Serie de cutremure în Japonia. Bilanțul morților și răniților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de cutremure au avut loc în centrul Japoniei. Cel mai mare a avut o magnitudine de 7,6 fiind cel mai puternic cutremur pentru această zonă a Japoniei din 1885. Pentru prima dată din 2011, a fost declarată amenințarea unui „tsunami mare”. Cel puțin patru persoane au murit și alte zeci au fost rănite.

Cutremur în Japonia. Foto: Arhiva Adevărul
Cutremur în Japonia. Foto: Arhiva Adevărul

Epicentrul dezastrului a fost, în special, prefecturile Ishikawa și Niigata, aflată pe coasta Mării Japoniei. Cutremurele au fost resimițite și la Tokyo. Amenințarea unui „tsunami mare” a fost declarată și va rămâne valabilă pe toată coasta de vest a țării - în unele zone, înălțimea valurilor înregistrată a fost de 5 m. Unele dintre valuri au ajuns în zona de coastă la doar câteva minute după primele cutremure. Localnicii au fost îndemnați să părăsească imediat zona de coastă sau să se urce pe acoperișurile clădirilor. Pe măsură ce amenințarea unui tsunami continuă, autoritățile îndeamnă oamenii să nu se apropie de zona de coastă.

Morți și răniți

Conform celor mai recente date, 24 persoane au fost ucise, iar peste 50 au suferit răni de diferite grade de severitate în urma dezastrului. Locuitorii a cel puțin șase case private din lemn din prefectura Ishikawa sunt prinși sub moloz, iar serviciile de salvare sunt la fața locului. În total, sunt cunoscute cel puțin 50 de cazuri de distrugere a caselor din lemn și a clădirilor rezidențiale .

Cel puțin 97.000 de locuitori din nouă prefecturi, inclusiv Ishikawa și Niigata, au primit ordin de evacuare, din cauza amenințării continue cu un tsunami.

Aproximativ 2 mii de locuitori ai zonelor de coastă din prefecturile Ishikawa și Niigata au recurs la evacuarea efectivă în centre speciale; viața lor nu este în pericol.

Consecințe

Peste 33 de mii de locuințe din țară rămân fără alimentare cu energie electrică; specialiștii lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică.

În prefecturile afectate sunt întreruperi ale comunicațiilor mobile, iar operatorii naționali lucrează pentru rezolvarea problemelor.

Potrivit Comitetului de control al energiei nucleare, nu au fost înregistrate situații de urgență la instalațiile nucleare japoneze.

Cel puțin 25 de zboruri interne care fac legătura între orașe din prefecturile Ishikawa și Niigata, care se aflau în epicentrul replicilor, au fost anulate.

Circulația trenurilor de mare viteză Shinkansen în unele direcții, în partea centrală a țării a fost doar parțial restabilită. Momentul restabilirii complete a transporturilor trenurilor de mare viteză nu este indicat în prezent.

În mai multe orașe din prefecturile afectate, salvatorii lucrează pentru a stinge incendiile mari cauzate de cutremure.

În unele regiuni muntoase ale țării au avut loc alunecări de teren, s-au înregistrat avarii la suprafața drumului și avarii locale ale conductelor de gaze și petrol.

Reacția autorităților

În legătură cu dezastrul, biroul prim-ministrului Fumio Kishida a organizat un comandament de criză pentru a colecta și analiza informații. Premierul a ordonat ministerelor și departamentelor competente să facă tot ce este necesar pentru a elimina consecințele dezastrului și a proteja viața populației locale.

Forțele de autoapărare vor fi implicate în eliminarea consecințelor cutremurelor și tsunami-urilor.

Administrația Națională de Meteorologie a declarat că replicile vor continua în Japonia în săptămâna viitoare. Următoarele două-trei zile sunt deosebit de periculoase, timp în care există posibilitatea apariției unor cutremure puternice repetate, cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

Amenințare de tsunami în alte țări

După o serie de cutremure în Japonia, a fost declarată o amenințare de tsunami pentru mai multe regiuni rusești - regiunea Sahalin, teritoriul Khabarovsk, precum și pentru mai multe așezări din Teritoriul Primorsky. Nu au fost înregistrate valuri periculoase.

Autoritățile RPD Coreene au anunțat, la rândul lor, o amenințare de tsunami în provinciile situate pe coasta Mării Japoniei. Sunt așteptate valuri de până la 2,1 m înălțime.

În plus, Serviciul Meteorologic din Coreea de Sud a avertizat că un tsunami ar putea ajunge în orașele Gangneung și Pohang. Autoritățile provinciale Gangwon i-au îndemnat pe rezidenții de pe coastă să se mute în zone mai înalte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite