Dezvăluiri. Poliţia de frontieră din China pune o aplicaţie secretă de supraveghere pe telefoanele turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camere de supraveghere în China, sursa EPA-EFE
Camere de supraveghere în China, sursa EPA-EFE

O investigaţie a ziarului The Guardian dezvăluie că aplicaţia secretă poate extrage e-mailuri, mesaje şi contacte şi poate fi folosită pentru a urmări mişcările celor care deţin telefoanele mobile.

Programul de supraveghere face parte din politica de securitate a regiunii Xinjiang din China, unde guvernul chinez a instalat deja camere cu recunoaştere facială pe străzi şi în moschei şi, conform unor rapoarte, a forţat locuitorii să-şi descarce un program prin care guvernul poate să le caute în telefon.

Investigaţia The Guardian şi a partenerilor ziarului britanic relatează că cei care sunt vizaţi de această politică sunt călătorii care intră în China din statul învecinat Kârgâzstan prin trecerea de frontieră Irkeshtam. Poliţiştii de frontieră le iau acestora telefoanele şi instalează în secret aplicaţia. Apoi, într-o cameră diferită, aceştia extrag informaţii personale din memoria aparatului. Chiar dacă în majoritatea cazurilor aplicaţia este dezinstalată înainte ca telefoanele să fie date înapoi, unii dintre călătorii trecuţi prin acest proces au găsit aplicaţia pe telefon după ce acesta le-a fost restituit. Turiştii au declarat că nu au fost avertizaţi de autorităţi că un astfel de program este instalat pe telefoanele lor.

Analiza făcută de specialiştii ziarului The Guardian sugerează că aplicaţia caută în telefoane după conţinut considerat problematic de către guvernul chinez. Pe lângă termeni asociaţi cu extremismul islamic şi diferite ghiduri de utilizare a armelor, aplicaţia caută şi informaţii despre lucruri cum ar fi texte scrise de Dalai Lama şi muzică japoneză. Nu este clar ce se întâmplă cu datele extrase şi pentru cât timp sunt păstrate.

Aproximativ 100 de milioane de oameni vizitează anual regiunea Xinjiang, conform datelor oferite de autorităţile chineze, iar majoritatea intră pe teritoriul Chinei prin alte puncte de trecere a frontierei. Chiar dacă investigaţia nu a găsit nicio dovadă că informaţiile extrase ar fi folosite apoi pentru a-i urmări pe cei care intră pe teritoriul Chinei, specialiştii ziarului britanic spun că informaţiile le-ar permite autorităţilor să localizeze pe cineva dacă sunt folosite împreună cu detaliile locaţiei telefonului.

”Dezvăluirile sunt profund alarmante, având în vedere că vorbim de o ţară în care descărcarea aplicaţiei greşite sau citirea unui articol de presă nepotrivit te poate arunca în puşcărie”, a declarat Edin Omanovic, membru al grupului Privacy International. ”Acesta e un nou motiv pentru care sistemul de supraveghere din Xinjiang este unul dintre cele mai extinse, nedrepte şi draconice astfel de sisteme din lume”.

”Ştim deja că locuitorii din Xinjiang, mai ales populaţia musulmană, sunt supuşi unui sistem de supraveghere omniprezent. Ce aţi descoperit trece de asta. Sugerează că până şi străinii sunt supuşi acestei supravegheri în masă”, a spus Maya Wang, cercetător în cadrul Human Rights Watch.

Aplicaţia a fost descoperită după ce mai mulţi turişti au contactat presa din Germania la întoarcerea din China. Autorităţile chineze au fost contactate pentru comentarii, dar nu au răspuns până când jurnaliştii de la The Guardian au publicat dezvăluirile. În trecut, guvernul chinez şi-a apărat politica de supraveghere din Xinjiang, spunând că securitatea din regiune a fost îmbunătăţită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite