Biden a vorbit la telefon cu Netanyahu, după aproape o lună de pauză. Divergențele privind Fâșia Gaza persistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Biden „încă mai crede în perspectiva şi posibilitatea" unui stat palestinian, însă „recunoaşte că va fi nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo", a transmis vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe John Kirby, după prima convorbire între președintele american și premierul israelian de la 23 decembrie. Biden și Netanyahu continuă să aibă viziuni opuse asupra unei căi spre un stat palestinian după încheierea conflictului din Fâșia Gaza, notează AP.

Biden Netanyahu Foto EPA EFE jpg

 În cursul unei conversaţii telefonice care a durat între 30 și 40 de minute, preşedintele american a adus în discuţie, „eforturile în curs pentru a elibera ostaticii" încă deţinuţi în Fâşia Gaza, "responsabilitatea Israelului" de a proteja civilii din acest teritoriu palestinian aflat în război, precum şi „progresele" în problema litigioasă a taxelor colectate de autorităţile israeliene în Cisiordania ocupată, pe care Autoritatea Palestiniană cere să îi fie plătite, a transmis John Kirby, potrivit AFP.

Convorbirea telefonică de vineri a avut loc la o zi după ce Netanyahu a declarat că le-a spus direct oficialilor americani că nu va susține un stat palestinian ca parte a unui plan postbelic pentru Fâșia Gaza.

„Israelul trebuie să aibă controlul securităţii asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiţie necesară, care este în contradicţie cu ideea de suveranitate (palestiniană)”, a spus el.

De cealaltă parte, Biden, în convorbirea de vineri, și-a reafirmat angajamentul de a lucra pentru a fi găsită o cale spre un stat palestinian.

„În timp ce discutăm despre Gaza post-conflict... nu o putem face fără a discuta totodată despre aspirațiile poporului palestinian și despre cum trebuie să arate asta pentru ei", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate John Kirby.

Netanyahu i-a reiterat lui Biden poziţia sa cu privire la „suveranitatea palestiniană”

În cadrul convorbirii lor telefonice, „prim-ministrul Netanyahu şi-a reiterat politica potrivit căreia, odată ce Hamas este distrusă, Israelul trebuie să păstreze controlul asupra securităţii în Gaza pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel, o pretenţie care contrazice cererea de suveranitate palestiniană", a precizat sâmbătă biroul premierului israelian.

În cele mai recente convorbiri, frustrarea lui Biden față de Netanyahu a devenit tot mai vizibilă, chiar dacă liderul american a avut grijă să își reafirme sprijinul pentru Israel la fiecare pas, potrivit unor oficiali americani care au solicitat să rămână anonimi pentru a putea vorbi despre interacțiunile private ale celor doi lideri.

Totuși, Biden pare ca cel puțin public să nu fi renunțat la ideea de a-l convinge pe Netanyahu. Întrebat vineri de un reporter dacă o soluție cu două state este imposibilă cât timp Netanyahu este în funcție, Biden a răspuns: „Nu, nu este".

În ultimele săptămâni, cele mai dificile conversații au fost lăsate pe seama lui Ron Dermer, un consilier de top al lui Netanyahu și fost ambasador israelian în SUA, respectiv a consilierului de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan. Cei doi consilieri de top discută aproape zilnic - uneori de mai multe ori pe parcursul unei zile, potrivit unui oficial american și unui oficial israelian, care nu au fost autorizați să comenteze public și au vorbit sub rezerva anonimatului.

Alți oficiali de rang înalt ai administrației Biden, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin, precum și consilierii de rang înalt Brett McGurk și Amos Hochstein, s-au aflat în prima linie a eforturilor administrației de a discuta cu israelienii și alți aliați din Orientul Mijlociu, pe măsură ce dialogul Biden-Netanyahu s-a împotmolit.

Cele mai recente declarații ale lui Netanyahu vin după ce Blinken a declarat săptămâna aceasta, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Israelul și vecinii săi din Orientul Mijlociu au „o oportunitate profundă” de a rezolva conflictul israeliano-palestinian. Întrebat dacă crede că Netanyahu este în măsură să profite la maximum de acest moment, Blinken a ezitat.

„Uite, acestea sunt decizii pe care trebuie să le ia israelienii. Este o decizie de profunzime pe care trebuie să o ia întreaga țară: Ce direcție vrea să ia? Înțelege - poate profita - de oportunitatea despre care noi credem că există?", a spus Blinken, citat de AP.

Biden a propus ca o Autoritate Palestiniană „revitalizată” să vină la conducerea Gaza după încheierea luptelor. Netanyahu a respins categoric  această idee și a argumentat că un stat palestinian ar deveni o rampă de lansare pentru atacuri împotriva Israelului.

Oficialii Casei Albe au încercat să minimalizeze respingerea publică a lui Netanyahu a apelului lui Biden pentru o soluție cu două state, menționând că retorica premierului nu este nouă.

Aceștia încă speră că Israelul ar putea în cele din urmă să accepte un stat palestinian care să vină cu garanții puternice de securitate pentru Israel.

„Nu cred că Biden își face iluzii în privința lui Netanyahu", a declarat Daniel Kurtzer, care a fost ambasador al SUA în Egipt în timpul administrației Bill Clinton și în Israel în timpul lui George W. Bush. „Dar nu cred că este pregătit să îi trântească ușa în nas. Și asta pentru că el înțelege intersecția dintre politici și politică".

Netanyahu i-ar fi spus lui Biden că nu exclude posibilitatea unui stat palestinian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a explicat vineri, într-o convorbire telefonică, președintelui Joe Biden că comentariile publice pe care le-a făcut cu o zi înainte - în care părea să respingă ideea creării unui stat palestinian - nu au fost menite să o excludă o formă de statalitate palestiniană, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu conversația.

Biden și Netanyahu au discutat despre posibilele caracteristici ale unui viitor stat palestinian care ar trebui în cele din urmă să fie negociat, a adăugat aceasta, descriind conversația drept „serioasă„ și „detaliată”

Oficialii administrației Biden au fost recent angajați în discuții despre un viitor stat palestinian demilitarizat, o idee pe care președintele o consideră „interesantă”, a spus această sursă.

Biden este cu siguranță familiarizat cu conceptul unui stat palestinian demilitarizat sau al unei forțe militare limitate în mod semnificativ, care au fost puse în discuție de-a lungul anilor, a declarat un oficial al administrației americane. În plus, acestea sunt propuse de școlile de gândire care informează gândirea președintelui în timp ce face presiuni pentru o soluție cu două state împreună cu garanții de securitate pentru Israel, a adăugat oficialul.

La câteva ore după ce a încheiat convorbirea cu Netanyahu, Biden a făcut referire la această posibilitate în discuții cu reporterii la Casa Albă, cărora le-a spus că este convins că „există o serie de soluții cu două state".

„Există un număr de țări care sunt membre ale ONU care ... nu au propria armată; un număr de state care au limitări, și astfel cred că există modalități prin care ar poate funcționa", a spus Biden.

„Vă voi anunța când îl voi convinge să fie de acord”, a declarat Biden reporterilor.

Biden și Netanyahu, care se cunosc de mai bine de patru decenii, au fost frecvent în dezacord, atât înainte de atacurile Hamas din 7 octombrie, cât și după. Biden a declarat luna trecută donatorilor că din cauza situației politice în care se află, omologului său israelian îi este dificil să-și schimbe poziția față de Gaza.

În privat, oficialii americani au declarat că au considerat ultima declarație a lui Netanyahu ca fiind la fel de motivată politic, în condițiile în care acesta se află sub o presiune intensă în interiorul Israelului să răspundă atacurilor Hamas din 7 octombrie, a incapacității Israelului de a asigura eliberarea altor ostatici deținuți de Hamas și a unei strategii neclare în Gaza.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite