Cum este schimbată Japonia de scăderea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
25% din populaţia Japoniei este reprezentată de persoane de peste 65 de ani FOTO AFP
25% din populaţia Japoniei este reprezentată de persoane de peste 65 de ani FOTO AFP

Deşi scăderea populaţiei are şi anumite aspecte pozitive, pentru Japonia această tendinţă reprezintă o problemă. Mai mult, declinul populaţiei este un fenomen cu care multe ţări se vor confrunta în următoarele decenii.

În Asia de Est, Coreea are o rata totală a fertilităţii (RTF) estimată la 1,23 în 2012, aproape ca cea din Japonia şi din China. Însă toate cele trei state au RTF cu mult sub rata de înlocuire de 2,1, care este necesară pentru a menţine populaţia la nivelul actual, scrie „The Diplomat“.

Această problemă nu se limitează numai la Asia de Est: multe ţări europene au o rată scăzută a fertilităţii. Dar Japonia este principalul stat afectat, iar situaţia se reflectă cel mai bine în zonele rurale ale ţării. Acolo, pe lângă natalitatea scăzută, tot mai mulţi tineri sunt atraşi de viaţa de la oraş şi de tot ce implică aceasta: sistemul de educaţie şi posibilităţile de angajare, arată John Knight, un antropolog de la Universitatea Queen din Belfast.

În cercetările sale, antropologul a analizat consecinţele pe care depopularea rurală le are asupra mediului înconjurător. În contextul în care zonele rurale înregistrează un declin al populaţiei, animalele sălbatice au tendinţa de a reveni în locurile pe care le-au părăsit cândva din cauza oamenilor. S-a constat că, în special în satele de munte, animalele sălbatice precum urşii vin în zonele populate, punând în pericol rezidenţii. Fermierii au investit în protejarea culturilor şi şi-au instalat garduri electrice pentru a ţine animalele departe. Knight este de părere că oamenii vor fi descurajaţi să mai rămână în zonele rurale dacă animalele sălbatice vor continua să le invadeze proprietăţile.

Multe case din satele japoneze sunt lăsate în paragină. După ce bătrânii mor, rudele lor mai tinere, deja stabilite la oraş, nu doresc să se întoarcă pentru a se îngriji de ceea ce le aparţine.

În plus, lipsa muncitorilor tineri generează o deficienţă în bugetul necesar îngrijirii bătrânilor. 25% din populaţia Japoniei este reprezentată de persoane de peste 65 de ani, dar există zone rurale în care procentajul ajunge până la 35%.

Mulţi susţin că o populaţie mai mică este un lucru bun pentru o Japonie deja prea aglomerată. „Indiferent că este sau nu adevărat, cert este că pentru Japonia va fi o adevărată provocare să menţină actuala infrastructură construită pentru o populaţie mult mai numeroasă“, spune antropologul Satsuki Kawano.

În plus, declinul populaţiei în ţările din Asia de Est are o importanţă majoră în modelarea dinamicii politice şi economice din regiune, scrie „The Diplomat“. Până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, femeile din Japonia erau răsplătite guvern pentru a avea mulţi copii, asigurând, astfel, un număr suficient de soldaţi care să lupte pentru Imperiul Japonez.

În prezent populaţia rămâne esenţială pentru modul în care Japonia şi vecinii săi vor interacţiona şi vor răspunde la tensiuni, cum ar fi problemele actuale legate de teritoriile disputate. Imprevizibil rămâne şi modul în care oamenii şi guvernele vor răspunde la pierderea semnificativă a populaţiei, din punct de vedere emoţional, cultural şi politic conchide publicaţia citată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite