Diviziunile din guvernul israelian se adâncesc. Criticile unui ministru privind strategia de război împotriva Hamas

0
Publicat:

Diviziunile din cadrul guvernului israelian se adâncesc după ce Gadi Eisenkot, ministru în cabinetul de război, a sugerat că obiectivul cheie al războiului de a învinge Hamas este nerealist și a solicitat alegeri în Israel.

Tancuri israeliene in pozitii aproape de Fasia Gaza FOTO EPA EFE jpg

„Cei care afirmă că a avut loc o lovitură majoră și o demolare a capacităților din nordul Fâșiei spun adevărul”, a declarat Eisenkot pentru postul israelian Channel 12 News. „Cei care însă vorbesc despre o înfrângere absolută și despre lipsa de voință și abilitate nu spun adevărul. Acesta este motivul pentru care nu este necesar să spunem povești”.

Eisenkot a făcut aceste comentarii la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat încă o dată că campania militară a Israelului va continua până când va obține o „victorie completă” asupra Hamas.

„Nu s-a ajuns la o realizare strategică ... Nu am demolat organizația Hamas”, a spus fostul șef de stat major al IDF.

E cea mai recentă manifestare a rupturilor din cadrul guvernului de coaliție al Israelului, precum și a nemulțumirii crescânde față de planurile de război ale lui Netanyahu, notează CNN.

„Trebuie să avem alegeri în următoarele câteva luni, pentru a reface încrederea, deoarece în prezent nu există încredere. Statul Israel este o democrație și trebuie să se întrebe, după un eveniment atât de grav, cum mergem mai departe cu o conducere care este responsabilă pentru un astfel de eșec absolut?”, a spus el.

În timp ce cabinetul de război a fost înființat pentru a arăta unitate după atacul Hamas din 7 octombrie, acesta „nu ascunde faptul că există deja divergențe majore de politică și abordare”, a apreciat Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru Democrație din Israel (IDI), adăugând că aceste diviziuni ies acum la suprafață.

Reuven Hazan, politolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a observat că, pe măsură ce războiul va depăși pragul de 100 de zile, este inevitabil să apără diviziuni, ceea ce s-a și întâmplat. „Fracturile dintre cele două tabere se adâncesc din ce în ce mai mult cu fiecare zi”, a adăugat el.

Guvernul israelian și-a propus două obiective în acest război, a explicat analistul. „Una este să distrugi Hamas, iar alta este să aduci ostaticii acasă”, a spus el, observând că, după mai bine de 100 de zile de război, „am văzut că nu le poți realiza pe amândouă”.

La rândul lui, Eisenkot a remarcat că, în ceea ce îl privește, nu există o dilemă privind faptul că eliberarea ostaticilor este prioritară, în timp ce eliminarea Hamas poate avea loc ulterior.

Un sondaj realizat de Israel Democracy Institute în noiembrie a constatat că, deși israelienii susțin în proporție covârșitoare înfrângerea Hamas, recuperarea ostaticilor este mai importantă pentru ei.

Relațiile Israelului cu cel mai puternic aliat al său, SUA, au fost, de asemenea, pe o spirală descendentă. Joi, premierul israelian și-a exprimat respingerea fermă a unui scenariu postbelic care presupune crearea unui stat palestinian, la care au făcut apel SUA și alte țări.

Crearea unui stat palestinian ar intra în conflict cu securitatea Israelului, a subliniat Netanyahu, care de altfel și-a exprimat în mai multe rânduri opoziția față de un stat palestinian. „În cadrul oricărui aranjament în viitorul apropiat, cu sau fără el, statul Israel trebuie să aibă controlul asupra securității întregului teritoriu la vest de râul Iordan”, a declarat el la o conferință de presă la Tel Aviv, când a fost întrebat despre relatările potrivit cărora le-a spus oficialilor americani că este împotriva ideii suveranității palestiniene care să cuprindă Cisiordania și Gaza.

Netanyahu a adăugat că politicienii israelieni care îi cer să demisioneze cer în esență crearea unui stat palestinian.

Supraviețuirea politică a lui Netanyahu

Întrebat dacă e de părere că Netanyahu a prelungit conflictul pentru a-și asigura propria supraviețuire politică, Eisenkot a spus că nu crede că așa stau lucrurile.

Printre cei care au cerut alegeri în Israel, se numără și fostul premier israelian Ehud Barak. Într-un editorial care a apărut joi în publicația „Haaretz”, el a avertizat că actuala strategie a lui Netanyahu riscă să înstrăineze SUA și să lase Israelul „împotmolit în impasul din Gaza”.

Odată ce războiul se va încheia, atenția publicului israelian s-ar putea muta asupra deficiențelor lui Netanyahu de dinainte de război, spun unii analiști.

Premierul israelian a refuzat până acum să-și asume responsabilitatea pentru evenimentele din 7 octombrie. Totodată, el ar fi refuzat să poarte discuții la nivel înalt privind planuri pentru Gaza postbelică, ceea ce a lăsat spațiu ca unii membri de extremă dreapta ai coaliției de guvernare să vină cu idei considerate de mulți ca extremiste, a raportat presa israeliană.

Un sondaj de opinie publicat la începutul acestei luni de Institutul pentru Democrație din Israel (IDI) a constatat că doar 15% dintre israelieni doresc ca Netanyahu să rămână premier după încheierea războiului, în timp ce 23% au răspuns că ar dori ca fostul ministru al apărării Benny Gantz să vină în locul lui.

„Așadar, oricât de oribil ar suna, este în interesul politic și al supraviețuirii lui Netanyahu să continue războiul, iar asta îl va pune în conflict cu administrația Biden”, a spus Reuven Hazan, politolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Chiar dacă au loc alegeri în Israel, Netanyahu va face probabil campanie împotriva perspectivei unui stat palestinian, spunându-le celor care îl susțin că „este singurul care poate spune nu Statelor Unite și unui stat palestinian”, a apreciat Hazan, adăugând că premierul israelian are probabil convingerea că acest argument ar face ca opinia publică să-i fie din nou favorabilă.

Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru Democrație din Israel (IDI), nu este de acord.

Deciziile în privința războiului nu le ia doar Netanyahu, a explicat el, menționând că, deși israelienii vor să-i vadă pe ostatici înapoi acasă, nu există un sprijin semnificativ pentru o încetare permanentă a focului care ar putea consolida Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite