Coreea de Sud suspendă desfăşurarea sistemului antirachetă Thaad, operat de Pentagon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al Coreei de Sud a stopat desfăşurarea scutului antirachetă american pe propriul teritoriu, printr-o decizie ce frustrează politica regională a Statelor Unite, după ce China a lansat o campanie virulentă împotriva acestui sistem.

Biroul preşedintelui Moon Jae a anunţat într-un comunicat de presă  că a demarat o analiză de mediu ce ar putea amâna desfăşurarea a patru lansatoare de rachetă, parte a sistemului Thaad, pentru cel mult un an de zile. Două astfel de lansatoare ce au fost deja desfăşurate nu vor fi retrase.

Sistemul Thaad are misiunea de a proteja forţele militare americane prezente în Coreea e Sud împotriva unor potenţiale rachete lansate de Coreea de Nord, însă China a criticat acest sistem  drept o ameninţare la adresa propriei capabilităţi militare. Cele două platforme desfăşurate deja au fost instalate luna trecută, înaintea alegerilor din Coreea de Sud.

„Preşedintele Moon pur şi simplu nu agreează ideea că această problemă i-a fost impusă”, a declarat Michael Elleman, de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice. Acesta a descris decizia de a bloca desfăşurarea acestui sistem drept neinspirată, datorită faptului că nu rezolvă niciun dintre problemele Coreei de Sud - aceasta rămâne expusă riscului unui atac din Nord, şi în acelaşi timp nu elimină grijile exprimate de către China atâta timp cât radarul puternic incorporat în acest sistem rămâne în funcţiune.

Ministrul de externe al Chinei a reiterat opoziţia „clară, constantă şi hotărâtă” faţă de desfăşurarea acestui sistem anti-rachetă în apropierea graniţelor Chinei.

În perioada de timp de când decizia desfăşurării acestui scut a fost făcută public, Beijingul a intensificat presiunea asupra Seulului, prin iniţierea unui boicot economic al companiilor coreene şi interzicând accesul agenţiilor de turism pe piaţa chineză.

Se estimează că Hyundai Motor, cel mai mare producător de automobile coreean, va înregistra  o scădere de 65% a vânzărilor pe piaţa chineză în luna mai, ca urmare a deciziilor punitive luate de către Beijing, susţin analişti ai industriei auto, citaţi de Financial Times.

Noul preşedinte al Coreei de Sud şi-a exprimat rezervele cu privire la sistemul anti-rachetă în repetate rânduri pe durata campaniei electorale. În plus, acesta îl acuză pe ministrul apărării sud-coreean de faptul că i-a ascuns informaţia că acest sistem include şase platforme pentru lansarea de rachete.

Analiştii susţin că atât protestele publice împotriva Thaad cât şi presiunea venită dinspre mediul de afaceri pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu China - l-au convins pe noul preşedinte Moon că o decizie de suspendare a desfăşurării acestui sistem este soluţia politică la îndemână.

„Cred că el încearcă să găsească o cale diplomatică de a încetini procesul desfăşurării Thaad pentru a placa lobby-ul comunităţii de afaceri şi de a placa propriul electorat ce este de asemenea împotriva acestui sistem”, a declarat Stephen R. Nagy, profesor la universitatea din Tokyo, citat de NY Times.

Donald Trump s-a implicat şi el, la un moment dat, în această dezbatere, atunci când a sugerat Coreei de Sud să acopere costurile acestui sistem. În final, Statele Unite au suportat costurile desfăşurării acestui sistem.

Oficialii Pentagonului au declarat ieri că „unităţile sistemului Thaad sunt în prezent operaţionale şi pot răspunde la rachetele balistice ale Coreei de Nord”, adăugând că nu se aşteptau că Seulul să abroge decizia de desfăşurare a sistemului.

Şi Departamentul de Stat şi-a declarat îngrijorarea faţă de presiunile economice venite din partea Chinei.

„Din moment ce Thaad este un sistem limitat la măsuri de auto-apărare faţă de ameninţările ilegale şi nesăbuite ale Coreei de Nord, criticile şi presiunea îndreptată împotriva Coreei de Sud pentru a renunţa la un sistem de auto-apărare sunt nerezonabile  şi neadecvate”, a declarat un purtător de cuvânt.

Unii analişti au atras atenţia asupra faptului că decizia noului preşedinte sud-coreean poate afecta balanţa strategică a regiunii în dezavantajul Statelor Unite. „China joacă un joc foarte periculos folosindu-se de Coreea de Nord pentru a amplifica diferenţele dintre Statele Unite şi Coreea de Sud”, a declarat Thomas Karako, expert în apărare în cadrul Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale.

Preşedintele Moon „trebuie să ţină seama de contextul strategic ce s-a schimbat în mod fundamental în ultimii ani în Asia de Nord-Est”, a declarat pentru NY Times Gordon Flake, directorul unui centru de studii asociat la University of Western Australia, făcând referire la faptul că ultimele evoluţii ale programului de rachete balistice ale Coreei de Nord pun în pericol trupele americane din Japonia.

În plus, noua administraţie de la Seul pare hotărâtă să redeschidă un capitol tensionat cu Japonia, noul ministru de externe promiţând redeschiderea discuţiilor oficiale cu Japonia cu privire la crimele de război comise de aceasta din urmă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite