Cum au păcălit cetățeni nord-coreeni peste 100 de companii americane să le plătească salarii în IT
0Justiția americană a anunţat luni destructurarea unei reţele de finanţare ocultă a Coreei de Nord în care lucrători din IT din această țară au furnizat de servicii de asistenţă informatică la distanţă, înșelând companii americane cu privire la naționalitatea și locația lor și asumând identități false, relatează presa americană și agențiile internaționale de presă.

Un cetăţean american rezident în New Jersey (est), Zhenxing Wang, a fost arestat şi pus sub acuzare în acest caz, după ce a fost conectat cu o rețea formată din şase cetăţeni chinezi şi doi taiwanezi, a arătat Departamentul de Justiţie (DoJ) într-un comunicat.
„Aceste acţiuni sunt menite să dăuneze companiilor americane şi au ca scop să scape de sancţiuni şi să finanţeze programele ilicite ale regimului nord-coreean, inclusiv programele sale de armament", a declarat John Eisenberg de la Divizia de securitate naţională a DoJ, citat în comunicat.
În urma operațiunii, au fost confiscate sute de computere și 13 persoane au fost puse sub acuzare după ce au înșelat companii americane să plătească salarii unor muncitori din Coreea de Nord, țară supusă sancțiunilor SUA, relatează Business Insider.
Într-un nou rechizitoriu depus la tribunalul federal din Massachusetts, procurorii au susținut că rețeaua a păcălit peste 100 de firme americane din Washington, DC și din alte 27 de state.
Aceste firme nu au fost numite, însă autoritățile au precizat că printre ele se numără companii din topul Fortune 500, precum și un contractor în domeniul apărării din California, cu acces la dosare sensibile de tehnologie militară.
Anchetatorii au detaliat o schemă elaborată în care cel puțin doi cetățeni americani au colaborat cu actori statali nord-coreeni între 2021 și 2024 pentru a fura identități, a-i folosi pentru a angaja oameni în industriile americane și apoi a le transfera salariile către Phenian.
Mai întâi, conspiratorii au folosit servicii online de verificare a istoricului pentru a obține datele personale a peste 80 de americani, a declarat Departamentul de Justiție.
Folosind aceste date, au creat identități false pentru o rețea de chinezi și taiwanezi care locuiau în afara Americii, dar se dădeau drept lucrători IT sau ingineri software din SUA care căutau locuri de muncă la distanță.
Autoritățile au declarat că, odată angajați, escrocii le cereau angajatorilor să trimită laptopuri de serviciu la domicilii din New Jersey, New York și California.
Însă aceste reședințe erau de fapt „ferme de laptopuri”, unde computerele fiind conectate la hard disk-uri ce ofereau utilizatorilor acces la lucrătorii IT din Coreea de Nord, potrivit Departamentului de Justiție.
Cel puțin 29 de ferme de laptopuri din 16 state au fost percheziționate de forțele de ordine din SUA, a precizat departamentul în comunicatul său.
Complicii
Procurorii au susținut că Wang Zhengxing, unul dintre cetățenii americani identificați în rechizitoriu, a găzduit una dintre astfel de ferme de laptopuri și a creat companii-fantomă, cum ar fi un „startup cu capital de risc” fals denumit Tony WKJ, pentru a primi salariile falșilor angajaților
Banii au fost apoi trimiși în conturi controlate de Coreea de Nord. Wang a fost arestat și se confruntă cu acuzații în cadrul rechizitoriului cu cinci capete de acuzare, alături de alți opt cetățeni chinezi și taiwanezi. Celălalt cetățean american menționat în documentele instanței, Kejia Wang, este încă liber.
Departamentul de Justiție a declarat că cei doi cetățeni americani și alți patru parteneri anonimi care lucrează în SUA au primit în total cel puțin 696.000 de dolari din Coreea de Nord pentru serviciile prestate.
Patru nord-coreeni au fost numiți într-un rechizitoriu penal separat, depus la Tribunalul Districtual de Nord din Georgia, care i-a acuzat că s-au dat drept lucrători din SUA și că și-au folosit salariile pentru a spăla bani.
De asemenea, sunt acuzați că au furat date și criptomonede de la angajatorii lor, apoi au negat furtul.
„De câte ori trebuie să vă spun??? Nu eu am făcut-o!!! Nu sunt eu!!!”, a scris unul dintre falșii angajați într-un mesaj Telegram către una dintre aceste companii în 2022, potrivit Departamentului de Justiție.
SUA încearcă să combată ceea ce avertizează că este un efort concertat la scară largă al Coreei de Nord de a păcăli firmele americane să angajeze lucrători IT pentru a finanța guvernul de la Phenian.
Ani de zile, FBI și Departamentul de Justiție au declarat că frauda ar putea implica mii de muncitori nord-coreeni care obțin milioane de dolari pentru programe de armament și rachete ale țării lor.
Alte acuzații majore includ inculparea unei femei din Arizona care a fost acuzată în mai 2024 că i-a ajutat pe nord-coreeni să găsească de lucru la peste 300 de companii din SUA.
Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la „oprirea mecanismelor financiare sau arestarea persoanelor implicate în anumite activităţi de sprijinire a Coreei de Nord", printre care exportul de lucrători cu scopul de a genera de venituri sau spălarea de bani