Culisele unei înţelegeri secrete între Apple şi guvernul chinez: investiţii în valoare de 275 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Logo Iphone pe fundalul steagului chinez FOTO SHUTTERSTOCK

Vânzările iphone în China sunt la cel mai mare nivel  în şase ani iar acest succes al Apple s-ar datora unei înţelegeri ascunse între compania americană şi autorităţile chineze. Aceasta a fost semnată în 2016, în contextul unor reglementări stricte ale pieţei de către Beijing, arată o investigaţie The Information citată de AppleInsider.

Documente interne ale companiei Apple au scos la iveală faptul că CEO-ul Tim Cook a mers de mai multe ori în China în 2016 pentru a face lobby pe lângă oficialităţile chineze şi pe această cale a ajuns la un acord cu guvernul de la Beijing în sensul unei contribuţii importante la dezvoltarea economiei, dar şi instruirea talentelor locale.

Acordul pe cinci ani în valoare de 275 de miliarde de dolari americani a fost negociat de Tim Cook în condiţiile în care Apple avea dificultăţi de accesare a pieţei chineze din cauza reglementărilor stricte asupra companiilor tehnologice străine din motive de securitate.

China este o piaţă majoră pentru Apple, a doua după SUA, atât în privinţa produselor customizate, cât şi a aprovizionării cu componente. Succesul Apple pe piaţa chineză a fost rezultatul mai multor ani de eforturi care au dat însă roade prin prisma acestui acord din 2016 prin care China oferea concesii în schimbul unor compromisuri în privinţa securităţii, inclusiv renunţarea la una dintre tehnologiile de criptare de date, după cum a arătat o anchetă New York Times.

Înainte de negocieri, oficialii chinezi considerau că Apple nu face suficient pentru economia locală, iar directorii companiei aveau dificultăţi în a gestiona reglementările constrângătoare impuse pieţei, arată documente interne ale companiei.

Cook a făcut mai multe vizite în China pentru a face lobby pe lângă autorităţi în favoarea Apple ca în cele din urmă să ajungă la o înţelegere cu o agenţie guvernamentală chineză.

Este vorba de servicii  App Store şi Apple Pay, dar şi alte produse care ar fi fost afectate de legislaţia strictă în materie de securitate.

O dovadă a opacităţii funcţionării guvernului chinez, înţelegerea a fost păstrată secretă şi de Apple, în conformitate cu propria cultură, dar a fost o decizie înţeleaptă şi din punct de vedere politic, în opinia economistului politic Victor Shih.

Apple avea nevoie de concesiile Chinei în măsura în care îi furniza o piaţă majoră şi era o bază importantă de producţie pentru Apple, iar pentru asta trebuia să facă pe plac guvernului chinez.

„Probabil că Apple a dorit să evite o impresie de supunere faţă de guvernul chinez”, spune Shih.

Nucleul acordului constă într-o înţelegere de 1.250 de cuvinte formulată de un departament Apple însărcinat cu afaceri guvernamentale ce propunea modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor care ar fi câştigat de partea companiei oficialii de nivel înalt.

Memorandumul de înţelegere încheiat între Apple şi Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (un organism subordonat Consiliului de Stat şi care se ocupă de planificarea şi administrarea economiei) a fost semnat la scurt timp după ce Cook a anunţat o investiţie de un miliard de dolari în compania chineză de taxi Didi Chuxing, în mai.

Apple se angaja să lucreze alături de producătorii chinezi pentru a „crea cele mai avansate tehnologii” din industrie, dar şi să „sprijine instruirea de înaltă calitate a talentelor chineze”.

De asemenea, compania promitea să crească numărul furnizorilor chinezi de componente pentru dispozitivele sale, să colaboreze cu firme de software, să investească în companii tehnologice, dar şi să dezvolte noi tehnologii împreună cu universităţile din China.

    

Apple urma totodată să crească investiţiile în China cu câteva miliarde de dolari anual şi anume în centre de dezvoltare şi cercetare, proiecte de energie regenerabilă şi platforme de retail.

Acordul a fost încheiat pe cinci ani cu opţiunea de extindere pentru încă un an, până în mai 2022.

Apple se angaja pentru investiţii de mai bine de 275 de miliarde de dolari în această perioadă.

Termenii contractului prevedeau ca Apple să „respecte strict legislaţia şi reglementările chineze”, o sintagmă adusă în discuţie în asociere cu clauze de confidenţialitate cu care compania a fost de acord atunci când a transferat datele clienţilor chinezi din ICloud în gestionarea unei companii chineze.

La rândul ei China îşi asuma obligaţia de a oferi „sprijin şi asistenţă în caz de necesitate”.

Un alt document intern al companiei a arătat că, în mod surprinzător, activitatea de lobby a lui Tim Cook a stârnit îngrijorarea mai degrabă a directorilor Apple din China. Aceştia se temeau că abilităţile de curtare cu succes a oficialilor chinezi ar fi putut vulnerabiliza compania în lipsa dezvoltării unor relaţii la fel de bune între managerii locali şi autorităţile chineze.

În ultimul trimestru din 2020 vânzările Apple în China au depăşit 21 miliarde dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite