Cum poate fi afectată lupta împotriva Al-Qaeda de împuşcarea unui dictator african

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Mauritaniei a fost împuşcat accidental de o patrulă militară Foto Reuters
Preşedintele Mauritaniei a fost împuşcat accidental de o patrulă militară Foto Reuters

Indiferent că este vorba despre un accident sau o tentativă de lovitură de stat, împuşcarea preşedintelui Mauritaniei elimină un aliat-cheie chiar în momentul în care Franţa plănuia un atac militar asupra aliaţilor Al-Qaeda din nordul Africii.

Un aliat-cheie în lupta împotriva Al-Qaeda din nordul Africii a fost împuşcat la mijlocul lunii octombrie şi transportat cu un avion la un spital din Paris. Incidentul este o problemă majoră într-o zona deja dificilă a lumii, potrivit revistei „Time“.

Preşedintele marelui deşert al Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz, aflat la putere din 2008, a fost victima unui incident pe care presa controlată de guvernul său l-a descris ca fiind un „atac accidental“ din partea unei patrule militare.

Deşi Aziz n-a fost rănit grav, glonţul fiindu-i extras din stomac, lipsa sa de la guvernare creează o instabilitate politică în momentul în care Franţa ia în calcul atacuri militare asupra Al-Qaeda de la graniţa Mauritaniei. Organizaţia teroristă a preluat controlul asupra unor zone din nordul Mali încă din luna martie. De atunci până în prezent, apoape 100.000 de persoane din Mali s-au refugiat în Mauritania.

Pentru a demonstra că este încă la putere, Aziz a apărut pe postul naţional imediat după operaţie. Cu rănile acoperite de cearşafuri, el a făcut apel la calm spunând că „vrea să asigure pe toată lumea că starea de sănătate este bună după acest accident“.

Lovitură de stat sau accident?

Nu au fost precizate informaţii despre soldaţii care au tras asupra convoiului prezidenţial. Incidentul a avut loc în apropierea reşedinţei sale de vară, situată la aproximativ 40 de kilometri de capitala Nouakchott, conform unui comunicat guvernamental.

În rândul populaţiei au apărut dubii despre versiunea oficială conform căreia preşedintele a fost uşor rănit în urma acestui accident. Mauritanii au concluzionat că împuşcăturile au fost o tentativă eşuată de lovitură de stat. Ţara a suferit patru lovituri de stat în 24 de ani .

În pofida asigurărilor date de Aziz, eliminarea preşedintelui de pe scena politică ar complica situaţia, având în vedere că la începutul acestui an Mauritania a lansat atacuri asupra forţelor islamice din nordul graniţei cu Mali, pentru a le elimina de la putere.

SUA si Franţa susţin o intervenţie militară in Mali

Preşedintele francez François Hollande ia în considerare trimiterea de trupe în ajutorul Mauritaniei. Oficialii francezi se gândesc la ideea unei forţe militare vest-africane în contextul în care cred că negocierile cu forţele islamice din nordul Mali sunt inutile, iar cu cât puterea nu le este necontestată, cu atât controlul va creşte.

Statele Unite par să fie de acord cu această strategie. „La un anumit punct se va interveni militar“, a declarat asistentul secretarului de stat pentru Afaceri Africane, Johnnie Carson.

În joc este soarta Mali, care este pe departe o forţă economică mai mare decât Mauritania şi care a fost una dintre cele mai stabile ţări din regiune până la lovitura de stat suferită în acest an. Din martie până în prezent, militarii islamici au instalat o guvernare autonomă, ridicând temeri că acestea ar putea inspira mişcări similare în restul regiunii.

Ameninţari la adresa Franţei

Susţinatori ai Al-Qaeda au ameninţat că vor lansa atacuri împotriva punctelor de interes occidentale, în special asupra celor franceze. Guvernul şi companii miniere franceze au realizat investiţii mari în zonă.

La câteva ore după ce preşedintele Aziz a fost împuşcat, organizaţia ismalistă care controlează nordul statului Mali a promis că va ataca cetăţeni francezi din zona de vest a Africii, în cazul în care Hollande va aproba o acţiune militară în zonă.

Îi vom trimite poze ale ostaticilor francezi ucişi în următoarele zile. El nu va fi capabil să ţină cont de numărul de cadavre ale cetăţenilor francezi expatriate din vestul Africii şi din alte locuri“, a declarat Oumar Ould Hamaha, purtător de cuvânt pentru unul dintre grupurile islamice care controlează nordul Mali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite