Criză politică în Tunisia: preşedintele dizolvă parlamentul şi-l demite pe premier. „O lovitură de stat împotriva revoluţiei şi a constituţiei” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Tunisiei Kais Saied / FOTO AFP Getty Images
Preşedintele Tunisiei Kais Saied / FOTO AFP Getty Images

Preşedintele Tunisiei a suspendat parlamentul tunisian şi l-a demis pe premierul Hicham Mechichi în urma protestelor violente care au izbucnit în mai multe oraşe ale ţării ca urmare a gestionării pandemiei de către guvern şi a crizei economice.

Preşedintele Kais Saied a anunţat, duminică, preluarea autorităţii executive cu ajutorul unui nou premier. Decizia este cea mai importantă provocare adusă sistemului constituţional adoptat în 2014 care împarte puterea între preşedinte, prim ministru şi parlament.

Saied a declarat că deciziile sale sunt în acord cu actul constituţional. În plus, el a anunţat că ridică imunitatea parlamentară a deputaţilor. Preşedintele  şi-a făcut cunoscute deciziile după o reuniune de urgenţă la palatul prezidenţial, în urma manifestaţiilor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară. Protestele au fost îndreptate cu precădere către partidul Ennahda, cel mai mare din legislativul tunisian.

Rached Ghannouchi, preşedintele Parlamentului din Tunisia, l-a acuzat însă pe Saied că acţiunile sale nu sunt în acord cu consituţia şi că a lansat „o lovitură de stat împotriva revoluţiei şi a constituţiei”.

„Considerăm că instituţiile încă rezistă şi că susţinătorii Ennahda şi poporul tunisian vor apăra revoluţia”, a spus Ghannouchi, liderul Ennahda, pentru Reuters. Poziţia acestuia a fost reluată şi într-un comunicat al partidului. 

Saied şi premierul Mechichi sunt într-o dispută politică acerbă de mai bine de un an, pe fondul crizei economice tot mai grave şi a modului în care guvernul a reacţionat împotriva pandemiei de COVID-19.

Saied şi parlamentul au fost aleşi în cadrul unor alegeri separate în 2019. Mechichi a ajuns la putere anul trecut în locul unui alt cabinet de scurtă durată.

Rabeb Aloui, o jurnalistă din Tunis, a declart pentru Al Jazzera că decizia lui Saied nu este surprinzătoare, acesta ameninţând cu dizolvarea parlamentului şi demiterea premierului de mai multe luni. Aloui spune că majoritatea tunisienilor tineri, mai ales cei care au ieşit pe străzi duminică, sunt mulţumiţi cu decizia luată de preşedinte. 

Protestatarii au cerut însă şi o serie de reforme sociale şi economice, iar aceste probleme de-abia urmează să fie adresate, a adăugat Aloui. „Chiar trăim o adevărată criză economică, dublată de o criză sanitară din cauza pandemiei de coronavirus”, a mai spus aceasta.

Tunisia a înregistrat peste 18.000 de decese cauzat de COVID-19 de la începutul pandemiei. Populaţia ţării este de aproximativ 12 milioane de oameni.

Mai multe mii de tunisieni au manifestat duminică pe străzile oraşelor tunisiene. Ei au scandat în special sloganuri împotriva partidului Ennahda şi a premierului Mechichi, strigând că „poporul doreşte dizolvarea parlamentului”. Sedii şi simboluri ale formaţiunii Ennahdha au fost luate ca ţintă.

Apelurile la manifestaţii pe 25 iulie, ziua proclamării republicii, circulau de câteva zile pe Facebook, provenind de la grupuri neidentificate. Acestea au cerut, printre altele, schimbarea Constituţiei şi o perioadă de tranziţie care să lase un loc important armatei, menţinându-l în acelaşi timp pe preşedintele Saied în fruntea statului, conform AFP, preluată de Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite