridicate, dar care ar lăsa în continuare în vigoare bariere tarifare ridicate și diverse alte restricții”, a declarat pentru BBC News fostul șef al diviziei China a Fondului Monetar Internațional (FMI), Eswar Prasad.
Vineri, cifrele oficiale pentru luna aprilie au arătat că exporturile Chinei către SUA au scăzut cu mai mult de 20% față de anul precedent. Dar, în același timp, exporturile sale totale au crescut cu 8,1%, peste așteptări.
Discuțiile dintre China și SUA urmează să aibă loc la doar două zile după ce Regatul Unit a devenit prima țară care a încheiat un acord tarifar cu administrația Trump.
SUA a fost de acord să reducă taxele de import pentru un anumit număr de autovehicule britanice și să permită intrarea în țară a unor cantități de oțel și aluminiu fără taxe vamale, ca parte a unui nou acord.
Acesta oferă, de asemenea, scutire pentru alte industrii-cheie din Regatul Unit de unele dintre noile tarife vamale anunțate de Trump de la inaugurarea sa în ianuarie.
Țările din întreaga lume se străduiesc să încheie acorduri similare înainte de intrarea în vigoare, luna viitoare, a unor taxe de import ridicate în SUA.
Trump a anunțat ceea ce a numit „tarife reciproce” pentru zeci de țări în aprilie, dar le-a suspendat la scurt timp după aceea pentru 90 de zile pentru a da timp guvernelor acestora să negocieze cu administrația sa.