Cum a devenit Louis Armstrong un „cal troian” al CIA în Africa
0CIA s-ar fi folosit de un turneu în Republica Democratică Congo al celebrului trompetist şi compozitor de jazz Louis Armstrong pentru a culege informaţii despre această ţară africană, susţine un istoric britanic.
Timp de trei luni, între octombrie şi decembrie 1960, Louis Armstrong şi trupa sa au efectuat un turneu în 27 de oraşe africane pentru a promova libertatea sub egida diplomaţiei americane. Însă starul mondial al jazzului nu a ştiut un lucru, şi anume că diplomatul care l-a însoţit în Congo nu era un angajat al Departamentului de Stat, ci şeful staţiei locale a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), relatează „The Guardian”, care precizează că informaţia este dezvăluită de istoricul Susan Williams.
„Armstrong a fost în esenţă un cal troian pentru CIA. Este cu adevărat sfâşietor”, afirmă Williams, cercetătoare la Şcoala de Studii Avansate a Universtităţii din Londra.
„A fost dus acolo pentru a servi unui interes care era total contrar propriei sale păreri despre ceea ce este bine sau rău”, insistă ea, potrivit „The Guardian”.
Susan Williams spune că deţine probe în acest sens, pe care le-ar fi obţinut în urma a cinci ani de cercetare în arhivele ONU.
Potrivit ei, Larry Devli, şeful CIA în Congo-Leopoldville în 1960, şi echipa sa s-au folosit de turneul lui Armstrong ca acoperire pentru a obţine informaţii din interior despre teritoriul secesionist Katanga.
Katanga era de mare interes pentru Statele Unite, atât pentru zăcămintele sale de uraniu, cât şi pentru conducătorii săi, pe care nu-i putea întâlni, deoarece nu le recunoştea guvernul autoproclamat.
Prin urmare, deplasarea muzicianului în această parte a Republicii Democratice Congo a fost o ocazie perfectă pentru Larry Devlin de a obţine acces şi informaţii. „Aveau nevoie de o acoperire şi asta le oferea aşa ceva”, crede Susan Williams.
Dar mai exista o chestiune despre care Armstrong nu ştia nimic. CIA trăgea sfori pe atunci pentru uciderea lui Patrice Lumumba, temându-se că acesta ar putea direcţiona Republica Democratică Congo către blocul sovietic. Numit premier pe 24 iunie 1960 după ce a participat la obţinerea independenţei faţă de Belgia, Lumumba a pierdut puterea în nici trei luni de la învestire în urma unei lovituri de stat a lui Joseph-Désiré Mobutu. A fost executat la 17 ianuarie 1961. Mobutu a preluat puterea în 1965, după o nouă lovitură de stat, şi a condus ţara până în 1997.