Cum a spionat Hamas Israelul timp de 7 ani înainte de atacul din 7 octombrie. Detalii șocante din documentele confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hamas a spionat Israelul timp de șapte ani înainte de atacul terorist devastator din 7 octombrie, folosind camere de securitate piratate și chiar o grădiniță. Documentele conficate recent de autoritățile israeliene dezvăluie cum teroriștii au pus la cale unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria recentă.

Teroristi Hamas în timul atacului din 7 octombrie 2023 din Israel/ FOTO:AFP
Teroristi Hamas în timul atacului din 7 octombrie 2023 din Israel/ FOTO:AFP

Peste 1.200 de persoane și-au pierdut viața în masacrul din 7 octombrie 2023, iar un raport detaliat arată cum Hamas a reușit să își planifice atacurile cu o precizie înfiorătoare, având acces la imagini și informații vitale din comunități israeliene. Liderii Hamas au folosit date obținute prin piratarea camerelor de securitate din localitățile de la graniță, studierea locurilor vulnerabile și identificarea celor mai slabe puncte, care puteau fi ușor atacate.

În acești ani de spionaj, Hamas a adunat informații despre locuri precum o grădiniță israeliană și o clinică de sănătate, dar și date personale relevante despre locuitori. Mai mult, au ajuns să aibă acces la IP-uri private și numere de serie ale zeci de camere de securitate din zonele vizate pe 7 octombrie, detalii care au ajutat la punerea în aplicare a atacului.

Un alt punct extrem de alarmant este că Hamas a reușit să spargă emailuri ale oficialilor de securitate israelieni care lucrau în apropierea graniței, acoperind astfel zonele cele mai expuse riscului. Potrivit unui email interceptat, se vorbea despre solicitarea unor măsuri suplimentare de securitate în lunile dinaintea atacului, iar acest lucru arată cât de bine erau informați teroriștii despre planurile de apărare ale Israelului.

Pregătire minuțioasă și o cunoaștere detaliată a țintelor

Șocul este cu atât mai mare cu cât, în perioada premergătoare atacurilor, Hamas nu era considerat o amenințare majoră. Oficialii israelieni percepeau grupul terorist ca pe o amenințare minoră, în comparație cu alte grupuri susținute de Iran. Cu toate acestea, documentele capturate indică o pregătire minuțioasă și o cunoaștere detaliată a țintelor, ceea ce a făcut ca atacul să fie atât de eficient.

Conform unui raport al canalului israelian Channel 12, această activitate de spionaj a durat cel puțin șapte ani, iar informațiile obținute au fost esențiale pentru atacul din 7 octombrie. Fostul șef al serviciilor de informații israeliene Shin Bet, Shalom Ben Hanan, a declarat că a fost șocat de amploarea acestei operațiuni de spionaj, care a implicat o planificare minuțioasă din partea unui grup terorist capabil să adune informații extrem de detaliate.

Mai mult, Israelul a descoperit că teroriștii au reușit să obțină acces la camerele de securitate în urma unor breșe de securitate, inclusiv prin intermediul codurilor de acces distribuite pe platformele de mesagerie precum WhatsApp și Telegram. Aceste date au fost interceptate cu ușurință și utilizate pentru a pătrunde în sistemele de monitorizare ale Israelului.

În acest context, Gadi Yarkoni, fostul șef al Consiliului Regional Eshkol, consideră armata Israelului ar fi trebuit să fie mai vigilentă în fața acestor breșe de securitate. Yarkoni, care a fost o țintă potențială a atacurilor, crede că Hamas l-a avut în vizor, dat fiind că teroriștii au atacat vechea sa locuință în timpul masacrului. Din fericire, Yarkoni se mutase cu câțiva ani înainte, evitând astfel să fie luat ostatic.

Cu toate acestea, alți oficiali nu au fost la fel de norocoși. Ofir Libstein, președintele Consiliului Regional Sha’ar Hanegev, a fost ucis în atacurile din 7 octombrie. Tragedia acestui atac continuă să îngrozească Israelul, iar impactul acestuia este resimțit nu doar la nivel național, ci și internațional.

Hamas a reușit să pună la punct acest plan terorist fără ca autoritățile israeliene să poată detecta activitățile de spionaj în timp util. Atacul din 7 octombrie a fost doar începutul unui conflict care a schimbat radical geopolitica Orientului Mijlociu, iar consecințele acestui incident se resimt și în prezent, cu milioane de oameni afectați de un război care părea, până atunci, de neimaginat.

Astfel, experții spun că evenimentele din această perioadă vor rămâne în istorie drept una dintre cele mai grave crize de securitate și drepturile omului din lume.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite